Αφού ανακοινώθηκε ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το 73ο Φεστιβάλ Καννών τον Ιανουάριο του 2020, μια εκδήλωση που στη συνέχεια ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Σπάικ Λι, θα έχει την ευκαιρία να προεδρεύσει στο φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι ο Λι θα προεδρεύσει της 74ης έκδοσης του φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στις 6-17 Ιουλίου, αφού μετατέθηκε χρονικά λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου, «οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με μεγάλο αριθμό ταινιών να παρακολουθούνται από την επιτροπή επιλογής. Το Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες την 74η έκδοση τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Πιέρ Λεσκίρ, Πρόεδρος του φεστιβάλ, «Κατά τη διάρκεια των μηνών αβεβαιότητας που μόλις περάσαμε, ο Σπάικ Λι δεν σταμάτησε ποτέ να μας ενθαρρύνει. Αυτή η υποστήριξη τελικά αποδίδει καρπούς, και δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια πιο ισχυρή προσωπικότητα για να χαρτογραφήσουμε τους ταραγμένους καιρούς μας».

«Για μένα το Φεστιβάλ Καννών (εκτός από το σημαντικότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο – χωρίς ασέβεια σε κανέναν) είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καριέρα μου στον κινηματογράφο. Θα μπορούσατε εύκολα να πείτε ότι οι Κάννες άλλαξαν την πορεία μου στον παγκόσμιο κινηματογράφο», δήλωσε από την πλευρά του ο σπουδαίος σκηνοθέτης. «Ξεκίνησε (η σχέση μας με το Φεστιβάλ) το 1986 όταν η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία, “She’s Gotta Have It” κέρδισε το Prix de la Jeunesse στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών. Η επόμενη σύνδεση ήταν το 1989 με το “Do the Right Thing”, μια Επίσημη Επιλογή στο διαγωνιστικό. Και δεν έχω χρόνο ούτε χώρο για να γράψω για την κινηματογραφική έκρηξη που συνέβη 30 χρόνια αργότερα και είναι σχετική με τα προηγούμενα».

Leave a comment