ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, οι διακρίσεις και οι ανισότητες που αναδείχθηκαν φαίνεται να επέφεραν ένα νέο τραύμα στο σώμα της κοινωνικής συνοχής. Στις ήδη υπάρχουσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έρχονται να προστεθούν καινοφανείς διακρίσεις και ανισότητες, καθώς και χώρος για περιθωριοποίηση κάθε είδους. Ο Άλλος, σε κάθε προοπτική, σχεδόν φαντάζει ένα τέρας.

Κάτω από την απόδοση επικίνδυνων, αποκρουστικών, αποτροπιαστικών, ακατανόητων και γκροτέσκων ιδιοτήτων στο ανοίκειο, που δεν είναι παρά μία ανάδυση του απολύτως οικείου της ανθρώπινης κατάστασης σε κάθε πιθανή εκδοχή της, κρύβεται η ανάγκη μετουσίωσης του Άλλου από υποκείμενο σε αντικείμενο, με την παρελκόμενη έκλυση αισθήματος ανωτερότητας.

Καθώς οι Τέχνες είναι συχνά το πεδίο απρόσκοπτης έκφρασης της διαφορετικότητας, ο πολιτιστικός οργανισμός ARTENS υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει ένα πενθήμερο Φεστιβάλ στις 18 – 22 Δεκεμβρίου 2019, με τον τίτλο ΞΟΥΘ Festival που εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου – Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος (1848).

Ο Πίθηκος Ξουθ ξεκινά ως ο απόλυτα δυτικός άνθρωπος, καθώς είναι ο γνωστός περιηγητής Μπαρτόλντυ, “ο πικρός των Ελλήνων κατήγορος”. Η οικονομική εξαθλίωσή του τον φέρνει κοντύτερα και στην ηθική εξαθλίωση, μέχρι που διαπράττει τον φόνο του ευεργέτη του. ‘Έκτοτε, χάνει τη μιλιά του και, μετά από απίστευτα ταξίδια, ζει σε έναν ερημότοπο και αναμετράται καθημερινά με τις δυνάμεις της φύσης, οι οποίες αλλάζουν την ανθρώπινη μορφή του σε σημείο που να ομοιάζει τόσο με πίθηκο, ώστε να πωλείται ως πίθηκος από τους κυνηγούς που τον συνέλαβαν. Ο Μπαρτόλντυ μέσα σε 7 χρόνια έχει γίνει ο Άλλος, ούτε καν αγροίκος, πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά, στα μάτια των άλλων, ένα ζώο, ένας πίθηκος αυξημένης ευφυίας, ικανός για τον ρόλο του υπηρέτη υπερφίαλων νεανίων της εποχής.

Ο Ξουθ γίνεται ένα έμβλημα για τη δυνητική μετάπτωση του ανθρώπου από την κατάσταση του υποκειμένου στην κατάσταση του αντικειμένου που καθημερινά επιτελούμε προβάλλοντας τελικά σε αυτούς που επιθυμούμε μια άλλη εικόνα του εαυτού μας, που έχουμε ανασύρει, αφού έχουμε συλλογικά πρώτα απωθήσει. Για κάθε ανισότητα και διάκριση, εξατομικευμένη ή που αφορά πληθυσμιακή ομάδα.

Με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του βιβλίου και διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα συνομιλεί με το σήμερα, το φεστιβάλ παρουσιάζει performances, installations, video art, film, digital art,  φωτογραφία, έργα VR, sound art, αφήγηση, μόδα, παιχνίδια ζωντανής δράσης.

Το «ΞΟΥΘ Festival» θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρους παράλληλα. Σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 33), που ενεργοποιείται ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ, και παράλληλα στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), ένα χαρακτηριστικό διατηρητέο μεσοπολεμικό κτίριο του 1934.

Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00
Διάρκεια Festival: 18- 22/12/2019
Βουκουρεστίου 40, 1ος όροφος, Αθήνα
Βουκουρεστίου 33, Αθήνα
[email protected]
www.artens.gr
T: 210 33 17 312

Παραγωγή: ARTENS
Υπεύθυνη Παραγωγής: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner of ARTENSCurators: Καλλιτεχνική Σύμπραξη Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη, Κατερίνα Σωτηρίου)
Συντονισμός Παραγωγής: Στέλιος Μήτσος / Χρύσα Λαστίκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Evi Peterson / Κατερίνα Τριανταφύλλου

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Evi Peterson – Art Director & Managing Partner
T: 210 33 17 312
Μ: 6944 166 246
Ε: [email protected]

Leave a comment