Ο σημαντικός ρουμάνος σκηνοθέτης Κρίστι Πουίου βρέθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσυλβανίας, όπου παρουσίασε τη νέα του ταινία Malmkrog. Γνωστός για τις μακροσκελείς δημιουργίες του, ο Πουίου εξέφρασε την αντίθεσή του προς κάποια από τα μέτρα, με ειρωνικό τρόπο, και έγινε το κόκκινο πανί για τους δημοσιογράφους και όχι μόνο.

Το ιστορικό δράμα Malmkrog διαρκεί 200 λεπτά και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Τι δήλωσε ο Πουίου:

«Εντάξει, καταλαβαίνω την κοινωνική αποστασιοποίηση και την υποχρέωση να φοράς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους στην Κλούζ. Εντάξει, λυπάμαι για εσάς, είναι μια ταινία που διαρκεί 200 λεπτά. Το να μείνετε με τη μάσκα στο πρόσωπό σας ενώ παρακολουθείτε μια ταινία 200 λεπτών είναι απάνθρωπο. Και σας ζητώ ευγενικά να φύγετε όταν νιώθετε ότι πρέπει, όταν θεωρήσετε ότι δεν αντέχετε άλλο τη μάσκα. Αν βρίσκεστε εδώ και παρακολουθείτε μια ταινία σήμερα, είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι στην Ρουμανία δεν υπάκουσαν και είπαν όχι στη δικτατορία του 1989. Το καθεστώς θα ήταν καλύτερο να συνομιλεί με το λαό, να κάνει διάλογο και όχι να μας αντιμετωπίζει ως κοπάδι πρόβατα. Ναι, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, υπάρχει η επιδημία, υπάρχει ο ιός, αλλά ο τόνος των Αρχών δεν είναι αποδεκτός.

Βρίσκω απίστευτο ότι ο κόσμος πειθαρχεί και προσέχει όλες τις λεπτομέρειες στην Κλουζ και πιστεύω ακράδαντα πως κάθε παράβαση πρέπει να τιμωρείται. Ξέρω ανθρώπους που φοβούνται και εγώ προσωπικά σέβομαι την κοινωνική αποστασιοποίηση και φοράω μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αλλά αν αύριο σας ζητήσουν να περπατήσετε με τα χέρια σας θα το κάνετε. Λυπάμαι, ξέρω ότι δεν συμφωνείτε όλοι μαζί μου και ότι φοβάστε την πανδημία. Θα πρέπει να φοβάστε, άλλα, πιο σοβαρά πράγματα αντί για την πανδημία».

Leave a comment