ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ |

INTERNATIONAL COMPETITION AWARDS

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΓΚΑΙ ΛΟΤΖ, κριτικός κινηματογράφου – Πρόεδρος
POKA-YIO, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων
ΑΝΑΙΣ ΕΜΕΡΙ,
διευθύντρια του Geneva International Film Festival
ΚΡΙΣΤΕΛ ΓΙΟΥΝΕΣ, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions
ΣΙΑΜΑΚ ΕΤΕΜΑΝΤΙ
, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Τα διεθνή βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award
HOW TO HAVE SEX της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ |HOW TO HAVE SEX by Molly Manning Walker

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City of Athens Best Director Award

20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν | 20,000 SPECIES OF BEES by Estibaliz Urresola Solaguren

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών».

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award
ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ της Λούνα Κάρμουν | HOARD by Luna Carmoon

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Όλοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε…Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

Ειδική Μνεία | Special Mention

ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ του Άντονι Σιμ |RICEBOY SLEEPS by Anthony Shim

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια».

Ειδική Μνεία | Special Mention

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ του Τιμ Κρούγκερ |UNIVERSAL THEORY by Timm Kröger

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Η Θεωρία του Σύμπαντος».

Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award

ΡΙΣΕΛΙΕ του ΠιερΦιλίπ Σεβινί | TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands :

«Ακόμη μια χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη μια χρονιά και για τη Fischer. Η πιο σινεφίλ μπίρα, στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης! Δύο εβδομάδες, 150 ταινίες και 7 εμβληματικοί κινηματογράφοι όπου χιλιάδες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους.

Για 29η χρονιά, ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο, πάντα με οδηγό την τέχνη, την έμπνευση και με ιστορίες που πρέπει να ακουστούν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Fischer, ήταν και φέτος μέρος αυτής της εμπειρίας δίνοντας φωνή στο κοινό μέσα από το Βραβείο Κοινού Fischer ώστε να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή των σινεφίλ, καθώς φέτος συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας πάνω από 40.000 θεατές.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την διοργάνωση του Φεστιβάλ, έναν διαχρονικό και εμβληματικό κινηματογραφικό θεσμό που δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι το σινεμά για την πόλη μας και εμάς τους ίδιους.

Τέλος, ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες, για τη δημιουργία όλων αυτών των ξεχωριστών ιστοριών που κατάφεραν να μας συνεπάρουν και να μας ταξιδέψουν».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Greek Film Critics Association Award
ΡΙΣΕΛΙΕ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί | TEMPORARIES by Pier Philippe Chevigny

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ |

INTERNATIONAL DOCUMENTARIES COMPETITION

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:


ΚΑΡΙΝ ΡΙΒΚΙΝΤ ΣΕΓΚΑΛ,Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF, Πρόεδρος

ΣΤΕΦΑΝ ΚΑΝΤΕΑ, δημοσιογράφος

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, παραγωγός

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, δημοσιογράφος

ΓΙΑΝ ΡΟΦΚΑΜΠ,παραγωγός

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ της Άσμε Ελ Μουντίρ |THE MOTHER OF ALL LIES

by Asmae ElMoudir

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς».

Ειδική Μνεία | Special Mention

QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα | QUEENDOM by Agniia Galdanova

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη».

Ειδική Μνεία | Special Mention

20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ του Μστισλάβ Τσέρνοφ | 20 DAYS IN MARIUPOL by Mstyslav Chernov

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει».

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.      

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» |

“GREEK SHORT STORIES” AWARDS

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:


ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος
ΟΡΦΕΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ, ηθοποιός
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, εκδότρια (εκδ. Δώμα)
ΠΟΛΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, κριτικός κινηματογράφου
ΒΙΚΥ ΜΙΧΑ, παραγωγός.

Για την φετινή 29η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 47 ελληνικές μικρές ιστορίες διεκδίκησαν τα παρακάτω βραβεία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Φραντζής, ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο του: «Εκ μέρους της επιτροπής, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το φεστιβάλ γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτές τις 47 ταινίες μικρού μήκους γεμάτες σκέψεις, ταλέντο και ιδέες. Με την κριτική επιτροπή συμφωνήσαμε σε πολλά, διαφωνήσαμε ελάχιστα, σε μία όμως θέση είχαμε πλήρη ταύτιση: τα βραβεία δεν έχουν καμιά αντικειμενική αξία. Είναι απλά, η συνισταμένη των εντελώς υποκειμενικών απόψεων 5 ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά.

Κι αν τα βραβεία δεν έχουν τόση σημασία, έχει σίγουρα σημασία να συνεχίσετε να κάνετε σινεμά με κάθε τρόπο, απέναντι σε όλες τις δυσκολίες, γιατί είδαμε πραγματικά πολύ ταλέντο σε όλες αυτές τις ταινίες».

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award

ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ του Νεριτάν Ζιντζιρία | LIGHT OF LIGHT by Neritan Zinxhiria

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της χρυσής Αθήνας καλύτερης ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις. Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση  με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής | Silver Athena Award

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου | UNORTHODOX by Konstantinos Antonopoulos

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:


«Μπορεί μία ταινία να μιλήσει για τα πιο σοβαρά αυτού του κόσμου – καμουφλαρισμένη ως μία ανίερη κωμωδία; Να κάνει, υπόγεια αλλά καυστικότητα ένα περιπαικτικό σχόλιο για την πίστη, τις θρησκείες, την πολιτική τους επιβολή, την υποκρισία; Ενώ ταυτόχρονα να δείχνει απερίφραστα τον άνθρωπο, μικρό, ασήμαντο, ταλαίπωρο, δέσμιο των κατασκευών του;

Μπορεί και το έκανε – με ιερόσυλο σενάριο, αριστοτεχνική σκηνοθεσία κι άψογο χειρισμό των κινηματογραφικών εργαλείων – φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, κοστουμιών, μουσικής και, φυσικά, εξίσου υπέροχων «αμαρτωλών» ερμηνειών.

Κωνσταντίνε, δηλώνουμε πιστοί ακόλουθοι του ανορθόδοξου κινηματογραφικού σου δόγματος».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ | Best Director Award
MIDNIGHT SKIN του Μανώλη Μαυρή | MIDNIGHT SKIN by Manolis Mavris

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:


«Παρακολουθώντας αυτές τις 47 ταινίες κάτι ήταν ορατό και έντονο: το φυτώριο της ελληνικής κινηματογραφίας κρύβει μεγάλο ταλέντο.

Αυτό όμως δεν φέρνει μόνο συναισθήματα χαράς, αλλά και προβληματισμού.

Πώς θα στηριχθεί όλο αυτό το ταλέντο και πώς θα κάνει τα επόμενα βήματά του;  Δε θα σας κουράσουμε, θα πούμε μόνο δύο αριθμούς: κάθε χρόνο δίνονται 3.5 εκατομμύρια για τακτική και έκτακτη επιχορήγηση για την παραγωγή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στην αντίστοιχου μεγέθους Πορτογαλία το ποσό αυτό φτάνει τα 20 εκατομμύρια. Ο ελληνικός κινηματογράφος και ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η περιουσία μας και πρέπει να τον στηρίξουμε όπως του αξίζει. Οι ταινίες σας το έχουν ήδη αποδείξει.

Σε μια τέτοια ταινία θα δώσουμε σήμερα το βραβείο σκηνοθεσίας. Μια ταινία ενός δημιουργού που φτιάχνει ένα απόλυτα προσωπικό σύμπαν. Επικό αλλά και μικρό. Εγκεφαλικό αλλά και συναισθηματικό. Έναν σκηνοθέτη που μάς υπενθύμισε ότι το Ελληνικό σινεμά μπορεί να τεντώσει τα κλαδιά του πολύ ψηλά. Και δε θα χρειαστεί να ξεριζωθεί για να προκόψει.».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United,την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ |Best Screenplay Award
Τομ Φλόιντ για την ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ, του Αριστοτέλη Μαραγκού | Tom Floyd for the movie KAFKA’S COLLECTION OF PORN by Aristotelis Maragkos

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:


«Πόσα θα δείξεις, πόσα θα πεις, πόσα θα υπονοήσεις; Πόσο δύσκολο στο σινεμά να πεις μία ιστορία – ευφάνταστα, αλλά στιβαρά και ολοκληρωμένα; Να χτίσεις χαρακτήρες που το κοινό θα συνδεθεί, θα θέλει να τους ακολουθήσει στη διαδρομή τους, θα αγωνιά για την κατάληξη τους. Πόση μεγάλη πρόκληση να τολμήσεις μία γλώσσα που δεν υποτιμά, αλλά κινητοποιεί τον θεατή σου;

Καμιά φορά είναι τόσο απλό, περίτεχνο, σπουδαίο. Όσο μία μαύρη αφηγηματική γραμμή. Μία μονοκονδυλιά».


Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη του τμήματος σεναρίου Ant1 Media Lab.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ | Best Male Performance Award

Καραφίλ Σένα για την ταινία ΔΙΑΒΑΣΗ, των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη | Karafil Shena for the movie CROSSING by  Aineias Tsamatis and Katerina Mavrogeorgi

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα για τον πλούτο ταλέντου στο οποίο γίναμε μάρτυρες, η τελική ευθεία επιλογών μας για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ήταν 9 άντρες – όλοι διαφορετικοί, όλοι υπέροχοι.

Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε μία ερμηνεία που θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά – γιατί ο συγκεκριμένος ηθοποιός εμπιστεύεται το σώμα του, την εκφραστικότητα του προσώπου του, και δεν νιώθει καμία ανάγκη να «φωνάξει» τον χαρακτήρα του. Απλώς, κουβαλά την μελαγχολία, την μοναξιά, την απρόσμενη ελπίδα διαφυγής στο βλέμμα του. 

Θα θέλαμε λοιπόν να σηκώσουμε ένα χαρτόνι, στο φορτωμένο με ταλέντο τρένο της Ελλήνων ηθοποιών που να γράφει το όνομα: Καραφίλ Σένα για την «Διάβαση»».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ | Best Female Performance Award

Σοφία Σιμώνη για την ταινία DAYS OF A LILAC SUMMER, της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου | Sofia Simoni for the movie DAYS OF A LILAC SUMMER, by Ariadni Angeliki Thyfronitou Litou

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η γυναικεία ενηλικίωση ήταν μία από τις σημαντικότερες θεματικές των ταινιών που είδαμε. Και υπήρξαν υπέροχες και διαφορετικές πρωταγωνίστριες που την ανέδειξαν με τόλμη, ευαισθησία, χιούμορ και ρίσκο.

Και πάλι αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε μία ηθοποιό που έγδυσε την ερμηνεία της από περιττά κι απέδωσε την έφηβη ηρωίδα της αληθινά, συναισθηματικά και ανεπιτήδευτα κάνοντας κάτι δύσκολο να μοιάζει απλό.

Σοφία, ελπίζουμε αυτό το βραβείο να ολοκληρώνει όμορφα το τέλος ενός λιλά καλοκαιριού!».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ | Special Mention

ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ του Κωνσταντίνου Χαλιάσα | ANGRY FISH by Kostas Chaliasas

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Σε μία ταινία που αντιμετώπισε ένα δύσκολο θέμα με μια απρόβλεπτη και τολμηρή φόρμα προσπαθώντας να κατανοήσει την άγρια καρδιά ενός παιδιού που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το ασυμβίβαστο του θανάτου. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υπέροχη ερμηνεία του μικρού πρωταγωνιστή Κωνσταντίνου Καλτσά».

ONASSIS AWARD

Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού | KAFKA’S COLLECTION OF PORN by Aristotelis Maragkos

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«To φετινό Onassis Award απονέμεται σε μια ταινία που ξεχώρισε για το καλλιτεχνικό θάρρος και την τεχνική αρτιότητά της. Μια ταινία που τολμά να αγγίξει με χιούμορ μια θρυλική προσωπικότητα, σπάζοντας τη φόρμα της βιογραφίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο μία και μόνο γραμμή. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλουμήκους ταινίας του/της.

Leave a comment