Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου. Μία διοργάνωση, που μετά και την πρόσφατη ανανέωση του προφίλ της, αποτελεί πρότυπο για την κατηγορία του μικρού μήκους. 30 ταινίες νέας ελληνικής κινηματογραφικής σοδειάς, προσεγμένες και επιλεγμένες από την επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος κάνει τη διαφορά με τις σκηνοθέτιδες να υπερτερούν σε αριθμό των ανδρών συνάδελφών τους.

Το cinepatra.gr βλέπει τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας αυτή τη φεστιβαλική εβδομάδα και καταθέτει τις απόψεις του.

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ.

ΜΕΡΟΣ Β’

  • ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΙΠΟΤΑ

Δράμα 2020

H Μαριαλένα μιλάει με την αδερφή της στο τηλέφωνο, καθώς ετοιμάζονται να πάνε στην κηδεία της μητέρας τους.

DRCTR:ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΣΟΥΜΕΛΗ

ACTR:ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΓΥΡΙΔΟΥ , ΡΟΜΑΝΝΑ ΛΟΜΠΑΤΣ

PRDCD:ΚΥΠΡΟΣ

Προσωπική και ευαίσθητη ταινία – χαρτογράφηση του προσώπου της Ρομάννα Λόμπατς, η οποία παραμένει μια πολύ καλή ηθοποιός της γενιάς της. Η κατάληξη αφήνει το ερωτηματικό αν πρόκειται για απλή ή απλοϊκή ταινία.

  • SOUL FOOD

Μυθοπλασία 2021

Ο Γιάννης (15) μετακομίζει με τη μητέρα του στο σπίτι του συντρόφου της. Στη νέα του γειτονιά, κάνει παρέα με την Όλγα (40), αλλά και με μία παρέα εφήβων. Η Όλγα ζει απομονωμένη στο υπόγειο της πολυκατοικίας, ενώ η παρέα όποτε πετύχει την Όλγα στο δρόμο, της κάνει bullying.

DRCTR:NΙΚΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ACTR:ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΡΤΕΚΗΣ , ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, AΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Μοναχικοί λύκοι εναντίον αγέλης. Όπου αγέλη η κοινωνία, οι νόμοι της, οι θεσμοί της. Ωραία ιστορία, που δυστυχώς δεν αποφεύγει τα κλισέ. Το χαμόγελο των χαμένων στο τέλος αποτελεί μια κοινωνική κατάφαση, ελπιδοφόρα και ζωντανή.

  • ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Κινούμενα σχέδια 2020

Μια μεσήλικη γυναίκα παρατηρεί τον μικρόκοσμο μιας αθηναϊκής γειτονιάς από το μπαλκόνι της με μικτές αντιδράσεις από όσους -διαρκώς- παρατηρεί, ώσπου δεν είναι πια εκεί και αυτός ο μικρόκοσμος αλλάζει για πάντα.

DRCTR:ΑΡΗΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

ACTR:ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ, ΖΩΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΝΙΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Ηθογραφικό animation με χιούμορ, ιδιαιτέρως ευχάριστο και σπιρτόζικο. Αποδεικνύει ότι το βλέμμα του δημιουργού μπορεί να αποτυπωθεί σε οποιοδήποτε είδος.

  • SOULS ALL UNACCOMPANIED

Δράμα 2021

Ο Μπαχάρ είναι ένας δωδεκάχρονος που φιλοξενείται σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Η Κάτια, μια πρώην κατάδικος που προσπαθεί να βάλει την ζωή της σε τάξη, εργάζεται εκεί ως φροντιστής. Όταν τα πράγματα ζορίσουν για τον Μπαχάρ, η Κάτια θα είναι δίπλα του.

DRCTR:ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΤΖΙΔΗΣ

ACTR:JOUVANY GUIRGUIS, ΚΑΤΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΣΥΡΜΩ ΚΕΚΕ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή και επίκαιρη ταινία, εύστοχα υποφωτισμένη με εξαιρετική μουσική επένδυση. Οι ηθοποιοί αποδίδουν τους ρόλους τους σύμφωνα με την εσωτερικευμένη ένταση που επικρατεί σε αυτή την πικρή ταινία που ανατέμνει την πραγματικότητα.

  • FLIK FLOK

Μυθοπλασία 2021

Ένα ζευγάρι. Μια ξεχωριστή βραδιά. Δείπνο. Κρασί. Θα εξελιχθεί το βράδυ όπως το έχουν φανταστεί; Κολοκύθια!

Σκηνές από έναν γάμο; Τέλειοι ξένοι; Malcolm & Marie; Κολοκύθια!

Δυστυχώς η ταινία πλέει ανερμάτιστη…

  • LAST VISIT

Art film,Experimental 2021

Το Last Visit είναι ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (1945 – 2013), ο οποίος αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Καθόρισε ανθρώπους, έργα, την θεατρική μας αντίληψη, τη ροή του θεατρικού γίγνεσθαι. Καθόρισε και καθορίστηκε από τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Άφησε έργο, μνήμες, αισθήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και να αφορούν και να συγκινούν όσους τον γνώρισαν παλιότερα και όσους τον γνωρίζουν τώρα. Μέσω αυτής της περίεργα ονειρικής περιήγησης επιστρέφει για μια τελευταία φορά στον αγαπημένο του θεατρικό χώρο αποχαιρετώντας φίλους και συνεργάτες.

DRCTR:ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΙΔΑΚΗΣ

ACTR:ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ, ΒΑΛΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΟΥΙΔΑΚΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΘΑΝΟΣ ΤΟΚΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΟΥΛΙΩΤΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (VOICE OVER), ΑΜΑΛΙΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ

Σαφώς δομημένη αφήγηση με επίμονη μελέτη του παιχνιδίσματος φωτός – σκιάς, αίσθηση του κάδρου και επιμέλεια στη σύνθεσή του. Ενδιαφέρων και ο ηχητικός σχεδιασμός της ταινίας, που ενισχύει την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή, ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου.

Leave a comment