Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου. Μία διοργάνωση, που μετά και την πρόσφατη ανανέωση του προφίλ της, αποτελεί πρότυπο για την κατηγορία του μικρού μήκους. 30 ταινίες νέας ελληνικής κινηματογραφικής σοδειάς, προσεγμένες και επιλεγμένες από την επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος κάνει τη διαφορά με τις σκηνοθέτιδες να υπερτερούν σε αριθμό των ανδρών συνάδελφών τους.

Το cinepatra.gr βλέπει τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας αυτή τη φεστιβαλική εβδομάδα και καταθέτει τις απόψεις του.

ΜΕΡΟΣ Α’, ΜΕΡΟΣ Β’, ΜΕΡΟΣ Γ’

ΜΕΡΟΣ Δ’

 • LITERAL LEGEND

Υβρίδιο Δράμα 2021

Η Έμμα είναι influencer, youtuber, instagrammer. Μόλις έσπασε το φράγμα των 1 εκατομμύριων followers. Την ίδια ώρα, ένα βίντεο με προσωπικές ερωτικές στιγμές της ίδιας με τον πρώην σύντροφό της δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Οι πρώτες στιγμές αντίδρασης απέναντι στην καταπάτηση – παραβίαση της ιδιωτικότητας.

DRCTR:ΛΗΔΑ ΒΑΡΤΖΙΩΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ

ACTR:ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΖΕΓΚΙΝΟΓΛΟΥ, ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Ο αιμοδιψής χώρος των social media, που η γενιά άλφα αφιλτράριστα ακολουθεί και εμπιστεύεται, αποτελεί τη βάση δημιουργίας του «Literal Legend», ενός κράματος τηλεφωνικών screenshots, νατουραλιστικής αναπαράστασης της ζωής μιας influencer, ηχητικού ορυμαγδού από την σημερινή ποπ κουλτούρα. Δυστυχώς, η ένδεια της πλοκής δεν καμουφλάρεται με τα παραπάνω.

 • ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Ρομάντζο 2021

Σε μία ταράτσα με θέα το τσιμέντο, έναν πλάτανο και λίγο από Λυκαβηττό, δύο νέοι φλερτάρουν με την αίσθηση του έρωτα. Η επιμονή, ο φόβος και η θέα της πόλης θα τους κρατήσει μαζί έστω και λίγα λεπτά. Για να καταλάβουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν αρκούν αυτά τα λεπτά.

DRCTR:ΓΩΓΩ ΜΑΡΑΓΓΟΥΛΗ

ACTR:ΗΡΩ ΜΠΕΖΟΥ, ΑΙΝΕΙΑΣ ΤΣΑΜΑΤΗΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Το αγόρι αναζητά και γνωρίζει το κορίτσι, επικρατεί αμηχανία, στη συνέχεια ένταση, ύστερα ενδιαφέρον και στο τέλος σύμπλευση. Το όλο εύρημα έγκειται στο μονοπλάνο της ταράτσας. Τίποτα καινούριο τουλάχιστον στη δραματουργία, διότι η κινηματογράφηση παρουσιάζει τα δύο γνωστά πρόσωπα: μπιτάτη από τη μία, υποτονική από την άλλη.  

 • SEA YOU

Μυθοπλασία 2021

Μην κατηγορείς θάλασσα για την φουρτούνα. Ο αέρας φταίει.

DRCTR:ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΩΤΤΟΣ

ACTR:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΜΕΡΗΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Με την αφηγηματική έλλειψη που χρησιμοποιεί εύστοχα ο Γιάννης Βασιλώττος, φτιάχνει τελικά μία στακάτη ταινία, πιστή στην ιδέα από την οποία ξεκίνησε. Το ίδιο υποδηλώνει και το μοντάζ που χωρίς να είναι ιλιγγιώδες, καταστρώνει ενδιαφέροντες κινηματογραφικούς χωροχρόνους.

 • ΒΙΩΜΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Πειραματικό 2021

Όταν ήταν τριών ετών η Lydie Dattas βίωσε μια πνευματική εμπειρία χάρη στην μοναχή που την γιατροπόρεψε όταν ήταν άρρωστη. Αυτή η εμπειρία επηρέασε ολόκληρη την ζωή της.

DRCTR:ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

ACTR:ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΣΚΑΣΑΠΙΔΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Το βιβλίο «Βίωμα καλοσύνης» είναι το αντίδωρο της Lydie Dattas για τη μοναχή που τη βοήθησε να γιατρευθεί. Η ταινία «Βίωμα καλοσύνης» εκμεταλλευόμενη τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου γίνεται πράγματι βίωμα καλοσύνης για τον θεατή. Μόνη αντίρρηση τα ακραία rough πλάνα που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ελένη Αλεξανδράκη.

 • Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Πολιτικό,κοινωνικό δράμα 2021

Στις 17 Νοεμβρίου 1973, το καθεστώς της Χούντας διέταξε τον στρατό να επέμβει προκειμένου να λήξουν οι 3ήμερες διαδηλώσεις εναντίον του. Άρματα μάχης έφτασαν και απέκλεισαν το Πολυτεχνείο, και ένα εξ’ αυτών εισέβαλλε στον προαύλιο χώρο γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη. Βρισκόμαστε μέσα στο άρμα αυτό, στα τελευταία λεπτά που διαδραματίστηκαν πρίν πέσει η πύλη.

DRCTR:ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ

ACTR:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόμαυρο φιλμ για τα τελευταία λεπτά πριν το ρίξιμο της κεντρικής πύλης κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Ενδιαφέρουσες ερμηνείες και ώριμη φωτογραφία σε τούτη την ταινία που ασχολείται με την σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, καταφέρνοντας να εγκαταστήσει την ένταση ανάμεσα στο ετερόκλητο προσωπικό που στελέχωνε το άρμα μάχης – γνωστό και ως «φοιτητής» στους στρατιωτικούς κύκλους – αλλά και να φανερώσει την παθογένεια της ιεραρχικής δομής.

 • ΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ

Δραματική 2021

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Το βανκούβερ, μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης.

DRCTR:ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

ACTR:ΜΑΡΓΙΑΝΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Η ταινία λέει την τρυφερή ιστορία της σχέσης δύο αδελφιών λίγο πριν τον αποχωρισμό. Η τοποθεσία υποβοηθά την κοινωνική συνθήκη που προκαλεί τον χωρισμό, αφού διώχνει τον αδελφό, ενώ η μικρή αδελφή, προφανώς δεμένη με τον τόπο της, αποτελεί την σταθερά που βιώνει σφοδρά τις αλλαγές. Η σκηνοθεσία δείχνει σιγουριά, χωρίς μάλιστα να λείπει και το ρίσκο, καθώς μετά από πολύ καιρό είδαμε κόψιμο στις 180˚.

 • ΒΑΘΥΚΟΦΤΟ

κωμωδία,δράμα 2021

«Τι σημαίνει βαθύκοφτο;», ρώτησε η Ελένη. «Με βαθύ ντεκολτέ, τι δεν καταλαβαίνεις;», απάντησε η Άννα κάπως ενοχλημένα. Δύο κορίτσια, μια άδεια βαλίτσα και η Επιστήμη της Λογικής του Χέγκελ ένα Σάββατο βράδυ στο Βερολίνο.

DRCTR:ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΥΩΝΑ

ACTR:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΗΣΟΥΔΗ, ΗΡΩ ΜΠΕΖΟΥ

Το «Βαθύκοφτο» είναι μια ταινία μικρού μήκους του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου που στηρίζεται στο διάλογο, και κατ’ εξαίρεση και προς μεγάλη μας έκπληξη είναι φρέσκια! Σε αυτό συνδράμουν οι ερμηνείες της Ηρώς Μπέζου και της – εκπληκτικής – Κατερίνας Ζησούδη αλλά και η ευρηματική κινηματογράφηση του βραδινού Βερολίνου. Δεν είναι πολλά τράβελινγκ ταινιών μικρού μήκους τόσο χαρακτηριστικά, όσο αυτό που παρακολουθούμε στο «Βαθύκοφτο», καθώς οι δύο φίλες τσακώνονται πάνω σε έναν στίχο του Νίκου Καββαδία.

 • ΜΠΙΟΥΤΙ

Δράμα 2020

Η Κάλλη μια νεαρή άνεργη κοπέλα που ζει με την καταπιεστική μητέρα της, βρίσκει διέξοδο στον γεμάτο γκλίτερ μα σκληρό, κόσμο του youtube και των καλλυντικών, ώσπου θα φτάσει στα άκρα για να ικανοποιήσει τους λιγοστούς subscribers , διατηρώντας την τέλεια εικόνα της.

DRCTR:ΘΑΝΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ACTR:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ, ΜΑΡΙΣΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλοτρίωση των ανθρώπινων σχέσεων έχει καταγραφεί με πολύ καλύτερο τρόπο αρκετές φορές στον κινηματογράφο. Η σκηνοθετική επιλογή να ντύσει μουσικά την πιο κρίσιμη σκηνή της ταινίας με ένα χαλαρό ποπ τραγούδι φανερώνει πολλά για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε τη δημιουργία του ο σκηνοθέτης.

 • ΕΓΩ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πειραματική 2021

Ένα βροχερό πρωινό δίπλα στη θάλασσα. Ένα σπίτι που μιλάει. Ένα αυτοκίνητο που επιστρέφει. Όταν το έσω και το έξω εναλλάσσονται. Όταν το οικείο και το ανοίκειο συμπίπτουν.

DRCTR:ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΓΕΤΗ

ACTR:ΛΑΕΡΤΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ, (ΑΦΗΓΗΣΗ) ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΓΕΤΗ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Φλύαρο και χωρίς ουσιαστική σύγκλιση στα επιμέρους στοιχεία του, το «Εγώ, το Σπίτι» διαθέτει απλώς μια συμπαθητική τελευταία σκηνή. Όμως, δεν υπάρχει ειρμός και η ταινία καταρρέει αρκετά πριν φθάσουμε σε αυτήν.

 • ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Ενηλικίωσης, Δραματική, Κωμωδία, Ρομαντική 2021

Η Νεφέλη συναντά τον Πάνο δύο χρόνια μετά το χωρισμό τους, στην Αθήνα του λοκντάουν. Χωρίς να το περιμένει συνειδητοποιεί ότι μέσα της υπάρχουν ακόμα αισθήματα που νόμιζε ότι έχει ξεπεράσει.

DRCTR:ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΚΙΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ACTR:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΗΣΟΥΔΗ, ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΛΑΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα μία ταινία με αναφορά στην περίοδο της καραντίνας που αποτυγχάνει στη βάση της. Εδώ, βέβαια, πέραν της θεματικής ρηχότητας, η ταινία πάσχει σε όλα τα επίπεδα και καταλήγει να είναι βαρετή και ανούσια.

 • ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Κωμωδία 2021

Σε ένα μικρό ελληνικό νησί, ο Προκόπης είναι ο μοναδικός υπάλληλος του τοπικού αεροδρομίου.

DRCTR:ΜΙΧΑΛΗΣ Ι. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

ACTR:ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ, ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΙΤΗΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Η ταινία είναι πλημμυρισμένη από την τηλεοπτική αισθητική που την οδηγεί στο ναυάγιο. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ανυπαρξία πλοκής, την απουσία χιούμορ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κωμωδία, το κακό παίξιμο των ηθοποιών, την αναίτια ύπαρξη σκηνών ολόκληρων.

 • ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Δράμα 2021

Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορεί ένα πλάσμα της νύχτας, που προστατεύει τους ευάλωτους. Είναι αστικός μύθος ή υπάρχει στ’ αλήθεια; Στη διάρκεια μιας νύχτας, οι χαρακτήρες της ταινίας που θα διασταυρωθούν μαζί του, θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλο και για πρώτη φορά μετά από καιρό, θα κοιμηθούν.

DRCTR:ΜΕΜΗ ΚΟΥΠΑ

ACTR:ΝΑΣΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΛΑΟΥΛΑΚΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΖΙΟΒΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΡΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜ, ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΟΔΩΣΟΠΟΥΛΟΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Ονειρικό και wannabe μετα-αποκαλυπτικό, παρ’ όλα αυτά χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με φανερό αποπροσανατολισμό σε επίπεδο πλοκής, δεν καταφέρνει να μείνει ως κάτι αξιόλογο στα μάτια του θεατή.

 • ΓΙΑΦ-ΓΙΟΥΦ

Μουσικό Βίντεο, Πειραματικό, Κινούμενο Σχέδιο 2020

o Γιαφ-Γιουφ είναι μια απόπειρα εικαστικής απόδοσης του γνωστού “αδέσποτου” ρεμπέτικου τραγουδιού Στη Φυλακή Με Βάλανε. Η αφηγήτρια του τραγουδιού μιλάει για τα δεινά της φυλακής που την έριξε ο έρωτας. Η φυλακή μπορεί να εκληφθεί κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ως τραγούδι “της φυλακής” είναι σπάνιας ευαισθησίας. Αυτός ο ιδιάζων λυρισμός γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί εικαστικά.

DRCTR:AΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΕΛΑ

ACTR:……

PRDCD:

Πρόκειται για ένα μάλλον άτεχνο βιντεοκλίπ, που αδυνατεί κανείς να καταλάβει τι δουλειά έχει στο Εθνικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας.

EVERY SUNDAY

Ντοκιμαντέρ 2020

Μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο προετοιμάζει έναν διαγωνισμό ομορφιάς, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση τους στην κυπριακή κοινωνία.

DRCTR:ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ

PRDCD:ΚΥΠΡΟΣ

Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη Φιλιππινέζικη κοινότητα στην Κύπρο και για την πάλη τους σε έναν ξένο τόπο. Εντούτοις, πλατειάζει και εξαντλεί το θέμα του σχετικά νωρίς.

Leave a comment