Η ταινία 5 μμ παραλία (5 pm seaside) του Valentin Stejskal απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο στο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας που έριξε αυλαία πριν λίγο στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. O Valentin Stejskal είναι αυστριακός σκηνοθέτης και κινηµατογραφιστής µε έδρα την Αθήνα, όπου µετακόµισε το 2019. Στην ταινία του πρωταγωνιστούν ο Κίμωνας Κουρής και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Μαγνητικά πεδία), ο οποίος κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας του 45ου DISFF. Στα 40α γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας µοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια αποµακρυσµένη παραλία για να συναντήσει τον Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από το στρατό. Μέσα από ένα παράξενο τελετουργικό πνιγμού, τα καταπιεσμένα αισθήματα τους βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια… «Η ταινία μου μιλά για δύο άντρες που δεν μπορούν να εκφράσουν τα όσα νιώθουν –και ομολογώ πως δυσκολεύομαι κι εγώ αυτή τη στιγμή», είπε συγκινημένος ο σκηνοθέτης. «Όμως από την αρχή ένιωσα πως βρίσκομαι στο σωστό μέρος…».
Το βραβείο σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη απέσπασε η ευφάνταστη ταινία Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα (που απέσπασε και τα βραβεία μακιγιάζ και σκηνογραφίας) ενώ με το βραβείο σεναρίου τιμήθηκε η αυτοαναφορική ταινία Tokakis ή What’s My Name του ηθοποιού Θάνου Τοκάκη (ο οποίος κέρδισε και το βραβείο ενδυματολογίας). Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην ηθοποιό Νιόβη Χαραλάμπους για την τολμηρή ερμηνεία της στην ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή, ενώ ο Θρόνος του Ξέρξη της Εύης Καλογηροπούλου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. O Νάσος Γκατζούλης κέρδισε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το Toxic Magnus ενώ το βραβείο Drama Queer απέσπασε ο Δημήτρης Ζούρας για την ταινία Κάκτος.
Το βραβείο του νεοσύστατου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος πήγε στα Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου.
Το Pendulus του Δημήτρη Γκότση απέσπασε το βραβείο κοινού, το βραβείο ήχου, αλλά και τα βραβεία της ΠΕΚΚ και της ΕΤΕΚΤ, ενώ το βραβείο της ΟΚΛΕ πήγε στην ταινία της Αμέρισσας Μπάστα Όχι αύριο. Το βραβείο GSC της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών κέρδισε η Φίλη Ολσέφσκι για το Γιάμα του Ανδρέα Βακαλιού.
Το Grand Prix, τη μεγάλη διάκριση του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, απέσπασε η ταινία Techno, mama του Σαούλιους Μπαραντίσκας (Λιθουανία) που, όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Κεκάτος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, «κάνει ακόμα την καρδιά μου να χτυπάει από τότε που την είδα». Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο φινλανδός ‘Ανσιι Κασιτόνι για το ευρηματικό φιλμ του The Saboteur, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στο Διεθνές Τμήμα τιμήθηκε με το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ταινία του έλληνα Θανάση Τρουμπούκη Under the Lake που απέσπασε επίσης το βραβείο FIPRESCI, αλλά και το βραβείο ανάπτυξης -Onassis Film Development Grant.
Η ταινία On the edge του Ματέο Σάντερς (Αυστρία) απέσπασε το Grand Prix του Διεθνούς Σπουδαστικού, αλλά και το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το Πράσινο Βραβείο της Δράμας (Short and Green) πήγε στην ταινία Απολιθωμένοι κήποι του Aλί Καμπάρ από την Τουρκία. Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ASIFA HELLAS – ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ τιμήθηκε η ταινία A Garbage Man της Λορ Γκονκάλβες από την Πορτογαλία.
Η πλήρης λίστα των βραβείων, μαζί με τα σκεπτικά τους, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://www.dramafilmfestival.gr/disff-45-2022-and-the-winner-is/
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού διαγωνιστικού, διάβασε το γενικό σκεπτικό της επιτροπής, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια των δημιουργών να καταπιαστούν με επίκαιρα κοινωνικά θέματα αλλά και με διάφορα genres του κινηματογράφου. «Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση που τα θέματα σχετικά με τον προσωπικό και κοινωνικό βίο των γυναικών ήταν ψηλά στην “ατζέντα”, αλλά και με τη δυνατή παρουσία γυναικών δημιουργών, ασχέτως αν πολλές φορές είχαμε ενστάσεις για το τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα θα θέλαμε ακόμη περισσότερους δυνατούς γυναικείους ρόλους. Ταυτόχρονα, είδαμε αναπάντεχα ώριμες και ευαίσθητες απεικονίσεις μιας τοξικής και μη αρρενωπότητας και συνάμα μια επιτυχημένη και ξεκαρδιστική σάτιρα του ανδρικού ναρκισσισμού», είπε μεταξύ άλλων.
O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης είπε πως η εμπειρία του 45ου DISFF απέδειξε πως «το σινεμά και τα φεστιβάλ δεν πέθαναν» και αφού ευχαρίστησε “τη μεγάλη οικογένεια της κινηματογραφικής κοινότητας που αγκάλιασε το φεστιβάλ”, ανέβασε στη σκηνή όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την φετινή διοργάνωση, μία από τις πλέον πετυχημένες, όπως είπε, συνεχάρη τους συντελεστές και αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλα τα μέλη της σπουδαίας Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας που ίδρυσε το Φεστιβάλ τη δεκαετία του ’70.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, υπογράμμισε πως το Φεστιβάλ έχει μπει σε νέα εποχή, ενώ διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το DISFF και την ερχόμενη τριετία.
Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης και η γενική διευθύντρια του ΕΚΚ Αθηνά Καρτάλου. Ο πρώτος είπε πως το Φεστιβάλ Δράμας, που τον εξέπληξε με τους νεωτερισμούς του, «βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής του ΕΚΟΜΕ για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα», ενώ η δεύτερη υπογράμμισε πως «είμαστε αδέρφια που σπρώχνουν αυτή τη μαγική δημιουργία που λέγεται μικρού μήκους. Με χαρά είδα πως οι άνθρωποι που στηρίζουν το θεσμό κάνουν το καλύτερο δυνατό. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι για το καλό του ελληνικού σινεμά».Κλείνοντας τις ομιλίες, ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του μετά τις αντιδράσεις που εισέπραξε από τον κόσμο αλλά και τους συμπολίτες του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Φεστιβάλ και ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, τις κριτικές επιτροπές, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους δημοσιογράφους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή, και όλους τους φορείς που ενεπλάκησαν στην επιτυχή έκβαση του φετινού Φεστιβάλ Δράμας. «Ευχαριστώ, πάνω απ΄όλα, τους σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, παραγωγούς, και όλους τους κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ…».
Απονέμοντας το Χρυσό Διόνυσο στο τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος τόνισε πως «όλα ξεκινούν από το σενάριο», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου -«διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες στις ελληνικές ταινίες».
Στα ευτράπελα της τελετής λήξης ήταν το ευχαριστήριο βιντεάκι που απέστειλε ο σκηνοθέτης του «Σαμποτέρ», στο οποίο κάνει πρόποση με ένα ποτήρι κρασί και ρίχνει μια …ανάποδη βουτιά σε μια φινλανδική λίμνη.
Όσο για το Λιθουανό νικητή του Διεθνούς Διαγωνιστικού, είπε πως το σημαντικό είναι «τα αδέρφια μου στην Ουκρανία που κερδίζουν τον αγώνα για ελευθερία».