Το Tree of Life του Τέρενς Μάλικ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2011, όμως σύμφωνα με δηλώσεις του σκηνοθέτη Ολιβιέ Ασαγιάς ο οποίος ήταν μέλος της τότε κριτικές επιτροπής τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ο Τρίερ δεν έκανε τις περίφημες δηλώσεις για τον Χίτλερ στη συνέντευξη τύπου για το Melancholia.

Θυμίζουμε ότι ο Λαρς Φον Τρίερ είχε δηλώσει ότι καταλάβαινει τον Χίτλερ και ότι θα μπορούσε να συμπαθήσει τον ναζί δικτάτορα. Βέβαια, όποιος γνωρίζει βιογραφικά στοιχεία του Τρίερ και βέβαια τη μόνιμη τάση του να προκαλεί, μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απηχούν τα πολιτικά πιστεύω του δανού σκηνοθέτη.

Στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ πρόεδρος ήταν εκείνη τη χρονιά ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Τζουντ Λο, η Ούμα Θέρμαν, η Μαρτίνα Γκουσμάν, η παραγωγός Nansun Shi, η συγγραφέας Λιν Ούλμαν, και οι σκηνοθέτες Μαχαμάτ-Σάλεχ Χαρούν και Τζόνι Το. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ασαγιάς, όλα τα μέλη της επιτροπής εκτός από τον ίδιο και τον Τζούντ Λο που ήταν υπέρ του Tree of Life, συνηγορούσαν υπέρ του Melancholia. Έως εκεί όμως διότι δεν μπόρεσαν να το βραβεύσουν εξαιτίας των δηλώσεων του Τρίερ.

Τελικά το Melancholia τιμήθηκε μέσω της βράβευσης της πρωταγωνίστριας Κίρστεν Ντανστ με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Leave a comment