Άλλο ένα υπέροχο κινηματογραφικό ταξίδι μας χάρισε ο Ν. Καββαδίας στο κατάμεστο από θεατές πεζοδρόμο της οδού Παντανάσσης, o οποίος έχει μετατραπεί σε Σινέ – Παντάνασσα κάθε βράδυ Πέμπτης.

Ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον ήταν το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Μελέτη Μοίρα, «Βαβέλ – Από την Σιωπή στην Έκρηξη» που προβλήθηκε. Το ντοκυμαντέρ εισχώρησε σε βάθος παρουσιάζοντας το θρυλικό-πολύπλευρο περιοδικό κόμικς και όχι μόνο «Βαβέλ» μέσα από τους πρωταγωνιστές του. Από την απαρχή της δημιουργίας του στα 80s μέχρι το τελευταίο τεύχος του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται και για την παγκόσμια πρεμιέρα στην μεγάλη οθόνη, αφού, μετά την αναβολή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία προβλήθηκε on-line, στην αναγκαστική μεταφορά του Φεστιβάλ στο διαδίκτυο, από την μεγάλη στην μικρή οθόνη. Στο τέλος της προβολής το κοινό είχε τη χαρά να επικοινωνήσει και να κάνει ερωτήσεις έστω και για λίγο με τον δημιουργό της ταινίας μέσω διαδικτύου. Τέλος μία τυχερή, σε κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, κέρδισε το συλλεκτικό πρώτο τεύχος του περιοδικού.

Στην πραγματοποίηση της προβολής βοήθησε καθοριστικά η στήριξη του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να την στηρίξει, αναγνωρίζοντας το έργο του “Γυμνού Οφθαλμού” και την σπουδαιότητα ενός δρωμένου σαν τον Κινητό Κινηματογράφο Πατρών καθώς επίσης ο Νικηφόρος Σπίνος (NSSound), αλλά και οι χορηγοί της προβολής cinepatra.gr, βιβλιοπωλείο Nouveau, Motel Vintage Store.

Leave a comment