Στις 10 Νοεμβρίου 1940, ο περίφημος δημιουργός κινουμένων σχεδίων και παραγωγός, Γουώλτ Ντίσνει, ξεκινά την “καριέρα” του ως πληροφοριοδότης στο FBI. Δουλειά του είναι να αναφέρει πληροφορίες σχετικές με ανατρεπτικούς του Χόλλυγουντ.

Ο χαμογελαστός, μυστακοφόρος σχεδιαστής έκρυβε μια αρκετά σκοτεινή ασχολία, αυτή της κατάδοσης στενών συνεργατών του και εργαζόμενων στο studio. Ο Ντίσνεϊ ενημέρωνε με χαρά τους πράκτορες για τους «κομμουνιστές» μεταξύ του προσωπικού του, και έφτασε στο σημείο να ονομάσει έναν ως φίλα προσκείμενο στη ρωσική πλευρά, επειδή ήταν άθεος και συχνά πήγαινε στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

Η στενή του φιλία με τον Τζέι Έντγκαρ Χούβερ (διευθυντή του FBI), που ξεκίνησε το 1947, οδήγησε στη συμμετοχή του FBI στην έκθεση του Tomorrowland, για να αναδειχτεί η δουλειά του οργανισμού σε παιδιά και νέους. Στη συνέχεια, η Disney προσφέρθηκε επίσης να κάνει μια σειρά από τρία shows, τα οποία τελικά προβλήθηκαν το 1958, προωθώντας το FBI μέσω του Mickey Mouse Club.

Δεινός σχεδιαστής, αλλά και αντικομμουνιστής, ο Γουώλτ Ντίσνεϊ έδειξε υπερβάλοντα ζήλο στα “καθήκοντά” του, αμαυρώνοντας εν μέρει την εύθυμη εικόνα που προωθούσαν τα μέσα της εποχής του.

Leave a comment