Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου. Μία διοργάνωση, που μετά και την πρόσφατη ανανέωση του προφίλ της, αποτελεί πρότυπο για την κατηγορία του μικρού μήκους. 30 ταινίες νέας ελληνικής κινηματογραφικής σοδειάς, προσεγμένες και επιλεγμένες από την επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος κάνει τη διαφορά με τις σκηνοθέτιδες να υπερτερούν σε αριθμό των ανδρών συνάδελφών τους.

Το cinepatra.gr βλέπει τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας αυτή τη φεστιβαλική εβδομάδα και καταθέτει τις απόψεις του.

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ και το δεύτερο μέρος εδώ

ΜΕΡΟΣ Γ’

  • GIRLHOOD

Ντοκιμαντέρ 2021

To Girlhood ακολουθεί την ιστορία τριών δεκαεφτάχρονων κοριτσιών σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας ενώ διανύουν τη δύσκολη περίοδο της μετάβασης στην ενηλικίωση και την απομόνωση της καραντίνας. Η Χριστίνα, η Νεφέλη και η Βέρα, βιώνουν σεξισμό, ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους και προσπαθούν να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Έχοντας κολλημένα τα πρόσωπά τους σε μια οθόνη, βρίσκουν καταφύγιο η μία στην άλλη και περιμένουν να τελειώσουν το σχολείο.

DRCTR:ΒΑΝΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΕΡΝΕΡ, ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ACTR:-

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι όλα τα θέματα ικανά να γυριστούν ντοκιμαντέρ. Δεν συνηγορούν υπέρ της θέσης που εξ αρχής έχουν αποφασίσει να στηρίζουν όλες οι ταινίες που θίγουν σημαντικά σύγχρονα ζητήματα. Κάποιες από αυτές στην προσπάθειά τους να καυχηθούν και να γίνουν αρεστές καταλήγουν κενό γράμμα. Δεν είναι δικαιολογία ότι μια ταινία είναι προσωπική, πολλές απλά περιαυτολογούν.

Και ένας άγραφος κανόνας που τείνει να γίνει νόμος: η καραντίνα δεν βοήθησε την κινηματογραφική δημιουργία, καθώς οι ταινίες που γυρίστηκαν κατά τη διάρκειά της με θέμα την ίδια την καραντίνα είναι κατά κανόνα μέτριες.

  • HORSEPOWER

Δράμα, Πειραματική 2021

H Μαξ είναι μια νέα καλλιτέχνης που χάνεται στον κόσμο των φαντασιώσεων ενώ προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τη σεξουαλικότητά της.

DRCTR:ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟΣ

ACTR:ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΔΑΞΟΓΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΣΑΝΙ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Εικονοπλαστική δημιουργία που καταφέρνει καλλωπίζοντας φωτιστικά δύσκολες σκηνές  να εφεύρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον θεατή. Η προσέγγιση του Σπύρου Σκάνδαλου (που έφτιαξε μια ταινία-σκάνδαλο) στέφεται με επιτυχία, καθώς το μοντάζ, ο ήχος, οι εξωδιηγητικές εικόνες, οι καταπιεσμένες επιθυμίες και φαντασιώσεις της Μαξ δένουν αρμονικά και δείχνουν σκηνοθετικό δαιμόνιο.

  • LUXENIA

Πειραματική,Κοινωνική,Art film 2021

Μια ρεσεψιονίστ, μια σερβιτόρα και μια καμαριέρα εργάζονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν στο ξενοδοχείο Luxenia. Μια μέρα μια μικρή παύση των εργασιών τους, διαταράσσει την αυτοματοποιημένη καθημερινή τους ρουτίνα. Το Luxenia παρουσιάζει την σκηνοθετημένη εικόνα και τις παρασκηνιακές αντιφάσεις της «βιομηχανίας του τουρισμού».

DRCTR:ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΥ

ACTR:ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΟΥΣ ΜΠΟΓΟΣΙΑΝ, ΣΑΜΠΡΙΝΑ ΜΠΡΟΝΤΕΣΚΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Η αξία του «Luxenia», που θα μπορούσε να είναι ένα 10λεπτο απόσπασμα μιας ώριμης μεγάλου μήκους ταινίας, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίει σχήματα αφήγησης, όπως η επανάληψη, η μεταφορά, η συνέχεια, η προοικονομία και τα εντάσσει σε ένα σύνολο που, αν μη τι άλλο, αποπνέει εμπιστοσύνη. Και με τη βοήθεια της ζωηρής κινηματογράφησης και του τολμηρού μοντάζ τεκμηριώνει την κλάση της.

  • MOTORWAY 65

Δράμα 2020

Η ταινία εμπνέεται τον τίτλο της από τον αυτοκινητόδρομο – γέφυρα της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής Ελευσίνας – Ασπροπύργου και αφηγείται τη σχέση δύο αδελφών που ζουν και αλληλεπιδρούν με τις διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες της περιοχής. Από τη μια πλευρά της γέφυρας βρίσκονται οι μετανάστες από τη Μαύρη Θάλασσα, από την άλλη μία πληθώρα μεταναστών με διαφορετικά υπόβαθρα που βρίσκονται σε ένταση. Αυτή η γεωγραφική και κοινωνική διαίρεση που αντανακλάται και στην αισθητική κουλτούρα της περιοχή μπερδεύει και τη σχέση των δύο αδελφών. Καθώς και τη σχέση της αδερφής με την φίλη της από την απέναντι γειτονιά.

DRCTR:ΕΥΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ACTR:ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ, ΞΕΝΙΑ ΝΤΑΝΙΑ, ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίληψη του κάδρου σε συνδυασμό με την κατάλληλη κινησιολογία των ηθοποιών είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να γεννήσει κινηματογραφικά αριστουργήματα. Το Motorway 65 έχει αυτά τα πολύτιμα χαρίσματα. Τα ελαττώματα της ταινίας της Εύης Καλογεροπούλου έχουν να κάνουν μάλλον με το γεγονός ότι το ενδιαφέρον δεν παραμένει ίδιο στα άλλα στοιχεία του έργου, με αποτέλεσμα να φαντάζει άνισο.

  • ΑΜΥΓΔΑΛΗ

Ενηλικίωση, Τρόμου, Δράμα 2021

Δύο αδερφές, η Άννα και η Μελίνα, περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους, στη Νέα Μάκρη. Η Άννα κάνει πάρτυ για την ενηλικίωση της και το μόνο που θέλει είναι να περάσει την μέρα της με την Μαρία, το καλοκαιρινό της φλερτ. Η Μελίνα αγαπάει εμμονικά την Άννα και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι καλεσμένη στο πάρτυ. Ξέρει όμως ότι ως party crasher μπορεί να κάνει αυτό το βράδυ αξέχαστο για την μεγάλη της αδερφή.

DRCTR:ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΟΥ

ACTR:ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΓΛΗ, ΕΥΑ ΣΑΜΙΩΤΗ, ΝΤΟΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Συμπαθητική μεταφορά των καλοκαιρινών διακοπών και της σχέσης που δύο αδελφές δυσκολεύονται να αναπτύξουν. Ο ενθουσιασμός και οι ακραίες αντιδράσεις των κοριτσιών έχουν έναν γλυκό χαρακτήρα, ενώ και οι διάλογοι είναι δουλεμένοι.  

Leave a comment