Συνεχίζονται οι προβολές δια Γυμνού Οφθαλμού (Νίκος Καββαδίας) στο Θέατρο Λιθογραφείον. Η δεύτερη ταινία του κύκλου, “Ο Κόκκινος Νοέμβριος της Ανθρωπιάς”, “Το Γελαστό Παιδί” του Άλαν Γκίλσελαν θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Πάτρα, 11 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας στέλνω το Δελτίο Τύπου γιά την – πάντα διά “γυμνού οφθαλμού” – προβολή του ντοκυμανταίρ “Το Γελαστό Παιδί” του  Άλαν Γκίλσελαν στο Θέατρο Λιθογραφείον, την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023, στις 9.30 το βράδυ.

Διόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας. Δύο μέρες μετά την προβολή, συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και την νύχτα,που το μεταλλικό, ερπυστριοφόρο τέρας, γκρέμιζε την πύλη του Πολυτεχνείου, τσάκιζε νέα παιδιά, που δεν άφηναν από τα χέριά τους την Ελληνική σημαία και σκορπούσε τον θάνατο…

Ο Γυμνός Οφθαλμός και το Θέατρο Λιθογραφείον με αυτήν την προβολή κρατούν το κεράκι της Μνήμης αναμμένο, έχοντας επίγνωση, ότι και στους δικούς μας καιρούς τους σακάτικους συνεχίζουν να σκοτώνουν τα Γελαστά Παιδιά…

Τέλος, οι διοργανωτές της προβολής, από καρδιάς νιώθουν την ανάγκη να σας ευχαριστήσουν γιά την συγκλονιστική ανταπόκρισή σας και την αγάπη με την οποία αγκαλιάσατε μιά ταινία σαν το αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο “Απαγορεύονται τα Σκυλιά και οι Ιταλοί”.

Σας επισυνάπτω τόσο την αφίσα της προβολής, όσο και την αφίσα όλων των προβολών του Νοεμβρίου, που έχουν τον γενικό τίτλο “Ο Κόκκινος Νοέμβριος της Ανθρωπιάς”.

με ειλικρίνεια,
(διά “γυμνού οφθαλμού”, πάντα)

νικόλαος ε. καββαδίας

ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ του Άλαν Γκίλσελαν
(An Buachaill Gealgháireaching Boy / Alan Gilsenan, Ιρλανδία, 2022, ντοκυμανταίρ, έγχρωμο, 91 λεπτά)

– Η ιστορία της μαγικής μεταμόρφωσης ενός τραγουδιού –

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το Ιρλανδικό τραγούδι με τίτλο “The Laughing Boy” γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής σ’ έναν άλλο θρυλικό επαναστάτη, τον Μάικλ Κόλινς, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε το 2022 με την εκατοστή επέτειο από τον θάνατό του. Όμως το τραγούδι γνώρισε μια σπουδαία δεύτερη ζωή ως “Το γελαστό παιδί”, τον αριστερό ύμνο της αντίστασης στην Χούντα.
Μεταφρασμένοι από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα, οι στίχοι του Μπίαν μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.
Η ταινία συνοδεύει τον ποιητή Θίο Ντόργκαν στην προσωπική του Οδύσσεια, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, που κρύβεται πίσω από το τραγούδι.
Πρόκειται για μια αφήγηση, που συνυφαίνει τις τραγικές και αιματηρές ωδίνες τόσο της σύγχρονης Ιρλανδίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας.
Όμως τις ιστορίες και των δύο συνδέει κάτι πολύ βαθύτερο και υπερβατικό: η δύναμη ενός τραγουδιού.
Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με την συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία ξετυλίγει το νήμα των αναπάντεχων μεταφορφώσεων ενός τραγουδιού, αλλά και το νήμα της πολυτάραχης Ιστορίας δύο λαών…

τρέηλερ: https://www.youtube.com/watch?v=hQlIfzUm0eQ

σελίδα της προβολής στο facebook: https://www.facebook.com/events/1294466361208085

– με την υποστήριξη της Imagine Media Productions –

– η αφίσσα είναι μιά δημιουργία του sin1891pge –

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Άλαν Γκίλσελαν
Σενάριο: Theo Dorgan
Διεύθυνση φωτογραφίας: Colm Hogan
Μοντάζ: Bjorn Mac Giolla
Ήχος: John (Bob) Brennan, Kieran Horgan
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Παραγωγή: Imagine Media
Παραγωγοί: Kathryn Baird, Sheila Friel
Αφήγηση: Theo Dorgan
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 91′

ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Κοινού 25ου Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης – 2023
Βραβείο Pull Focus για το Καλύτερο Νέο Ιρλανδικό Ντοκιμανταίρ – Docs Ireland

Leave a comment