Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του την Καλαμάτα και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα! Το ραντεβού στην αχαϊκή πρωτεύουσα δίνεται από τις 9 έως τις 13 Απριλίου στο Κινηματοθέατρον Πάνθεον (Δημ. Γούναρη 34) με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 21 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, δύο αφιερώματα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

5 ημέρες, 21 ταινίες

Στο πρόγραμμα προβολών της Πάτρας εντάσσονται φέτος 21 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ (Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισλανδία, Βραζιλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κίνα, Κορέα, Ισραήλ) από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου, που έχουν λάβει διακρίσεις ανά τον κόσμο. Επίσης περιλαμβάνονται ταινίες από τα δυο αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης: το καθιερωμένο στην «Ισότητα των δύο φύλων» που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή, και το ειδικό αφιέρωμα στους «Πολιτισμούς της Υποσαχάριας Αφρικής», με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
17:00 Climbing Iran / Σκαρφαλώνοντας στο Ιράν

Σκηνοθέτης: Francesca Borghetti
Παραγωγός: Filippo Macelloni
Σενάριο: Francesca Borghetti
Διευθυνση φωτογραφίας: Davood Ashrafi, Corrado Measso, Federico Santini
Διάρκεια: 53’
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
Year: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Φαρσί, αγγλικά
Οι άνθρωποι συχνά με ρωτάνε: «γιατί βάφεις τα νύχια σου;» Όταν σκαρφαλώνω γεμίζουν γρατζουνιές. Τότε κοιτάζω τα χέρια μου και λέω: «Σκαρφάλωσα πολύ σήμερα!» Η Νασίμ έχει δυνατά χέρια διακοσμημένα με φωτεινό ροζ βερνίκι. Στο Ιράν είναι πρωτοπόρος στην αναρρίχηση σε εξωτερικούς χώρους. Σε αυτήν την χώρα, οι γυναίκες πρέπει να προπονούνται σε εσωτερικούς χώρους και φορώντας μπούρκα και σε συγκεκριμένες μόνο ώρες και μόνο μαζί με άλλες γυναίκες. Αφότου έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία πρωταθλήτρια σε διάφορα αθλήματα – από καράτε μέχρι το κικ μπόξιν – η Νασίμ άκουσε το κάλεσμα των βουνών κι αποφάσισε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έβαλαν στις γυναίκες της χώρας της, σχεδιάζοντας το δικό της πέρασμα πάνω στους βράχους της Περσίας. Η ταινία δείχνει μια εξαιρετική γυναίκα, που είναι αποφασισμένη να κάνει πέρα όσα την εμποδίζουν να ασχοληθεί με πάθος της, είτε είναι φυσικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, γεωγραφικά ή ιδεολογικά. Είναι προσηλωμένη στο σκεπτικό της: «να αλλάζουμε κάθε φορά από λίγο», παίρνει μαζί της μερικές γυναίκες στους τοίχους του Πολεχάμπ, έξω από την Τεχεράνη και τις μαθαίνει πώς να σκαρφαλώνουν και πώς να είναι ανεξάρτητες. Το όνειρο της Νασίμ έχει γίνει πραγματικότητα: άνοιξε ένα νέο πέρασμα πάνω στις Άλπεις για να γίνει κομμάτι της διεθνούς αναρριχητικής ελίτ.


18:00 Amor Fati

Σκηνοθέτης: Cláudia Varejão
Παραγωγός: João Matos, Vadim Jendreyko, Jérôme Blesson
Σενάριο: Cláudia Varejão
Διάρκεια: 102’
Χώρα: Πορτογαλία
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Πορτογαλικά
Η ταινία ψάχνει για κομμάτια που αλληλοσυμπληρώνονται. Πορτραίτα ζευγαριών, φίλων, οικογενειών και δεσποζόμενων ζώων μαζί με τους ιδιοκτήτες τους. Μοιράζονται την οικειότητα της καθημερινότητας, συνήθειες, πιστεύω, προτιμήσεις ακόμα και κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην εξωτερική εμφάνιση. Από τις εκφράσεις των προσώπων τους, από την χορογραφία των χειρονομιών τους, ξετυλίγουμε την ιστορία που ενώνει τις πορείες τους. Η ταινία μέσα από την καθημερινότητα και μπροστά στα μάτια μας, παρουσιάζει την χορωδία της αγάπης και την συλλογική μνήμη μιας χώρας, επικαλούμενο τον λόγο του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο του Πλάτωνα: «Αυτό δεν λαχταράτε- να είστε μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο που μέρα – νύχτα να μην αποχωρίζεστε; Εάν αυτό επιθυμείτε, είμαι πρόθυμος να σας σφυρηλατήσω και να σας ενώσω, ούτως ώστε, αντί για δύο, να γίνεται ένα.

20:00 High Maintenance – The Life and Work of Dani Karavan

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa
Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski
Διευθυντής Φωτογραφίας: Lukasz Konopa
Διάρκεια: 66
Χώρα: Ισραήλ
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά
Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την
τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

21:00 Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας

Σκηνοθεσία: Ανζελίκ Κουρούνης
Παραγωγή: Ανζελίκ Κουρούνης
Σενάριο: Ανζελίκ Κουρούνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστόφορος Γεωργούτσος
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 123’
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Thessaloniki Doc Fest – Best Greek Fil Int Progr. Fipresci, + ERT + Youth Special Jury
Award
– Beyond Borders Castellorizo Doc Fest – Best Greek Documentary
– LA Independent Women Film Fest Award – Best Feature Documentary
– Five Continents Int Film Fest (Venezuela) – Best Independent Feature Film, Best Screenplay
Feature Film

– Channel of Panama Int Film Fest – Best feature documentary
– LIFF Sweden – Lulea Best Women Filmmaker
– Cine Pobre Film Fest (Bolivia) Honorable mention

Στην Ελλάδα έλαβε χώρα μια ιστορική δίκη 5 1/2 ετών εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, 3 φορές νόμιμα εκλεγμένου στη Βουλή, παρά τα γνωστά πογκρόμ, τις επιθέσεις, ακόμη και τις δολοφονίες.
Αυτή η ταινία είναι η ιστορία αυτής της δίκης και του αγώνα μιας μητέρας, της Μάγδας, της οποίας ο γιος, ο Παύλος Φύσσας, δολοφονήθηκε από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής που ομολόγησε το έγκλημα. Η Μάγδα αντιμετώπισε τους δολοφόνους του γιου της στο δικαστήριο και πέτυχε την απόφαση, στις 7 Οκτωβρίου 2020, όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Η Μάγδα έγινε το σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ωστόσο, η ταινία προσπαθεί να πάει πέρα από αυτό και εγείρει ερωτήματα, όπως: είναι η δημοκρατία ικανή, όχι να σταματήσει, αλλά να συντρίψει, να εξαφανίσει, να εκμηδενίσει τον ναζισμό και τον φασισμό χωρίς να λυγίσει τις αρχές της; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντίστασης σε τέτοιες ομάδες και τις ιδεολογίες τους που υιοθετούνται από τα συμβατικά κόμματα; Τι απάντηση πρέπει να δοθεί σε αυτές τις δύσοσμες ρητορικές μίσους; Πού να πολεμήσει κανείς; στις δικαστικές αίθουσες, στα μέσα ενημέρωσης, στους δρόμους, στα κοινοβούλια; Ποια είναι τα κατάλληλα όπλα;

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16:00 Maria Luiza
Σκηνοθέτης: Marcelo Díaz
Παραγωγός: Marcelo Díaz
Σενάριο: Marcelo Díaz
Διάρκεια: 80’
Χώρα: Βραζιλία
Ετος: 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Πορτογαλικά
Awards/Βραβεία: BEST INTERNATIONAL DOCUMENTARY – Humano Human Rights
Film Festival 2020 (Mexico)
HONORABLE MENTION / BEST DOC FEATURE – Latino & Iberian Film Festival at Yale
(LIFFY/USA)
BEST DOCUMENTARY – International Queer Film Festival Merlinka (Belgrade/Serbia)
Η Μαρία Λουίζα Ντα Σίλβα είναι το πρώτο διεμφυλικό άτομο στην ιστορία των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων. Μετά από 22 χρόνια δουλειάς ως στρατιωτικός, παραιτήθηκε λόγω αναπηρίας. Η ταινία ερευνά τους λόγους που της απαγορεύτηκε να φοράει γυναικεία στολή και την πορεία προς την αποδοχή της ως διεμφυλική, στρατιωτικός και γυναίκα που πιστεύει στο καθολικό δόγμα.

18:00 Women of Steel

Director/σκηνοθέτης: Robynne Murphy
Producer/Παραγωγός: Robynne Murphy, Martha Ansara
Writer/ Σενάριο:
Duration/ Διάρκεια: 56’
Country: Αυστραλία
Year: 2020
Greek Premiere: Ναι
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: English, Turkish
Awards/Βραβεία: winner @ The Macquarie-PHA Applied History Award 2020
Wollongong, Νέα Νότια Ουαλία,1980: Η χαλυβουργική εταιρεία, κύριος εργοδότης της πόλης, αρνήθηκε θέσεις εργασίας στα χαλυβουργεία στις γυναίκες. Η εργατική τάξη/οι μετανάστριες γυναίκες αρνήθηκαν τις διακρίσεις. Η 14ετής εκστρατεία τους για το δικαίωμα στην εργασία τίς έφερε αντιμέτωπες με την BHP, την πλουσιότερη και πιο ισχυρή εταιρεία στην Αυστραλία. Στο ντοκιμαντέρ αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες – από την ανεργία σ την πύλη του εργοστασίου και μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Είναι μια συναρπαστική ιστορία με τα σκαμπανεβάσματα
μιας ομάδας φαινομενικά συνηθισμένων γυναικών, αποφασισμένων όμως να νικήσουν έναν γίγαντα.

19:00 Once The Dust Settles

Σκηνοθέτης: John Appel
Διευθυντής Φωτογραφίας: Erik van Empel
Σενάριο: John Appel
Διάρκεια: 85’
Χώρα: Ολλανδία
Ετος: 2019
Narrator: John Appel
Greek Premiere:
Spoken Language/Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ουκρανικά
Τρία μέρη καταστράφηκαν: το Αματρίτσε στην κεντρική Ιταλία από σεισμό, το Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία από πυρηνική καταστροφή και το Χαλέπι από τον πόλεμο. Το «Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα» δείχνει τι συμβαίνει μόλις πέσει ο ήλιος και οι κάμερες φύγουν. Η ταινία επικεντρώνεται στις παραστατικές ιστορίες των επιζώντων που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους κόντρα στο σκηνικό του αναδυόμενου τουρισμού σε αυτές τις κατεστραμμένες περιοχές. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό τρίπτυχο, σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφών και την συναισθηματική ανασυγκρότηση. Βλέπουμε τον μόνο επιζώντα από το δωμάτιο ελέγχου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, έναν από τους καλύτερους
ξεναγούς στην Συρία και τον πάστορα του Αματρίτσε, της άλλοτε τουριστικής πόλης που τώρα είναι αγνώριστη μετά την καταστροφή.

20.30 Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας
Παραγωγή: Χρήστος Μπάρμπας
Σενάριο: Χρήστος Μπάρμπας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 82’
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Βραβείο Κοινού Fischer στο 23 ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.

22:00 The Sound of Identity /Ο ήχος της ταυτότητας
Σκηνοθέτης: James Kicklighter
Παραγωγός: Russ Kirkpatrick, Andrew Kinslow, Josh Bachove
Διεύθυνση φωτογραφίας: Jonathan Pope
Διάρκεια: 89
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Ετος: 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά
Με τα φώτα της δημοσιότητας όλου του κόσμου στραμμένα πάνω της, η πρώτη διεμφυλική γυναίκα, που θα ερμηνεύσει την όπερα Ντον Τζοβάνι σε επαγγελματικό επίπεδο, κάνει την ιστορική πρεμιέρα της σε μία από τις ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17:00 Some New Broadway
Σκηνοθέτης: Denis Bojic
Σενάριο: Denis Bojic
Διάρκεια: 87’
Χώρα: Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Βοσνιακά
Μετά την ηλικία των 18, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι για την κοινωνία ουσιαστικά αόρατοι. Μη δεχόμενοι τα όρια και τις επιβαλλόμενες κοινωνικές συμβάσεις, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με την βοήθεια ενός οραματιστή, ανακαλύπτουν νέους δρόμους στην ζωή. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί 6 ανθρώπους με σύνδρομο Down, οι οποίοι ξεπερνώντας πολυάριθμα εμπόδια, κατορθώνουν να είναι από τους πρώτους στην νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται σπουδαστές σε δραματική σχολή, σπάζοντας έτσι τους φραγμούς και τις προκαταλήψεις σχετικά με τις δυνατότητές και τις ικανότητες των ανθρώπων με σύνδρομο Down. Όταν το όνειρο ενός ανθρώπου γίνεται δύναμη για όλους, τότε τίποτα πια δεν είναι ακατόρθωτο. Η ταινία μιλώντας για μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της πίστης στις ικανότητές σου, σε πηγαίνει σε ένα ταξίδι,ύστερα από το οποίο δεν θα είσαι πια ο ίδιος.

18.30 No Heroes
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φραγκίσκος Πενίδης
Παραγωγός: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 92’
Ομιλούμενη Γλώσσα: Ελληνικά
Για τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν 2018-2019 η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) στο Μαρούσι επέτρεψε σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να παρακολουθεί τις εσωτερικές διεργασίες της, από τις προπονήσεις και τους αγώνες μέχρι τις μετακινήσεις της. Τα μέλη της παραχώρησαν συνεντεύξεις γύρω από το άθλημα, τις συνθήκες διεξαγωγής του στην Ελλάδα, όπως και γύρω από τη διάδραση τους με το αμαξίδιο. Το αποτέλεσμα είναι το No Heroes, που
αποτελεί πρώτα από όλα μια άσκηση παρατήρησης των δυναμικών σχέσεων.

20:15 Routes / Διαδρομές
Σκηνοθέτης: Petar Bojovic
Παραγωγός: Leila Maktari
Διευθυντής Φωτογραφίας: Rupert Critchley
Διάρκεια: 68
Χώρα: Σερβία
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά
Στη μικρή πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, η Νταϊάνα, ο Σαμ και ο Φίλιξ λειτουργούν μια ΜΚΟ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια τα χρόνια έχουν δουλέψει με μετανάστες που ολοκλήρωσαν το επίπονο ταξίδι κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής καθ’ οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα και ρούχα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η απαραίτητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης που απαιτείται για την ενημέρωση των πολιτών για την κρίση αυτή είτε έχει γίνει εχθρική είτε έχει εξαφανιστεί. Σε μια προσπάθεια να το αλλάξουν αυτό, ξεκίνησαν κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής, από την Τουρκία μέχρι το Βέλγιο, πραγματοποιώντας φεστιβάλ ένταξης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους, για να συναντηθούν μέσω της τοπικής κουζίνας, της τέχνης και της μουσικής, με σκοπό να αμβλύνουν τυχόν υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων αλλά και να φέρουν στο φως τα δεινά των προσφύγων.

21:30 80,000 Schnitzel
Σκηνοθέτης: Hannah Schweier
Παραγωγός: Stefan Sporbert, Lorena Junghans
Σενάριο: Hannah Schweier
Διευθυντής φωτογραφίας: Stefanie Reinhar
Διάρκεια: 103
Χώρα: Γερμανία
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: γερμανικά
Βραβεία: Critics Choice Award@Zurich International Film Festival, Verdi Prize for
Humanity and Fairness@Dok.Leipzig, Winner@Bardolino Filmfestival BFF.

Η Μπέρτα Ζένεφελς, 84 ετών, δεν έχει δει ποτέ την θάλασσα. Δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το «Τελωνείο» την αγαπημένη της φάρμα στην Βαυαρία. Κάθε μέρα, η γεννημένη νοικοκυρά, στεκόταν στην κουζίνα, όπου και τηγάνιζε χιλιάδες σνίτσελ για τους επισκέπτες της. Μια ζωή σμιλεμένη με σκληρή δουλειά, μια ζωή που κανείς πλέον δεν θέλει να ζει. Κατά την διάρκεια της ζωής της, βρέθηκε στο σημείο να κηδέψει τον πρωτότοκο γιο της, τον άντρα της, τον εγγονό της και τον νεότερο γιο της. Καθένας από αυτούς έζησε και πέθανε για το μεγάλο όνειρο του «Τελωνείου». Χωρίς όμως διάδοχο, η φορτωμένη με χρέη φάρμα απειλείται με χρεοκοπία. Τώρα όμως η εγγονή Μόνικα, 34 ετών, εμφανίζεται από το πουθενά και αποφασίζει να
σώσει την φάρμα της οικογένειας, παρά το απολυτήριο λυκείου, τον ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και ένα αποκτηθέν πτυχίο. Η αδελφή της και ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα της ταινίας η Χάνα Σβάιερ, 39 ετών, δεν είναι τόσο ευχαριστημένη με την ιδέα της αδελφής της. Ως εκείνη την στιγμή οι ζωές και τα όνειρά τους είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά από την στιγμή που η Μόνικα δουλεύει στην φάρμα, δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό η Χάνα αποφασίζει να ανακαλύψει τι κινητοποιεί την αδελφή της και εάν θα καταφέρει να βρει τελικά την πραγματική ευτυχία.

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17:00 The Hero΄s Journey to the Third Pole – A Bipolar Musical Documentary with Elephants
Σκηνοθέτης: Andri Snaer Magnason, Anni Ólafsdóttir
Παραγωγός: Andri Magnason, Hlín Jóhannesdóttir, Halldóra Þorláksdóttir
Σενάριο: Andri Snaer Magnason, Anni Ólafsdóttir
Διάρκεια: 78
Χώρα: Ισλανδία
Ετος: 2020
Greek Premiere: ναι
Ομιλούμενη γλώσσα: Iσλανδικά
Εν μέρει ταινία δρόμου, εν μέρει μιούζικαλ και εν μέρει μια σοβαρή αναζήτηση στα σπήλαια του μυαλού, η ταινία: το ταξίδι του ήρωα στον τρίτο πόλο είναι την ίδια στιγμή μια έξυπνη, ευαίσθητη και διασκεδαστική έρευνα πάνω στο θέμα της ψυχικής υγείας, ειπώμενη μέσα από μια απροσδόκητη ιστορίας μιας φιλίας. Η ταινία ακολουθεί την Άννα Τάρα Έντουαρτς, μια Ισλανδή μεγαλωμένη στο Νεπάλ και τoν θρυλικό μουσικό Χόγκνι Έγκιλσον, οι οποίες ταξιδεύουν προς το σπίτι που μεγάλωσε η Άννα μέσα στις ζούγκλες βουνού. Μέσα από αυτό το ταξίδι το φιλμ εξερευνεί τα δεινά αλλά και τις υπερδυνάμεις που προκύπτουν από την διπολική διαταραχή. Βουτώντας στο παρελθόν της κάθε μίας μέσα από ακατέργαστα πλάνα αρχείου και προσωπικά βίντεο, η αφήγηση ακολουθεί την αποστολή τους να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με αυτήν την ασθένεια και να βοηθήσουν τους ασθενείς να συμβιβαστούν με τις επιπτώσεις που παρουσιάζονται
στις ζωές τους. Από τους καταξιωμένους δημιουργούς Άντρι Σνέρ Μανγκνασον και Άννι Ολαφσντότιρ, το φιλμ «Το ταξίδι του ήρωα στον τρίτο πόλο» είναι μια ευχάριστη, ειλικρινής έρευνα που διευρύνει την αντίληψή μας για την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για την Άννι Ολαφσντότιρ αλλά ο Άντρι Σνάερ Μάγκνασον έχει ήδη σκηνοθετήσει την ταινία «Ονειροχώρα», βασισμένη στο δικό του βιβλίο: «Ονειροχώρα – ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας για ένα τρομαγμένο έθνος».

18:30 Amuka
Σκηνοθέτης: Antonio Spanò
Παραγωγός: Benjamin Stienon
Σενάριο: Virginie Messiaen
Διάρκεια: 71’
Χώρα: Βέλγιο
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Γαλλικά, Σουαχίλι
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν 1 στους 2
ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο Κονγκολέζους πάσχει από οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή μαζί μας, αυτή όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ισχυρό, ευαίσθητο και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.

20:00 Phil’s Journey / Το ταξίδι του Φιλ
Σκηνοθέτης: Yeong R. Chen
Διάρκεια: 90
Χώρα: Ταϊβάν
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Κινέζικα, αγγλικά
Το 1998, ο Φιλ Τσερνεγκόφσκι, ένας Νεοζηλανδός περιπλανήθηκε μόνος στην Ταϊβάν ψάχνοντας τον χαμένο του γιο. Παρά το ότι μετά από τόσες άκαρπες έρευνες ο γιος του δεν βρέθηκε ποτέ, ο Φιλ βρήκε αγάπη και φιλία από πολλούς Ταϊβανέζους. Η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων δεν γνωρίζει σύνορα και φυλές , αλλά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλων μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τα ίχνη του ταξιδιού ενός πατέρα που αναζητά τον αγαπημένο του γιο και επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει πώς εκείνος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας του γιου του και να τον μετατρέψει τελικά, σε αγάπη για την Ταϊβάν.

22:00 Barricade /Οδόφραγμα
Σκηνοθέτης:David Klammer
Παραγωγός: David Klammer
Σενάριο:David Klammer
Διευθυντής φωτογραφίας: David Klammer
Διάρκεια: 83’
Country: Γερμανία
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Το Οδόφραγμα είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2020. Δείχνει την ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και δεντρόσπιτα που φτιάξανε. Κάποια από αυτά είχαν ύψος 30 μέτρων και βρίσκοταν πάνω στα κλαδιά. Κυρίως όμως παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών ώστε το να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες του πλανήτη στο μέλλον. Μια πάλη που την δίνουν με θάρρος και με την καρδιά τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17:00 Areum Married
Σκηνοθέτης: Areum Parkkang
Παραγωγός: Areum Parkkang, Moonkyung Κim
Σενάριο: Moonkyung Κim
Διάρκεια: 86
Χώρα: Κορέα
Ετος: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Γαλλικά, κορεάτικα
Ενώ γυρίζει την πρώτη της ταινία ντοκιμαντέρ, η σκηνοθέτης Αρέουμ γνωρίζει έναν ακτιβιστή, μέλος του Προοδευτικού Κόμματος και σεφ, τον Σεονγκμάν, και τον παντρεύεται. Μετά τον γάμο, τον παίρνει μαζί της για να σπουδάσει στη Γαλλία, κάτι που ετοιμαζόταν εδώ και καιρό να κάνει. Στη Γαλλία, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Σεονγκμάν είναι οι οικιακές εργασίες. Το να μην είναι σε θέση να διαβάσει ή να μιλήσει τη γλώσσα τού
δημιουργεί κατάθλιψη, πόσω μάλλον όταν η Αρέουμ μένει έγκυος. Για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει την κατάρρευσή του, η Αρέουμ προτείνει να αρχίσουν να λειτουργούν το “Oegil Restaurant”, όπου θα μαγειρεύουν για να εξυπηρετήσουν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών σε συγκεκριμένες ημέρες. Αλλά μετά τη γέννηση του μωρού τους, η Αρέουμ αρχίζει να επικεντρώνεται στις σπουδές και τη δουλειά της, αφήνοντας στον Σεονγκμάν την ανατροφή του παιδιού. Αυτό οδηγεί σε συχνούς καβγάδες, και κάποια στιγμή ο Σεονγκμάν κηρύσσει… απεργία. Θα μπορέσει η Αρέουμ να κάνει τόσο το γάμο της όσο και την ταινία της να πετύχουν;

18.30 Clown’s Planet
Σκηνοθέτης: Héctor Carré
Παραγωγός: Héctor Carré
Σενάριο: Héctor Carré
Διάρκεια: 75
Χώρα: Ισπανία
Ετος: 2021
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, ισπανικά
Ο σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στον κόσμο των ακτιβιστών κλόουν, στα στρατόπεδα προσφύγων στους Αγίους Τόπους, σε μια εκκλησία αφιερωμένη στη λατρεία μιας λαστιχένιας πάπιας στη Μαδρίτη και σε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στη Ρωσία. Γίνεται ο ίδιος ένας κλόουν σε ένα πλήρωμα με εντολή του Patch Adams, προκειμένου να βιώσει ο ίδιος την πίστη, τη μαγεία, το γέλιο, την αγάπη και τις θεραπευτικές δυνάμεις του τρόπου με τον οποίο οι κλόουν αντιμετωπίζουν την ύπαρξη.

20:00 Congo Calling / Το κάλεσμα του Κονγκό
Σκηνοθέτης: Stephan Hilpert
Παραγωγοί: Stephan Hilpert, Lilian Dammann
Διευθυντής φωτογραφίας Daniel Samer
Διάρκεια: 90
Χώρα: Γερμανία
Ετος: 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: English, French, German, Swahili
Awards/Βραβεία: Audience Award for Best Documentary@ Max Ophüls Prize film festival, Award for Best Cinematography (Documentary)@ Filmkunstfest MV (Germany)
Στο μαστιζόμενο από την κρίση, ανατολικό Κονγκό, τρεις Ευρωπαίοι που εργάζονται στην αναπτυξιακή βοήθεια, αναγκάζονται να αναρωτηθούν τι σημαίνει να βοηθάς. Ο Ραούλ, ένας Γαλλοϊσπανός οικονομολόγος που διεξάγει έρευνα πάνω σε ανταρτικές ομάδες, συνειδητοποιεί με τα κεφάλαια των πρότζεκτ του βάζει σε πειρασμό τους Κογκολέζους συνάδελφούς του, βάζοντας έτσι την έρευνα τους σε κίνδυνο να αποτύχει. Μετά από 30 χρόνια στην Αφρική, ο Πήτερ από την Γερμανία, πλησιάζει την ηλικία της συνταξιοδότησης και δεν μπορεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Δίνει μάχη να μείνει στο Κονγκό, μια μάχη που μοιάζει ήδη χαμένη και να διατηρήσει την ταυτότητά του ως εργαζόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η σχέση της Αν-Λωρέ από το Βέλγιο, δοκιμάζεται όταν ο Κογκολέζος σύντροφός της, μετά από την παραμονή του στην φυλακή, γίνεται γνωστός επικριτής του καθεστώτος. Μια προσωπική και βαθιά ανάλυση πάνω στην έννοια της συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και μαζί μια ερώτηση: πόσο χρήσιμη τελικά είναι η βοήθεια της Δύσης;

22:00 Acasa / My Home / Το σπίτι μου
Σκηνοθέτης: Radu Ciornici
Παραγωγός: Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Ciorniciuc
Σενάριο: Radu Ciorniciuc, Lina Vdovîi
Διευθυντής Φωτογραφίας: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu
Μοντέρ: Andrei Gorgan
Διάρκεια: 84’
Χώρα παραγωγής: Ρουμανία, Φινλανδία, Γερμανία
Ετος παραγωγής: 2020
Ομιλούμενη γλώσσα: Ρουμανικά
Στην ερημιά του Δέλτα του Βουκουρεστίου, λίγο έξω από την πολύβουη μητρόπολη, μια ενδεκαμελής οικογένεια ζει σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και τον κύκλο των εποχών. Όταν το σπίτι τους μετατραπεί σε πάρκο, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αντισυμβατική ζωή τους και να προσαρμοστούν στον αποξενωμένο σύγχρονο κόσμο, όπου όλα έχουν αντικατασταθεί από μια οθόνη κινητού. Καθώς προσπαθούν να βρουν ένα
σημείο αναφοράς και να παραμείνουν ενωμένοι, αρχίζουν να αμφισβητούν τη θέση τους στην κοινωνία και φοβούνται το μέλλον. Μια τρυφερή ματιά σε μια ανορθόδοξη οικογένεια που αναζητά την αποδοχή και διεκδικεί έναν δικό της ορισμό της ελευθερίας.

Leave a comment