Το Φεστιβάλ εξέδωσε ένα κείμενο στο οποίο αναλύει την υπάρχουσα κατάσταση και τις προοπτικές για μια εκ των υστέρων διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Το 73ο Φεστιβάλ Καννών δε θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο χρονικό διάστημα (12-23 Μαΐου), και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ κανει σκέψεις για το τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου.

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στο site του φεστιβάλ αναφέρεται σχετικά με την μη ακύρωσή του ότι “η αναβολή ίσως, επαναλαμβάνουμε ίσως, να είναι πιθανή από τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το προσεχές διάστημα. Το θέμα δεν είναι να εμμένεις πάση θυσία σε μια απόφαση, αλλά να αναλύεις την κατάσταση με διαύγεια και ευθύνη. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σενάριο αναβολής, αν αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Αν δεν είναι, θα αποδεχτούμε την κατάσταση”.

Το κείμενο δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη που πρέπει όλοι να δείχνουν αυτές τις δύσκολες στιγμές, και στο κατά πόσο η εξέλιξη αυτής της μεγάλης δυσκολίας θα επιτρέψει στα πλήθη να συρρεύσουν στην Κρουαζέτ στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίιου. Η πιθανή διεξαγωγή εκείνη την περίοδο του καλοκαιριού θα αποτελούσε και μια τόνωση για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και όχι μόνο, σύμφωνα με τους διοργανωτές: “Αν και οι Κάννες είναι γνωστές για την καλλιτεχνική και επικοινωνιακή πλευρά τους, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην οικονομία του παγκόσμιου σινεμά. Όταν λήφθηκε η απόφαση για την αναβολή του Φεστιβάλ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να μην εγκαταλειφθεί η προοπτική της διεξαγωγής του Φεστιβάλ αργότερα μέσα στο χρόνο. Έτσι, μετά από μια ταχεία, ευρεία, εθνική και διεθνή διαβούλευση, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε όλες τις πιθανότητες για αναβολή και όχι για μια απλή ακύρωση του Φεστιβάλ”.

Στα διαδικαστικά του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι “αν και δεν είναι εύκολο προφανώς να καθοριστούν ακόμα πιθανές ημερομηνίες, διευκρινίζουμε ότι η παραδοσιακή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοινώνονται η επιλογή των ταινιών δεν θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου. Αν ευδοκιμήσει η διεξαγωγή του Φεστιβάλ το καλοκαίρι, η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν στο Παρίσι”. Ακόμα, η προθεσμία για την υποβολή ταινιών από τους δημιουργούς θα πάρει το προσεχές διάστημα παράταση ενός μήνα.

Leave a comment