Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια σε ηλικία 82 ετών αποτυπώνει το τελευταίο σχέδιο της πάνω στο χαρτί η Λότε Ράινιγκερ. Ο κινηματογράφος δεν πρέπει να είναι στη συνείδηση του κοινού μόνο το Χόλυγουντ, τα Όσκαρ, τα μπλόκμπαστερ, τα διάσημα Φεστιβάλ, αλλά οτιδήποτε σπρώχνει κάποιον να θέλει να αποτυπώσει κάτι και να το παρουσιάσει με τη δική του μοναδική έμπνευση.

Σε τούτη τη κατηγορία ανήκει η γεννημένη στο Σαρλότενμπουργκ, προάστιο του Βερολίνου, Γερμανίδα σκηνοθέτρια του κινηματογράφου Λότε Ράινιγκερ (2 Ιουνίου 1899 – 19 Ιουνίου 1981). Υπήρξε πρωτοπόρος, αφού δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του κινουμένου σχεδίου. Θεωρείται από τους πρώτους που καθιέρωσαν τα κινούμενα σχέδια με φιγούρες σε μορφή περιγραμμάτων. Η ίδια θα επηρεαστεί από το Κινέζικο θέατρο σκιών και θα δημιουργήσει και τις δικές της φιγούρες. Καταλυτικό ρολό στην ενασχόλησή της με την 7η Τέχνη διαδραμάτισε μια διάλεξη που παρακολούθησε του ηθοποιού και σκηνοθέτη Πάουλ Βέγκενερ. Έκτοτε θα έρθει σε επαφή με μεγάλα καλλιτεχνικά πνεύματα της εποχής όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Φριτς Λανγκ και ο Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ που θα την επηρεάσουν στο έργο της. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στις συνεργασίες που είχε με τον σκηνοθέτη και «Πατέρα του Ποιητικού Ρεαλισμού» Ζαν Ρενουάρ και φυσικά με τον Ουώλτ Ντίσνεϋ.

Τη δεκαετία του 1930, μετά την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος θα εγκαταλείψει τη Γερμανία μαζί με τον σκηνοθέτη σύζυγό της (Καρλ Κοχ), λόγω των αριστερών πεποιθήσεών τους. Στις 19 Ιουνίου του 1981 θα αποβιώσει στην τότε Δυτική Γερμανία αφήνοντας πίσω υλικό στο οποίο θα στηριχτεί μια ολόκληρη φιλοσοφία που αποτελεί το κομμάτι των κινουμένων σχεδίων στον κινηματογράφο.

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment