Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Κιάρα Τζενσίνι, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Παραγωγή: Eλλάδα, 2018

Διάρκεια: 96΄

Ο Ρένος (Άρης Σερβετάλης) είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος που δουλεύει σ’ ένα ζαχαροπλαστείο παλιάς κοπής. Μοναχικός – λιγομίλητος, εμμονικός με την τάξη στα πράγματά του και λάτρης των φυτών ζει μια τυπική καθημερινότητα χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε αυτήν. Συνάμα διατηρεί χαμηλό προφίλ στην πολυκατοικία που μένει χωρίς να ασχολείται με τους γύρω του. Μοναδικές τυπικές επαφές αποτελούν ο συνάδερφός του (Αλέξανδρος Μαυρόπουλος) στην εργασία του και η γνωριμία με το γείτονα του απέναντι διαμερίσματος, το Μίλαν (Αντώνης Μυριαγκός).

Όλη αυτή η ρουτίνα διακόπτεται αιφνιδίως όταν στο διαμέρισμα του Μίλαν (που εξαφανίζεται πολύ απότομα) εμφανίζεται κάποιος μέχρι τότε άγνωστος φίλος του, ο «Ξανθός» (Γιάννης Στάνκογλου). Ο μυστήριος – απρόσμενος νέος γείτονάς του προσπαθεί μέσω και της ερωμένης του Τζίνας (Κιάρα Τζενσίνι) να παρασύρει το Ρένο σε πράγματα που ίσως έχει ήδη αντιληφθεί. Η περιέργειά του και η Τζίνα τον βγάζουν από τον κύκλο της ηρεμίας του. Η συνέχεια ξέφρενη με έναν ρυθμό που θα αλλάξει τόσο τον Ρένο όσο και την Τζίνα. Με κορωνίδα το εσωτερικό δίλλημα του Ρένου θα κυλήσει η ρευστή κατάσταση της ιστορίας.

Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια του σκηνοθέτη Στηβ Κρικρή βασισμένη σε αληθινό περιστατικό. Μέσα από μια πληθώρα εύστοχων σκοτεινών πλάνων προσεγγίζει το νεονουάρ χαρακτήρα του φιλμ που επιδιώκει. Αυτό, εν τέλει το καταφέρνει σ’ έναν μεγάλο βαθμό. Μαζί με την αρκετά καλή ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη, που του ταιριάζει απόλυτα ο ρόλος του «παράξενου» αρχίζει και τελειώνει η μαγεία του εν λόγω φιλμ. Ουσιαστικά εκεί εντοπίζονται τα θετικά στοιχεία μιας ταινίας που έχει όλες τις προοπτικές να δώσει κάτι παραπάνω στο θεατή με το είδος της ταινίας και το σενάριο που έχει καταπιαστεί ο σκηνοθέτης. Κάποια ανεξήγητα λογικά άλματα στο σενάριο εξανεμίζουν έννοιες όπως η εσωτερική πορεία και οι αποφάσεις των ηρώων είναι αρκετά βιαστικές, λες και ο χρόνος τελείωνε στην κλεψύδρα του Γιάννη Στάνκογλου στη σκηνή του δείπνου…

Η ταινία είναι διαθέσιμη έως τις 05/02 στο Ertflix.

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment