Η Μαίρη Ντόροθι Μαλόουν (Mary Dorothy Maloney) γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1924 και πέθανε μετά από 94 περίπου χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 2018. Ξεκίνησε με μικρούς ρόλους σε B – movies της εταιρείας παραγωγής RKO με το πραγματικό της όνομα Ντόροθι Μαλόνεϊ. Έπαιξε στα Higher and Higher και Step Lively με τον Φρανκ Σινάτρα, καθώς και στα Seven Days Ashore και Show Business. Όλα αυτά μέχρι το 1944.

Στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με τη Warner Bros, την εταιρία που άλλαξε το όνομά της σε Ντόροθι Μαλόουν. Έπαιξε στα  Hollywood Canteen και Too Young to Know ενώ η μεγάλη στιγμή στην μέχρι τότε καριέρα της ήρθε όταν το 1946 ο Χάουαρντ Χοκς την επέλεξε για το ρόλο της αισθησιακής διοπτροφόρας βιβλιοπώλισσας στο περίφημο φιλμ νουάρ Ο Μεγάλος Ύπνος. Η εμφάνισή της κρατά 3 περίπου λεπτά, όμως έχει ενδιαφέρον έτσι όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ εντυπωσιάζεται από την αλλαγή τής καθώς πρέπει γυναίκας μετά από το λύσιμο των μαλλιών και το βγάλσιμο των γυαλιών της. Έτσι, και ενώ μπήκε στο βιβλιοπωλείο για να αναζητήσει πληροφορίες, η πόρτα του καταστήματος κλειδώνει και ο Μπόγκαρτ περνά όλο το απόγευμα μαζί της πίνοντας ουίσκι.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η Μαλόουν πήρε μεγαλύτερους ρόλους από τη Warner στα  Janie Gets Married και Night and Day. Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ήταν στο Two Guys from Texas του Ντέιβιντ Μπάτλερ. Μεσαίους ρόλους έπαιξε στα One Sunday Afternoon του Ραούλ Γουόλς καθώς και στα Flaxy Martin, South of St Louis και Colorado Territory.

Η Ντόροθι Μαλόουν συνέχισε να παίζει σε γουέστερν μικρής απήχησης μέχρι να έρθει η σύντομη αναγνώριση ως μια από τις μεγάλες σταρ του Χόλυγουντ. Το 1956, και αφού μεταμορφωθεί σε πλατινένια ξανθιά,  θα παίξει το ρόλο της αλκοολικής νυμφομανούς κόρης ενός μεγιστάνα του πετρελαίου, στο μελόδραμα Written on the Wind του άρχοντα του μελοδράματος Ντάγκλας Σερκ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ροκ Χάτσον και η Λορίν Μπακόλ. Για τον ρόλο αυτό θα βραβευτεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της. Με το The Tarnished Angels του 1957 έρχεται η επανένωση με τον Ροκ Χάτσον και τον Ντάγκλας Σερκ.

Οι δύο αυτές ταινίες είναι οι σημαντικότερες που έπαιξε η Μαλόουν, αφού από εκεί και πέρα έδωσε έμφαση στην τηλεόραση καθώς και στην προσωπική της ζωή. Παρά τη μεγάλη διαδρομή της στον κινηματογράφο, το ταλέντο της δεν μπόρεσε να την οδηγήσει στην επιτυχία που προμήνυαν οι πρώτες τις ταινίες. Έμεινε έτσι, ειδικά μετά το Written on the Wind, ως μια χαρακτηριστική φιγούρα γυναίκας χαλαρών ηθών, παίζοντας σε ταινίες κακής ποιότητας. Εξαίρεση αποτελεί Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του Robert Aldrich (1961). Στην  τηλεόραση πρωταγωνίστησε στη σειρά Peyton Place (1964-1969). Τελευταία εμφάνισή της στον κινηματογράφο είναι αυτή στο Βασικό Ένστικτο του Πολ Βερχόφεν το 1992, ενώ έχει μια θέση (δηλαδή ένα αστέρι) και στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Ανδρέας Άννινος

Leave a comment