Τα θερινά σινεμά στη χώρα μας υπήρξαν ανέκαθεν αγαπημένοι καλοκαιρινοί χώροι αναζήτησης ποιοτικής ψυχαγωγίας και συνάντησης. Ιούνιος του 2021 και η πόλη της Πάτρας (για την ακρίβεια λίγο έξω από το κέντρο της πόλης) διαθέτει έναν μόνο (!) θερινό κινηματογράφο. Απίστευτο και όμως αληθινό για την 3η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας.

Μιας πόλης που κάποτε διέθετε περίπου 30 διαφορετικούς θερινούς κινηματογράφους που έσφυζαν από θεατές. Πραγματικά λυπηρό φαινόμενο, που όμως δεν αποθαρρύνει διόλου την οικογένεια Κοτσαύτη να συνεχίσει την αποδεδειγμένη αγάπη της για τον χώρο του κινηματογράφου όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, διατηρώντας σε λειτουργία το υπέροχο υπαίθριο σινεμά στη περιοχή του Ρίου. Φυσικά πρόκειται για το μοναδικό εναπομείναντα ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Σινέ Κάστρο». Ένας χώρος που αποτελεί το αγαπημένο θερινό σινεμά της πόλης, διαθέτοντας άρτια τεχνολογικά μέσα που δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες προβολής, και που άνοιξε πριν λίγες μέρες και πάλι τις πόρτες του για να υποδεχτεί το σινεφίλ κοινό, σε μία ακόμα ιδιότυπη καλοκαιρινή σεζόν λόγω του κορονοϊού.

Ο υπεύθυνος του θερινού κινηματογράφου «Σινέ Κάστρο» καθώς και του κινηματογράφου – θεάτρου «Πάνθεον», Παναγιώτης Κοτσαύτης, απάντησε στις ερωτήσεις μας με αφορμή τη νέα θερινή σεζόν.

Κάποτε η πόλη διέθετε περίπου 30 θερινούς και πλέον κινηματογράφους τώρα διαθέτει πλέον μόνον έναν. Ποια η γνώμη σας γι’ αυτή την κατάληξη;

Το κομμάτι του κινηματογράφου κ ειδικά του θερινού έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα. Κρίση με τον ερχομό του βίντεο και του DVD, κρίση με τα multiplex κρίση με την πειρατεία κ τις ιντερνετικές πλατφόρμες. Ειδικά η νεολαία θα προτιμήσει μια κλειστή αίθουσα για να δει μια ταινία με αρκετά εφε. Επίσης για να λειτουργήσει σωστά ένας θερινός πια δεν αρκεί ένας ανοιχτός χώρος απλά. Χρειάζεται και κατανόηση από τους περίοικους λόγω του θορύβου οπότε τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Μας απασχολεί πάντως το θέμα κ η αλήθεια είναι ότι ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτό.

Μία δύσκολη κινηματογραφική χρόνια λόγω του κορονοϊού με λιγοστές ταινίες που βγήκαν στη μεγάλη οθόνη. Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής των φετινών ταινιών; Οι μικροί μας θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις δικές τους κινηματογραφικές εικόνες;

Επιλογές θα υπάρχουν για μικρούς κ μεγάλους κ μάλιστα πολλές. Πάντα προσπαθούμε να προβάλλουμε όσο γίνεται πάντα τους καλύτερους τίτλους του καλοκαιριού.

Κάποιοι τίτλοι ταινιών που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε;

Ήδη προβλήθηκε το Nomadland και το Πρόστιμο, θα ακολουθήσουν ο Ράφτης, το Ένα ήσυχο μέρος 2 και έρχονται ταινίες όπως τα οσκαρικά Minari και Father,τα Μήλα αλλά και παιδικά όπως τα Luca, Soul, Raya and the dragon και άλλα πολλά.

Κατά πόσο η συνήθεια που προέκυψε από τον πολύμηνο εγκλεισμό που ώθησε το θεατή να βλέπει ταινίες σε πλατφόρμες τύπου Netflix θα επηρεάσει το θερινό σινεμά;

Νομίζω και εύχομαι όχι πολύ, μιας και ο κόσμος μετά από τόσο εγκλεισμό έχει ανάγκη να βγει. Αυτό δείχνουν και οι πρώτες μέρες λειτουργίας των θερινών. Πιο πολύ φοβάμαι θα επηρεαστούν οι χειμερινές αίθουσες αν κ ελπίζω να διαψευστώ.

Έχετε παρατηρήσει στροφή του πατρινού κοινού στο χώρο του θερινού σινεμά ως σημαντική μορφή ψυχαγωγίας;

Θα έλεγα ναι αν και τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι αντιπροσωπευτικά λόγω την ιδιαιτερότητα της πανδημίας. Οπότε ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να έχουμε.

Κατά πόσο ο φόβος εξαιτίας του κορονοϊού επηρεάζει τη ψυχολογία του κοινού ώστε να προσέλθει στο σινεμά;

Για την ώρα καθόλου. Σε περίπτωση όμως πιθανής νέας έξαρσης δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο κόσμος.

Οι θερινοί κινηματογράφοι άνοιξαν, όμως το άνοιγμα των χειμερινών φαντάζει μακρινό ενδεχόμενο. Έχετε κάποια ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα;

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Ούτε καν έχει ακουστεί κάτι. Μακάρι να έχουμε σύντομα νέα ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα σιγά σιγά.

Μία ευχή για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε και ένα πλάνο σας για το εγγύς μέλλον.

Νομίζω ότι ευχή πέρα από το να είμαστε όλοι υγιείς δεν υπάρχει. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα και αν υπάρχει υγεία θα έρθουν. Από εκεί και πέρα σκέψεις και πλάνα υπάρχουν διάφορα πρέπει να περιμένουμε όμως λίγο την σταθεροποίηση της κατάστασης.

  • Το cinepatra.gr ευχαριστεί πολύ τον κ. Παναγιώτη Κοτσαύτη για τη φιλοξενία του στο θερινό κινηματογράφο «Σινέ Κάστρο».
  • Ο κ. Παναγιώτης Κοτσαύτης είναι ο διευθυντής του κινηματογράφου – θεάτρου «Πάνθεον» στη λεωφόρο Δημ. Γούναρη 34 στη Πάτρα.

Leave a comment