Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από τη ζωή, ο σπουδαίος σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του Λουίς Μπουνιουέλ.

Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Lézard» το 1957, όμως μετά τη γνωριμία του με τον Ζακ Τατί, του οποίου τα σενάρια μετέφερε σε βιβλία, στράφηκε στο σινεμά. Με τον Πιέρ Ετέξ έγραψαν και σκηνοθέτησαν το μικρού μήκους «Heureux Anniversaire» που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους το 1962. Ο συνεργάτης της ζωής του ήταν ο Λουίς Μπουνιουέλ, με τον οποίο δούλεψε σε σχεδόν κάθε ταινία του από το «Ημερολόγιο Μιας Καμαριέρας» του 1964 μέχρι και το «Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου» το 1977.

Στα πιο γνωστά, εμβληματικά σενάριά του συγκαταλέγονται το θρυλικό «The TIn Drum» του Φόλκερ Σλέντορφ (βραβευμένο με Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες), το «Valmont» του Μίλος Φόρμαν, η «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Ειναι» του Φίλιπ Κάουφμαν, το «Max Mon Amour» του Ναγκίσα Οσιμα, το «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ» του Ζαν-Πολ Ραπενό και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζουν τα σενάρια που υπέγραψε για το «Birth» του Τζόναθαν Γκλείζερ και το «At Eternity’s Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του με το σενάριο της τελευταίας ταινίας του μόνιμου επίσης συνεργάτη του Φιλιπ Γκαρέλ.

Το 2014 βραβεύθηκε από την Ακαδημία με τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο της καριέρας του. To 2016 βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Leave a comment