Πέντε βραβεία και τέσσερις ειδικές μνείες, δύο πρότζεκτ της Αγοράς που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία και περισσότεροι από 5.000 διαδικτυακοί φίλοι του ανιμέισον από όλη την Ευρώπη!
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη! Ραντεβού το 2021!
Το Animasyros 13 ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, με μεγάλη επιτυχία, τόσο στο φυσικό του περιβάλλον στη Σύρο αλλά και διαδικτυακά προσελκύοντας περισσότερους από 5.000 μοναδικούς χρήστες στις πέντε ημέρες διεξαγωγής του, στην live πλατφόρμα του, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία και φυσικά και από την Ελλάδα.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, η παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ρετσίνα ανέλαβε την παρουσίαση της τελετής λήξης του Φεστιβάλ και υποδέχτηκε το κοινό διαδικτυακά! Μέσα από ένα ευφάνταστο βίντεο, η παρουσιάστρια παρουσίασε τα βραβεία του Φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους νικητές του Pitching της Αγοράς που φέτος συνδιοργανώνεται με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ του Ανεσί, MIFA. Δείτε την τελετή λήξης στο vimeo του Animasyros.
Tα Βραβεία
Το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία της Camila Kater «Flesh» (BR/ES), που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή αποτελεί «ένα δυνατό ντοκιμαντέρ – ανιμέσιον που δίνει φωνή στο εσωτερικό ταξίδι που βιώνει μία γυναίκα. Ξεχώρισε για την ποικιλία στα στυλ και την πληθώρα των τεχνικών μεθόδων που συμπληρώνουν το θέμα της με ένα συναρπαστικό τρόπο».
Η Ειδική Μνεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros 13 δόθηκε στην ταινία «Memorable» (FR) του Bruno Collet, «για το όμορφο θέμα της και την συνολική εκτέλεση. Μία ευαίσθητη και προσωπική προσέγγιση για το εύθραυστο της διαδικασίας γήρανσης του ανθρώπου».
Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films), το πρώτο βραβείο απέσπασε η δανέζικη ταινία «Your Data Is Showing» (DK) της Anna Bonnen. «Ένα άκρως επιτυχημένο ανιμέσιον που μεταδίδει πλήρως το μήνυμά του μέσω μιας έξυπνης και ελκυστικής προσέγγισης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή.
Την ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε το «Lionverse» (HK) από το Χονγκ Κονγκ, του Hayden Chun Hei Mok, «για την ροή του ανιμέσιον του και την όμορφη πλαισίωση του από ένα ταιριαστό σάουντρακ».
Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απέσπασε η γαλλική ταινία «The Storm» (FR) της Astrid Guinet. Η κριτική επιτροπή είπε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορεί μία νεαρή γυναίκα να αποδράσει από τη βίαιη μητέρα της και τις τοξικές της σχέσεις; Αν και το θέμα της ταινίας ακούγεται σκοτεινό, μεταμορφώνεται από το δεξιοτεχνικό ανιμέσιον. Τα σχέδιά της, που θυμίζουν χρωματιστές κιμωλίες πάνω σε σχολικό μαυροπίνακα, λειτουργούν σαν μία τέλεια μεταφορά για τη ζωή αυτής της νεαρής γυναίκας».
Tom Preznan – TAMOU
Η ταινία «Tamou» (IL) των Tom Prezman & Tzor Edery κέρδισε την ειδική μνεία σε αυτή την κατηγορία, όπου σύμφωνα με την επιτροπή είναι μία «σχεδιασμένη με έντονο και μινιμαλιστικό στιλ, μία ιστορία που διηγείται από μία υπερ-οικεία προοπτική, εμποτισμένη με αισθητηριακές λεπτομέρειες του τοπικού πολιτισμού. Αναφέρεται στο θέμα της αντιμετώπισης των queer ατόμων από τις οικογένειες και την κοινωνία, στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλο τον κόσμο, κάνοντας αυτήν την ταινία τοπική και παγκόσμια ταυτόχρονα. Παρουσιάζει μία πολύ ώριμη αφήγηση με ψυχολογικό ρεαλισμό. Με την ήσυχη και ενδοσκοπική αφήγησή, αφήνει πολύ χώρο, όπου τα πράγματα είναι αόριστα και δεν είναι εύκολο να τυλιχτούν σε απλές, δυαδικές, φυλετικές ή καλές / κακές κατηγορίες. Το «Tamou» δεν είναι απλώς μία φωνή για τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά ένα καλλιτεχνικά εξελιγμένο οπτικό ποίημα από μόνο της».
Οι δύο κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ, εκτός των καθιερωμένων Βραβείων του Φεστιβάλ, έδωσαν και το Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας και Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU.
To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, απέσπασε η ταινία «Το Ελεφαντάκι» (GR) της Έφης Παππά, το μουσικό βίντεο του ομότιτλου τραγουδιού του Γιώργου Χατζηπιερή, «για την όμορφη εκτέλεση και το σχεδιασμό χαρακτήρων που συμπληρώνουν το παιδικό τραγούδι δημιουργώντας ένα αξέχαστο σύμπαν».
Αντίστοιχα, η ειδική μνεία δόθηκε στην κυπριακή ταινία «The Parrot Lady» του Μιχάλη Καλοπαίδη, «για την ευαίσθητη, συγκινητική και γεμάτη ποίηση προσέγγιση της σε ένα ευαίσθητο θέμα».
Τέλος, το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU, που απονέμεται φέτος για δεύτερη φορά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δόθηκε στην ολλανδική ταινία «Bear With Me» (NL) της Daphna Awadish. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κριτική επιτροπή: «Μία μεγάλη ιστορία χωρίς να είναι μία μεγάλη ιστορία, ένα ντοκιμαντέρ δοσμένο με ένα μίνιμαλ και επαρκή τρόπο, αλλά και με στυλ και καλλιτεχνικά άρτιο. Μία ταινία που συλλαμβάνει το οικείο αίσθημα της μοναξιάς που κάθε ένας από εμάς κρατά μέσα του και πρέπει να αντέξει μέχρι το τέλος της ζωής του. Μία ταινία για τη λαχτάρα για σύντροφο και τη σημασία της βασικής καθημερινής ανθρώπινης ζεστασιάς που είναι σωτήρια. Μία ταινία που σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα αφού το παρακολουθήσεις και να εκτιμήσεις τους ανθρώπους γύρω σου ακόμη περισσότερο, δίνοντας ευγνωμοσύνη για το απλό «να είσαι εδώ».
Η
Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Animasyros 13, υπεύθυνη για τα
Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και της κατηγορίας Τηλεοπτικές
Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες, αποτελείται από την Καλλιόπη Χαραλάμπους, Διευθύντρια του
Παιδικού κι Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τον
Πορτογάλο Pedro Serrazina,
βραβευμένο σκηνοθέτη, λέκτορα και ερευνητή ανιμέισιον, και την Anca Damian, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα
και animator από τη Ρουμανία.
Την Επιτροπή Φοιτητικού Τμήματος αποτελούν ο Martin Vandas, σκηνοθέτης κι animator,
βραβευμένος με Όσκαρ για την τελευταία του ταινία «Daughter» που
προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ, ο Tomek
Popakul, σκηνοθέτης, σεναριογράφος κι animator, και ο Bruno Collet σκηνοθέτης, σεναριογράφος
κι animator, υποψήφιος για Όσκαρ και για το βραβείο Cesar.
Τα Βραβεία της Αγοράς
H Αγορά του Animasyros στην 6η έκδοσή της, εγκαινίασε τη συνεργασία με την MIFA – Animation du Monde, το μεγαλύτερο παγκόσμιας κλίμακας εμπορικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανεσί στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Pitching Forum επιλέχθηκαν δύο πρότζεκτ που θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ του Ανεσί το 2021 συμμετέχοντας στα MIFA pitches, μπροστά σε κοινό με περισσότερους από 200 επαγγελματίες του χώρου, ενώ προηγουμένως θα έχουν παρακολουθήσει ειδικό training workshop. Οι δύο ταινίες που θα βρεθούν στο Ανεσί είναι οι εξής:
Το «Mesut» (CY) η ταινία μικρού μήκους της Αλεξίας Roider, σε παραγωγή του Μιχάλη Καλοπαίδη, γιατί είναι «μια ιστορία ενός σημαντικού στοιχείου της κυπριακής διχοτόμησης, δοσμένη μέσα από μία ευοίωνη και με έμπνευση πλευρά».
Και το «Oscar» (GR) η ταινία μικρού μήκους υπό ανάπτυξη των Πολυξένη Κάτσαρη & Ματίνα Φύκαρη, καθώς πρόκειται «για ένα πρότζεκτ που εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο κοινό που συνήθως αδικείται απο την ποιότητα του καλλιτεχνικού περιεχομένου που του προσφέρεται».
Επιπλέον, δόθηκε και μία ειδική μνεία σε «μια σειρά που έχει βρει το δρόμο της επιτυχίας αλλά θα ωφεληθεί πολύ από μία άμεση πρόσβαση στο MIFA». Πρόκειται για τη σειρά υπό ανάπτυξη του Φωκίωνα Ξένου, «Travel Bugs» (GR), σε παραγωγή Neda Films.
Από αριστερά: Α. Lietout, N. Denney – Phelps, T. Vollenbroek, M. Μακ Κρητικού, G. Bache
Η Κριτική επιτροπή του Pitching Forum αποτελείται από την Geraldine Bache, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και προγραμμάτων στη MIFA του Φεστιβάλ του Ανεσί, ο Antoine Lietout Γάλλος παραγωγός και συνιδρυτής του Laidak Studios, την Μαρινέτα Μακ Κρητικού συντονίστρια της Αγοράς και τις αγαπημένες συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Nancy Denney- Phelps δημοσιογράφο από το Βέλγιο και Tunde Vollenbroek παραγωγό και επιμελήτρια στο Kaboom της Ολλανδίας.
Τα εργαστήρια του Animasyros 13
Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μέσα από ένα βίντεο τον καρπό των τριών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε μέρες του Φεστιβάλ και αφορούσαν σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς επαγγελματίες. Δείτε τα πρωτότυπα βίντεο τους στο vimeo του Animasyros.
AΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων με συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας στην Ελλάδα (Ανοικτή Ολομέλεια). Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα καίρια ζητήματα του κλάδου του ανιμέισον, όπως οι δράσεις εορτασμού των 75 χρονών δημιουργίας κινούμενων σχεδίων στην χώρα μας, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος COVID-19 του ΥΠΠΟΑ/ΕΚΚ καθώς η υλοποίηση των φεστιβάλ ανιμέισον στην εποχή της πανδημίας.
To Animasyros13 πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Το Animasyros διοργανώνεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ραντεβού το 2021!