Το 1896 ο Γουίλιαμ Χέιζ σκηνοθετεί ένα φιλμ 23 δευτερολέπτων που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Οι ηθοποιοί Μέι Έργουιν και Τζον Ράις σε ένα ραπροσέ χαριτολογούν με τα πρόσωπά τους κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Φιλιούνται, απομακρύνονται για λίγο, και ενώνονται πάλι στο πρώτο κινηματογρααφικό φιλί της Ιστορίας.

Το στιγμιότυπο προέρχεται από την τελευταία σκηνή του θεατρικού μιούζικαλ The Widow Jones και ο ιθύνων νούς (και κατά πολλούς ο πρώτος πορνογράφος του κινηματογράφου) είναι ο Τόμας Έντισον. Τα γυρίσματα έγιναν στο στούντιο του Έντισον, Black Maria και το φιλμ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1896. Έλαβε δημοσιότητα σε ένα χορηγούμενο άρθρο της New York World σχετικό με ηθοποιούς που φιλιούνται στη θεατρική σκηνή. Η καμπάνια κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού στην εφημερίδα, το θεατρικό έργο αλλά και το φιλμ του Έντισον.

Η Καθολική Εκκλησία απαίτησε λογοκρισία ενώ πολλά δημοσιεύματα καλούσαν την αστυνομία να παρέμβει. Σε μια εποχή που το φιλί σε δημόσιο χώρο συνιστούσε προσβολή δημοσίας αιδούς, οι αντιδράσεις αυτές δεν εντυπωσιάζουν. Πιο χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός κριτικού ο οποίος αφού περιγράφει τη σκηνή κλείνει γράφοντας πως “το φιλί αυτό στη μεγάλη οθόνη και μετά από τρεις επαναλήψεις είναι απολύτως αηδιαστικό”.

Leave a comment