Δεύτερο μέρος των σύντομων αξιολογήσεων των ταινιών μικρού Μήκους του 45ου Φεστιβάλ Δράμας.

Εθνικό Διαγωνιστικό

«Pendulus», Δημήτρης Γκότσης

Ο 24χρονος Άρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας ο Άρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αποφεύγει το εύκολο και προβλέψιμο τέλος και δημιουργεί ασφυκτικό περιβάλλον για τον πρωταγωνιστή, φτιαγμένο από χώρες, διαλέκτους και ανθρώπους.

«Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό χωριό στη Μεσόγειο. Ένας ξεχασμένος μύθος για το δελφίνι και τους ψαράδες. Η ώρα του πνιγμού, η ώρα του γλεντιού – και το κορίτσι που διψάει για θάλασσα. Μια φορά κι έναν καιρό, η αγάπη ήταν μεγαλύτερη από μας.

Μεταφορά ενός θρύλου στο χώρο ενός καφενείου ψαράδων. Εξαιρετικό από το ξεκίνημα ως το τέλος, ο ορισμός του conceptual φιλμ με όμορφη και άξια αναφορά στον Μπέλα Ταρ.

«Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου

Mια συνηθισμένη γυναίκα στη δύση της ζωής της έχει μια συζήτηση με έναν ειδικό για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Ταινία του Μάκη Παπαδημητρίου, ο οποίος καταπιάνεται και με τη κινηματογραφική σκηνοθεσία! Με ευαισθησία προσεγγίζει το προφίλ της Λίλας Μακρίδη. Ίσως να ήταν προτιμότερη μια αφηγηματική οικονομία άλλου τύπου, ενώ η εικόνα της ταινίας είναι αρκετά υποφωτισμένη.

«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης

Στο νησί της Κρήτης, η κυρία Μαρία πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο νεκροταφείο για να φροντίσει τον τάφο του αγαπημένου της κυρ Γιάννη. Όταν το λεωφορείο που την γυρίζει πίσω χαλάσει, θα αναγκαστεί να περάσει μια νύχτα στο νεκροταφείο.

Σχετικά άτεχνο animation με στοιχειώδη πλοκή.

«Μάγμα», Λία Τσάλτα

Σε έναν απομονωμένο, µακρινό πλανήτη, ένα Πλάσμα ξεβράζεται στη στεριά.

Εξαιρετικός ηχητικός σχεδιασμός, σαγηνευτική φωτογραφία από τον Γιάννη Κανάκη, ατμοσφαιρική, με σαφώς επιλεγμένη χρωματική παλέτα που υπηρετεί τον κόσμο της ταινίας. Ο τολμών νικά.

«Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου

Η Έλλη περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε διάσταση. Μοναδική της συντροφιά, η γάτα τους, Μόλλυ. Όταν η γάτα εξαφανίζεται, ξεκινά μια περιπλάνηση ψάχνοντας να βρει τον τελευταίο συνδετικό κρίκο με την οικογένειά της.

Εφηβικές περιπέτειες σχετικές με την αβέβαιη έκβαση του γάμου των γονιών της εφήβου Έλλης. Ασυνάρτητη ως προς τη σκηνοθεσία και όχι μόνο. Εξοργιστικός ο υπότιτλος στο χτύπημα του κινητού, που μας ενημερώνει ότι καλεί η μητέρα της Έλλης.

«Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης

Καθώς ένα ορεινό χωριό βυθίζεται κάτω από τη λίμνη, οι αναμνήσεις των κατοίκων του αναδύονται από το νερό.

Ντοκιμαντέρ με ωραίες συνθέσεις που συνεπικουρούνται από τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Ιδιοσυγκρασιακό αποτύπωμα μιας κατάστασης, μακριά από ψυχρές και ουδέτερες προσεγγίσεις. Εξαιρετική φωτογραφία – διευθυντής φωτογραφίας ο Κωνσταντίνος Κουκουλιός – και αδιανόητο φινάλε.

«Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης

Μετά από μια χρόνια μάχη με τη μανία του πατέρα του να τον μετατρέψει σε παραδοσιακό ανδρικό πρότυπο, μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Μάγκνους θα τον οδηγήσει να γίνει σύμβουλος ζωής.

Ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας. Ενδιαφέρουσα και ζωντανή απόδοση του βίου του σύμβουλου ζωής Μάγκνους Γκούντμανσεν. Πολύ καλή δουλειά στο μοντάζ, βασικό μέσο με το οποίο εξωτερικεύονται τα συναισθήματά του.

«Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας

O Σταύρος προσπαθεί να συνδεθεί με το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Ζητήματα ανθρώπινης διαπραγμάτευσης χωρίς εξάρσεις και – το κυριότερο – χωρίς ενδιαφέρον. Εξαίρεση αποτελεί η σκοτεινή και εκπληκτικά επενδεδυμένη ηχητικά σκηνή της ερωτικής συνεύρεσης.

«Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος

Ο Ηλίας δουλεύει ως διανομέας διαφημιστικών φυλλαδίων για να καλύψει τα έξοδα του. Στις κουραστικές διαδρομές της δουλειάς συναντάει ανθρώπους και αντιμετωπίζει δυσκολίες πρωτόγνωρες. Ένας χυμός πορτοκάλι και ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ θα βάλει τον Ηλία σε μια απρόσμενη δοκιμασία.

Μυστηριώδης ιστορία, ωραία δοσμένη. Άνιση ωστόσο, καθώς το δεύτερο μισό είναι εντελώς διαφορετικό υφολογικα, αλλά και συνολικά ανώτερο από το πρώτο.

Leave a comment