Το 2007 ο Κουέντιν Ταραντίνο ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ για το double feature με τίτλο Grindhouse. Double feature είναι η τακτική που ακολουθούσαν από το 1930 και μετά πολλοί αιθουσάρχες, σύμφωνα με την οποία προέβαλλαν δύο ταινίες στη τιμή της μίας. Αναβιώνοντας αυτή την τακτική ο Ταραντίνο με τον Ροντρίγκεζ μάς έδωσαν τα Planet Terror και Death Proof, τα οποία δεν πήγαν όπως οι δημιουργοί τους θα περίμεναν. Σε συνέντευξή του ο Ταραντίνο εξηγεί:

“Με το Grindhouse ο Ρόμπερτ κι εγώ νιώσαμε ότι το κοινό θα είναι περισσότερο ενημερωμένο πάνω στο concept του double feature και των ταινιών exploitation. Τελικά δεν ήταν. Καθόλου. Δεν είχαν ιδέα τι παρακολουθούσαν. Αυτό που κάναμε δεν σήμαινε τίποτα γι αυτούς”.

Το κοινό μπορεί να ήταν μπερδεμένο, όμως αρκετοί κριτικοί κατακεραύνωσαν την ταινία για την χιουμοριστική οπτική πάνω στη βία. Και πάλι φάνηκαν ανενημέρωτοι ή και ανιστόρητοι αφού μάλλον δεν είχαν ιδέα για τις ταινίες exploitation του 1970 που προβάλλονταν στους κινηματογράφους grindhouse.

Παρά την αποτυχία του Grindhouse, η ταινία Machete του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και του Ίθαν Μανίκις, που πρωτοεμφανίζεται σε ένα ψευδοτρέιλερ στο Planet Terror, έκανε μεγάλη διεθνή επιτυχία και μάλιστα γυρίστηκε και το sequel Machete Kills από το Ροντρίγκεζ. Σήμερα, το Grindhouse είναι σίγουρα μια cult αναφορά για τους φίλους του είδους.

Leave a comment