Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κεντρικές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την απονομή των βραβείων, ενώ οι δράσεις συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του Φεστιβάλ.  Η πρώτη Αγορά κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο που διοργανώθηκε διαδικτυακά όταν ξέσπασε η πανδημία, αξιοποίησε για άλλη μία φορά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες, παρουσίασε νέες δράσεις και ενίσχυσε επιτυχημένες πρωτοβουλίες σε μία υβριδική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και online.

Εκατοντάδες επαγγελματίες του σινεμά από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum και στα Docs in Progress.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβεία Thessaloniki Pitching Forum

Το Thessaloniki Pitching Forum, η πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρείχε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια ενός διήμερου διαδικτυακού εργαστηρίου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο pitching σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και είχαν συναντήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου. Στο Thessaloniki Pitching Forum συμμετείχαν συνολικά 14 πρότζεκτ.

Η διεθνής επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum, η οποία αποτελείται από τους:

Selin Murat, σύμβουλος ντοκιμαντέρ, DAE, Γαλλία

Titus Kreyenberg, παραγωγός, Una Film, Γερμανία

Madeleine Robert, Υπεύθυνη Αγοράς, Visions du Réel, Ελβετία

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Το χρηματικό βραβείο Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ απονέμεται στο πρότζεκτ:

SECOND GENERATION
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Rodrigo Hernandez, Ελπίδα Νίκου – Muzungu Producciones, Συμπαραγωγή: Kellen Quinn (ΗΠΑ), Poh Si Teng (Consulting producer – ΗΠΑ), Ισπανία | Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή αναφέρει στο σκεπτικό της: «Ερωτευθήκαμε τις δύο πρωταγωνίστριες και πιστεύουμε ότι η ταινία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ρατσιστικές τάσεις και διακρίσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

Το βραβείο ΕΡΤ- Thessaloniki Pitching Forum αξίας 2.000 ευρώ για ελληνικό πρότζεκτ απονέμεται στο:

SECRETS OF THE OWL
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βουρλούμη, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης – Long Run Productions, Ειρήνη Βουρλούμη, Ελλάδα

«Η ταινία πείθει με την ισχυρή οπτική γλώσσα και την επιλογή των πρωταγωνιστών της. Ένα Κέρας της Αμάλθειας γεμάτο ιστορίες στην Αθήνα και για την Αθήνα» αναφέρει η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της.

Το βραβείο MFI Script 2 Film Workshop για το Doc Lab που αντιστοιχεί σε μία υποτροφία αξίας 2.000 ευρώ, ενώ προσφέρει διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2021 σε ένα από τα επιλεγμένα διεθνή πρότζεκτ, απονέμεται στο πρότζεκτ:

DEPOT-VENTE
Σκηνοθεσία: Cherine Karam, Παραγωγή: Ashley Smith, Clara Harris, Mario Adamson – Sisyfos Film Production, Σουηδία | Σκωτία 

«Βηρυτός – Ένα μικρό μαγαζάκι γεμάτο αγάπη και συμπόνια μετατρέπεται σε καταφύγιο σε μια πόλη που δοκιμάζεται» σημειώνει η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της.

Το Βραβείο DAEDocumentary Association of Europe της Ένωσης Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ προσφέρει συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους. Το βραβείο απονέμεται στα πρότζεκτ :

CONCRETE LAND
Σκηνοθεσία: Asmahan Bkerat, Παραγωγή: Sahar Yousefi – Nava projects,Συμπαραγωγή: Bassam Alasad – Tabi360, Καναδάς | Ιορδανία

και

POST LOVE
Σκηνοθεσία: Alexis Taillant, Παραγωγή: Nadège Labé – Wendigo Films, Γαλλία

Όπως αναφέρει η επιτροπή, το πρώτο «παρακολουθεί τη σύγκρουση ανάμεσα σε τρεις γενιές μιας οικογένειας Βεδουίνων, η οποία εντείνεται όταν η οικογένεια εκδιώκεται από εργολάβους», ενώ στο δεύτερο «ηλικιωμένοι γεμάτοι πάθος ανακτούν τον αισθησιασμό και την σεξουαλικότητά τους στο λυκόφως της ζωής τους»

Το Βραβείο Aylon Productions Digital Services που αντιστοιχεί στην ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού από την Aylon Productions απονέμεται στο:

HOME IS WHERE THE FILMS ARE
Σκηνοθεσία: More Raça, Παραγωγή: Sunaj Raça – N.SH. Arena,Συμπαραγωγή: Alfredo Federico, Κόσοβο | Ιταλία

«μια δυνατή και προσωπική ιστορία για μία οικογένεια που διαλύεται εξαιτίας της εμπειρίας της από τον πόλεμο», όπως αναφέρει η επιτροπή.

Τέλος, το Βραβείο Beldocs που αντιστοιχεί σε διαμονή και διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs τον Σεπτέμβριο, απονέμεται στο πρότζεκτ:

FORBIDDEN
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Anelise Salan – The L Studio, Ρουμανία

«Πρόκειται για έναν πολύ προσωπικό διάλογο για μια σχέση που δείχνει τις αφόρητες διακρίσεις απέναντι σε γάμους ατόμων του ιδίου φύλου», αναφέρει η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της.

Βραβεία Docs in Progress

Στα Docs in Progress παρουσιάστηκαν σε παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ 10 ταινίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Την κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress αποτελούν οι:

Devin Karambelas, buyer, WGBH/PBS, ΗΠΑ

Χριστίνα Λιάπη, εκπρόσωπος πωλήσεων, Heretic Outreach, Ελλάδα

Silvia De Felice, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Art Night, Rai Cultura, Ιταλία

Η κριτική επιτροπή των Docs in Progress αξιολόγησε τα σχέδια ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη και ανακοίνωσε τα βραβεία της.

Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η επιτροπή, «για την καθηλωτική εικαστική της προσέγγιση και την ικανότητά της να μετατρέψει μια ιστορία μιας χωματερής κάπου στα Βαλκάνια σε μια ιστορία που μας αφορά όλους. Είναι ταυτόχρονα ένα εκλεπτυσμένο σχόλιο για την κλιματική αλλαγή και την ανατροπή που φέρνει στη ζωή μας η τεχνολογία, αλλά και μια συναρπαστική ανθρώπινη ιστορία», το βραβείο postproduction της εταιρείας Two Thirty Five, απονέμεται στην ταινία:

BOTTLEMEN

Σκηνοθεσία: Nemanja Vojinović, Παραγωγή: Marija Stojnić, Nemanja Vojinović  –  RT DOBRE NADE – Συμπαραγωγή: Viva Videnović – URGH!, Set Sail Films, Σερβία | Σλοβενία
Συμμετείχε ως πρότζεκτ σε ανάπτυξη στο Docs in Thessaloniki 2018

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή «για την ευφάνταστη αφηγηματική της προσέγγιση και τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν η μουσική και ο ήχος στο ταξίδι του θεατή στον κόσμο της ταινίας» το βραβείο MuSou Music Group Award σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής απονέμεται στο:

AVATON
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Sandrine Cheyrol, Παραγωγή: Mathilde Delaunay – Barberousse Films, Γαλλία 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χορηγεί και φέτος το τρίτο χρηματικό βραβείο, αξίας 3.000 ευρώ, σε ταινία τεκμηρίωσης που συμμετείχε στο τμήμα Docs in Progress. Όπως αναφέρει η κριτική επιτροπή «για τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να βρει στιγμές χαράς, γέλιου και δημιουργικότητας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνική απομόνωση σε μια εποχή και ένα μέρος που αρνούνται να αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους να επιλέξουν ποιον θα αγαπήσουν», το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή των Docs in Progress στην ταινία:

NARROW PATH TO HAPPINESS
Σκηνοθεσία: Kata Oláh, Παραγωγή: Borbála Csukás – MAKABOR STUDIÓ Kft, Συμπαραγωγή: Marc Smolowitz – 13th Gen, Ουγγαρία | ΗΠΑ

«Για το ιδιόρρυθμο αλλά και αναγνωρίσιμο καστ χαρακτήρων, που είναι εγκλωβισμένοι σε μια παράλογη συνθήκη σε αυτή την κωμικοτραγική ταινία από το βόρειο Ιράν» το βραβείο υποτιτλισμού στα αγγλικά ή στα γαλλικά από το Νεανικό Πλάνο, απονέμεται στην ταινία:

DREAM FACTORY
Σκηνοθεσία: Hesam Eslami, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caracteres Productions, Hesam Eslami – Aras Films, Ιράν | Γαλλία

To Guidance Award της Paradiddle Pictures (Δανία) σε πρότζεκτ από την Ελλάδα που συμμετέχει στο Agora Lab, την νέα πρωτοβουλία της Αγοράς Ντοκιμαντέρ θα ανακοινωθεί μαζί με τα βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Leave a comment