Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου. Μία διοργάνωση, που μετά και την πρόσφατη ανανέωση του προφίλ της, αποτελεί πρότυπο για την κατηγορία του μικρού μήκους. 30 ταινίες νέας ελληνικής κινηματογραφικής σοδειάς, προσεγμένες και επιλεγμένες από την επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος κάνει τη διαφορά με τις σκηνοθέτιδες να υπερτερούν σε αριθμό των ανδρών συνάδελφών τους.

Το cinepatra.gr βλέπει τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας αυτή τη φεστιβαλική εβδομάδα και καταθέτει τις απόψεις του.

ΜΕΡΟΣ Α’

  • CORTÁZAR (Εθνικό Διαγωνιστικό)

Δράμα ‧ 2021

Κάπου στην ηπειρωτική χώρα, οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας ξυπνούν διστακτικά από τον ύπνο τους. Aπό μακριά καταφθάνει η υπόσχεση ενός μυστικού περάσματος για τη θάλασσα.

DRCTR: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΡΑΟΥΧ

ACTR: ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΣΤΑΪΝΚΟΛ, ΕΛΣΑ ΡΟΖΕΝΓΚΡΕΝ, ΝΤΑΒΙΝΤ ΖΕΕ, ΚΕΡΣΤΙΝ ΛΙΝΤΟΟΥ, ΤΖΙΜΜΥ ΤΡΑΣ ΚΑΜΕΡΟΝ, ΧΕΡΜΑΝ ΧΕΡΜΑΝΝ, ΧΡΥΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΜΠΑΛΣΟ ΣΝΕΛΛ, ΑΛΜΠΕΡΤ ΠΡΑΣ, ΛΙΛΙΑΝ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗ, ΦΡΑΝΚ ΜΠΕΝΚΕ, ΚΑΡΙΝΑ ΠΑΠΠ, ΟΥΒΕ ΜΕΪΕΡ, ΜΑΤΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΕΟΝΟΡΑ ΕΣΑΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΝΓΚΕΝΦΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΡΑΟΥΧ

PRDCD: ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υφές, σταθερά πλάνα, εξεζητημένη ατμόσφαιρα, μια γοητευτική αφήγηση off, σκοτεινή φωτογραφία. Με αφορμή μια ιστορία για τον Χούλιο Κορτάσαρ, ο Αργύρης Γερμανίδης με την Κατερίνα Στράουχ καταθέτουν μια ενδιαφέρουσα δουλειά, μακριά από τη γραμμική αφήγηση που έχει γίνει κανόνας. Το υγρό στοιχείο τονίζεται και υποστηρίζεται χρωματικά, ηχητικά και σε κάθε πτυχή του κινηματογραφικού έργου.

  • APALLOU (Εθνικό Διαγωνιστικό)

Δράμα, Φαντασίας ‧ 2021

Ένας εγγονός που επιστρέφει στο χωριό των προγόνων του για να ξεχειμωνιάσει. Ένας παππούς που επιστρέφει από το θάνατο για να δει για μια τελευταία φορά τον εγγονό του. Ένα χωρίο ανήμπορο να διαχειριστεί επιστροφές που έγιναν από αγάπη.

DRCTR:ΝΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ

ACTR:ΜΙΚΕΣ ΓΛΥΚΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΚΡΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΙΑΣΜΕΝΟΣ

PRDCD:ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ

Αρκετά προφανές και επίπεδο, πολλές φορές φλύαρο, το φιλμ του Νίκου Αυγουστίδη επιχειρεί να πει πολλά, τελικά όμως αποτυγχάνει στις διατυπώσεις του. Σκοτεινό και με μια άνευ ουσίας καταφυγή στο είδος του φανταστικού, περιλαμβάνει ωστόσο μια εξαιρετική σεκάνς αγριεμένου όχλου.

  • EXPLOITATION (Εθνικό Διαγωνιστικό)

Δράση 2021

Η Ηλέκτρα, έχει υπάρξει καθηγήτρια πριν από λίγα χρόνια στο βιομηχανικό χωριό Χ. Ένα χωριό παρακμασμένο, απέναντι από το οποίο δεσπόζει ένα τεράστιο εργοστάσιο, όχι στην καλύτερη εποχή του. Η Λία, μέχρι πριν από λίγα χρόνια μαθήτρια της Ηλέκτρας, ήταν και παραμένει όμορφη και δουλεύει στο καφέ-μπαρ Heaven ιδιοκτησίας του 50άρη γνωστού ως “Κανίβαλου”. Η Λία δεν έχει διεξόδους. Η ψυχαγωγία και το θέαμα εξαντλείται σε φτιαγμένα αυτοκίνητα που ντριφτάρουν σηκώνοντας τη μαύρη σκόνη της αλάνας. Η Ηλέκτρα ξέρει ότι στη Λία αξίζει μια άλλη δόξα και ξέρει ότι σαν καθηγήτριά της, έστω, κάποτε, οφείλει να την οδηγήσει σε αυτήν. Η Ηλέκτρα επιστρέφει. Και θα πάρει τη Λία μαζί της για να κάνουν τη ληστεία που και οι δυο τους χρειάζονται: Η Λία για να δραπετεύσει, η Ηλέκτρα για να τη δέσει μαζί της.

DRCTR: ΜΑΡΙΝΑ ΣΥΜΕΟΥ

ACTR: ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΗΜΟΥ, ΑΝΙΑ ΛΕΜΠΕΝΤΕΝΚΟ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

PRDCD: ΕΛΛΑΔΑ

Μια διαρκής εναλλαγή μουσικών κομματιών, στην οποία η στοιχειώδης ιστορία διανθίζεται με διάσπαρτα μετα-weird ίχνη. Χωρίς εμβάθυνση στο αφηγηματικό μέρος, χωρίς επιμέλεια στα εκφραστικά μέσα, η ταινία καταλήγει τετριμμένη, ενώ η καταφυγή της στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα εφάπτεται της συνολικής δημιουργίας, χωρίς ποτέ να γίνει συστατικό στοιχείο της.

  • BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ (Εθνικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό)

Μαύρη Κωμωδία, Φαντασία, Μιούζικαλ, Θρίλερ 2021

Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Η Άννα, μια εργάτρια μέλισσα που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης, παρακολουθεί το σύμπαν της κυψέλης μέσα στο οποίο ζει. Προσπαθεί να κατανοήσει τους κανόνες μιας κοινωνίας σκληρής και ανταγωνιστικής, να ενταχθεί στο σύνολο και να υπηρετήσει το “κοινό καλό”. Αδυνατώντας, ωστόσο, να συναινέσει στη βιαιότητα που την περιβάλλει, καταδικάζεται στην απόλυτη μοναξιά και οδηγείται σε μία ριζική απόφαση.

DRCTR: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ

ACTR: ΕΛΣΑ ΛΕΚΑΚΟΥ, ΚΟΡΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ, ΧΑΡΑ ΜΑΤΑ-ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

PRDCD: ΕΛΛΑΔΑ, ΒΕΛΓΙΟ

Μια έξυπνη αλληγορία, προσεγμένη σε επίπεδο παραγωγής. Τα μεγάλα πλάνα και τα βαριά κινηματογραφικά ζουμ εντάσσονται στην «παράξενη» ατμόσφαιρα (για να είμαστε δίκαιοι υπάρχουν και εδώ weird υπολείμματα), με ίχνη χιούμορ που ζωντανεύουν την πλοκή. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, που συμμετέχει και στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

  • A SUMMER PLACE (Εθνικό Διαγωνιστικό)

Μυθοπλασία 2021

Το καλοκαίρι είναι η μόνιμη νοοτροπία στη Λεμεσό – μια κάποτε μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που έχει μετατραπεί σε ολιγαρχικό παράδεισο της Μεσογείου. Όντας μέλος και θύμα του μετασχηματισμού αυτής της πόλης ως στιλίστρια τροφίμων, η Τίνα βιώνει κατάθλιψη. Την ημέρα των γενεθλίων της είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα, έως ότου μια ασυνήθιστη συνάντηση της αλλάζει τη ζωή.

DRCTR:ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

ACTR:AURORA MARION, ΜΑΙΡΗ ΜΗΝΑ

PRDCD:ΚΥΠΡΟΣ, ΓΑΛΛΙΑ

Όμορφα δοσμένη η ιστορία μιας απρόσμενης συνάντησης. Σημειωτέα η σκηνή του πάρτι, στην οποία ο μπρουτάλ νεοπλουτισμός συναντά την μελαγχολία της Τίνας. Η «παραίτηση» του τόπου στον οποίο ζει την οδηγεί στην ανακάλυψη άλλων τρόπων διαφυγής, εστιάζοντας στην ανθρώπινη επαφή.

Leave a comment