ANIMASYROS 2023   

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων   

26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου – Σύρος  

#animasyros23  

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και οι προβολές ταινιών για σχολεία
του ANIMASYROS 2023

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 20 Σεπτεμβρίου 2023

Το ANIMASYROS 2023 επιστρέφει στη Σύρο, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, για 16η συνεχή χρονιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Έναν από τους βασικούς πυλώνες του Φεστιβάλ αποτελούν, ακόμη μία χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα”. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” ζωντανεύουν κυκλαδικά ειδώλια, γίνονται αρχαιολόγοι, αποδομούν και φέρνουν στο σήμερα αρχαίους μύθους.

Πιο αναλυτικά, ο ταλαντούχος ανιμέιτορ Remco Polman και η αναγνωρισμένη παραγωγός Jantiene de Kroon (Ολλανδία) παρουσιάζουν το εργαστήριο “Cutting up the Myths” για ενήλικες. Για τρία πρωινά, οι συμμετέχοντες – άτομα με ή και χωρίς εμπειρία στα κινούμενα σχέδια – παίζουν, κόβουν, συνθέτουν και χρησιμοποιώντας την τεχνική του cut-out animation εκσυγχρονίζουν και ζωντανεύουν με τον δικό τους τρόπο τους αρχαίους μύθους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον προβλέπεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ANIMASYROS 2023 όμως και για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Στο διήμερο εργαστήριο “Ξεθάβοντας την αρχαιότητα” με εισηγητή τον ανιμέιτορ Αγησίλαο Ρόμπολα, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις τεχνικές του stop-motion και του sand animation, γίνονται για λίγο αρχαιολόγοι και δίνοντας ζωή στην άμμο αποκαλύπτουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ελλάδας.

Στο εργαστήριο “Sands of Time” για εφήβους, μαζί με τον ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο ανιμέιτορ Nicolas Fattouh (Λίβανος), οι συμμετέχοντες περιπλανώνται στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων για μια αξέχαστη περιπέτεια. Αντλώντας έμπνευση από την Οδύσσεια και με βασικό υλικό τους την άμμο, εξερευνούν την ελληνική μυθολογία, απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους και αφηγούνται με τη δική τους ματιά το ταξίδι του θρυλικού ήρωα Οδυσσέα.

Ακόμη, στην αυλή του εμβληματικού θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί το ξεχωριστό εργαστήριο κεραμικής “Εξερευνώντας τα μυστήρια των κυκλαδίτικων τηγανόσχημων” για οικογένειες με παιδιά, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Κεραμικής ΑΜΚΕ Χίμαιρα, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Μαστοράκη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους σκεύος και να το διακοσμήσουν είτε με αυθεντικά μοτίβα από ευρήματα είτε με παραστάσεις δικής τους έμπνευσης.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ανοιχτές έως και τις 20 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: animasyros.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο education2@animasyros.gr.

Πέραν αυτών, διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση το εκπαιδευτικό εργαστήριο “Ζωντανές Αγγειογραφίες” για ΑμεΑ με εκπαιδεύτρια την Έλενα Παυλάκη, ενώ οι βετεράνοι του δραστήριου ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με σκανταλιές και κόλπα θα περιπλανηθούν πάνω σε κυκλαδίτικα ίχνη για να μας διηγηθούν ιστορίες, μεγάλες και μικρές, αστείες και λυπητερές στο εργαστήριο “Κυκλαδίτικα Ίχνη” υπό την καθοδήγηση της ανιμέιτορ, γραφίστριας και εκπαιδεύτριας Μαργαρίτας Σιμοπούλου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΚΟΜΕ και σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης, στην εμβληματική έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά βασισμένο σε ταινία από το διεθνές φεστιβάλ Takorama για παιδιά και εφήβους, με εκπαιδευτές τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και Ματούλα Παπαδημητρίου. Το εργαστήριο θα εξερευνήσει τα βασικά θεματικά, αισθητικά και αφηγηματικά χαρακτηριστικά της ταινίας  και συνδυάζει τις δραστηριότητες οπτικοακουστικού γραμματισμού με την εκπαιδευτική επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις με τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σχολικές προβολές στο Θέατρο Απόλλων

Το ANIMASYROS, πάντοτε σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης στην εκπαίδευση μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών για σχολικές ομάδες. Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει τη δουλειά που πραγματοποιείται στα σχολεία πανελλαδικά αλλά και σε όλο τον κόσμο πάνω στο ανιμέισον, επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών προβολών και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά μαθητικών ταινιών μικρού μήκους.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

Mironins (Mikel Mas Bilbao & Txesco Montalt, Ισπανία, 60′, 2022)

Τι θα γινόταν αν ξαφνικά ζωντάνευε ένας πίνακας και μπορούσαμε να μπούμε μέσα του και να ανακαλύψουμε έναν απίθανο κόσμο πέρα από κάθε φαντασία; Το Μουσείο Μιρό μας προσκαλεί σε μια σουρεαλιστική διαδρομή που αποκαλύπτει τον απίστευτο κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας του γνωστού υπερρεαλιστή ζωγράφου, Ζουάν Μιρό.

Μαθητικές ταινίες:  

  • Elizabethan Theatre (Χρυσούλα Νικολοπούλου & μαθητές του Ε1 του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 2023, 7′)
  • The Sirens still singing (Μαθητική ομάδα “Μύθος, μουσική & animation” του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών, Ελλάδα, 2022, 12’)

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

Valentina (Chelo Loureiro, Ισπανία, 2021, 66′)
Η Βαλεντίνα ονειρεύεται να γίνει ακροβάτης, αλλά επειδή έχει σύνδρομο Down πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Η γιαγιά της όμως τη διαβεβαιώνει πως αν οι κάμπιες μπορούν να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες τότε τίποτα δεν είναι αδύνατο.

*Η προβολή της ταινίας Valentina πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy 2023 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υπό την αιγίδατου Υπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Ντενίς Νικολάκου , συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, και αφορά στην ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και νέων με υλικό που αντλείται από την 7η τέχνη.

Μαθητικές ταινίες:

  • Τα ξεχασμένα δώρα του Άη-Βασίλη (Αναστασία Νούτση & μαθητές Εν.Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Fish It! (Χρύσα Βουδούρη & μαθητές Σχολής Καλών Τεχνών, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • The Speech of Txai Surui (Students of the Multimedia Project of Escola Parque, Brazil, 2022, 4′)

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Hercules (Ron Clements, John Musker , USA, 1997, 99′)

H γεμάτη χιούμορ, κατορθώματα και ρομαντικές νότες 35η ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney οδηγεί τους φίλους των κινουμένων σχεδίων σε έναν μυθικό κόσμο φαντασίας και γέλιου που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία και φτάνει την τέχνη των κινουμένων σχεδίων σε… Ολύμπια ύψη.

*Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί παρουσία των δύο σκηνοθετών.

Μαθητικές ταινίες:

  • Space Debris (Δέσποινα Αρμενάκη & Μαθητές 6ης τάξης του 3 Δημοτικού Σχολείου Χίου, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Moon Mole (Μαθητές 6ης τάξης, Πορτογαλία, 2022, 3′)
  • No, you! – Animating Guernica (Yanis Alexakis & μαθητές Δημοτικό Σχολείο Μαλτέζου, Ελλάδα, 2022, 2′)

Οι σχολικές προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι δωρεάν και απαιτείται κράτηση θέσεων στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τα σχολεία εκτός Ερμούπολης προβλέπεται μεταφορά. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr

Δείτε το επίσημο trailer του ANIMASYROS 2023 εδώ.

Την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης και το επίσημο trailer υπογράφει το βραβευμένο animation studio Odd Bleat που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης.

Social Media: Animasyros @ facebook, twitter, instagram, vimeo, youtube

Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr 

Συνδιοργανωτές

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Χρυσός χορηγός

ΔΕΗ 

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Στρατηγικός υποστηρικτής

EKOME 

Κύριος Υποστηρικτής Αγοράς

Enterprise Greece

Υποστηρικτές Agora Pitching Forum
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Sky Express

Υποστηρικτές

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη – Media Desk Hellas

Νομισματικό Μουσείο

ΑΣΙΦΑ Ελλάς

Αιγέας ΑΜΚΕ

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση 

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ινστιτούτο Θερβάντες 

Τσεχικό Κέντρο Αθηνών 

Ινστιτούτο Camões

Ινστιτούτο Guimarães Rosa

Ministry of Regional Cooperation Israel
Πρεσβεία της Αργεντινής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πρεσβεία της Βραζιλίας

Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα

Πρεσβεία Ιρλανδίας στην Ελλάδα

Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα 

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Ελλάδα 

Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα 

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λετονίας στην Ελλάδα

Πρεσβεία της Εσθονίας

Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πρεσβεία της Νορβηγίας

Πρεσβεία της Ρουμανίας

Πάγιος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών

Blue Star Ferries 

Χορηγός Αεροπορικών Μεταφορών

Sky Express

Χορηγοί

UNITED WE FLY

MATRIX

CEPAL HELLAS- THE POWER OF GOOD

KOIS OPTICS SYROS

ΖΥLO EYEWEAR

ELENI VAKONDIOU DESIGNS

ΝΗΣΟΣ ΜΠΥΡΑ

PURPLE SHEEP

AEGEAN HERBS

AEGEAN BEAUTY

MASLINDA DESIGNS

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΣΥΚΟΥΤΡΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

ΧΙΜΑΙΡΑ ART & CRAFT

THESAURI CAVIAR

Θεσμικοί Συνεργάτες

Περιφέρεια Αττικής

Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ύδρας

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ινστιτούτο Κυβέλη

Ακαδημαϊκοί συνεργάτες

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Πολυτεχνείο Κρήτης

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΑΚΤΟ Art & Design College

Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ευγένιος Ντελακρουά

Χορηγοί Εστίασης

ΟΝΟ

Αλλού Γυαλού

Ντάνος

Συράκι

Hygge

Μου σου του

Χορηγοί φιλοξενίας

NAVES Suites

Nisaki Hotel

Hotel Omiros

Aeolia Boutique Studios & Apartments

Onar Syros – Rustic Rooms

Boutique Florence Hotel

Ariadni Rooms and Apartments

Habit Syros

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ | ΕΡΤ3 | ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | KOSMOS 93.6 | Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟ | TV5 MONDE | COSMOTE TV | MAD TV | SYROS TV1 | ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  | ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ | ATHENS VOICE | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | ΤΑΛΚ | ATHENS VOICE RADIO | BEST 92.6 | EMPNEUSI 107 FM | ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2  | EN LEFKO 87.7 | ΗΙΤ 88.9 | RED 96.3 | ANTIVIRUS | CULTURENOW.GR | CYCLADES 24.GR | FLIX.GR | MONOPOLI.GR | MYAEGEAN | NEWS247.GR | OLAFAQ | ONEMAN.GR | POPAGANDA.GR | PROVOCATEUR.GR | SKWINGLY | SYROSPRESS.GR | SYROS.GR

Διοργάνωση

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού

Leave a comment