Με την προσέλευση στις προβολές και τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ να ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης μετέτρεψε για 4 ημέρες την Καρδαμύλη, το πανέμορφο αυτό παραθαλάσσιο χωριό, σε κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας. Το Φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Μάνης. 

Στις τέσσερις ημέρες της διάρκειάς του (22-25 Σεπτεμβρίου), το πλούσιο πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης αποτελούνταν από Ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη, αλλά και πλήθος παράλληλων δράσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η συζήτηση για την Αναζήτηση της Αισθητικής του Μέλλοντος,  μεταξύκριτικών κινηματογράφου, κινηματογραφιστών και κοινού.    

Η Έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 22/9 με την προβολή του πασίγνωστου και πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Wim Wenders, BUENA VISTA SOCIAL CLUB, ενώ στη Λήξη του Φεστιβάλ,το σύνολο Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, συνόδευσε με ζωντανή μουσική, τρεις βωβές ταινίες του Buster Keaton.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες, υπήρξε έκθεση αφισών, με τις συμμετοχές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό για την αφίσα του Φεστιβάλ, ενώ έτρεξε με ένα τετραήμερο εργαστήριο για την δημιουργία ολιγόλεπτων ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν στη λήξη του φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε τον Αύγουστο με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα χωριά της Δυτικής Μάνης αγκαλιάζοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή, επικοινωνώντας με τους κατοίκους και προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης τείνει να γίνει θεσμός, συμβάλλοντας στην πολιτιστική αποκέντρωση και την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας ειδικότερα της Καρδαμύλης και ευρύτερα της Δυτικής Μάνης.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Τζίνας Πετροπούλου και της Κλεώνης Φλέσσα.

Leave a comment