Με δύο ταινίες από την Αργεντινή κλείνουν οι προβολές στο Σινέ Παντάνασσα (πεζόδρομος Καραϊσκάκη και Παντανάσσης) από τον Κινητό Κινηματογράφο Πατρών. Εκτάκτως, αυτή την Τετάρτη 9/9 στις 9.30 το βράδυ και την Πέμπτη 17/9 θα προβληθούν οι ταινίες Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι και Τσε, Ένας Νέος Άνθρωπος αντίστοιχα. Τις προβολές στηρίζει και το cinepatra.gr.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

Αγαπητοί συνεργάτες,

Αρχικά, νοιώθω την ανάγκη, από τα βάθη της καρδιάς μου, να σας ευχαριστήσω γιά την άψογη συνεργασία όλο αυτό το παράξενο καλοκαίρι.Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί τα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την λύπη μου, που αυτό το τόσο γοητευτικό κινηματογραφικό ταξίδι μέσα στον Σεπτέμβριο θα φτάσει στο τέλος του.

Συνειδητά, λοιπόν, επιλέγω ο τελευταίος προορισμός αυτού του υπέροχου αυτού ταξιδιού να είναι μιά λατρεμένη χώρα, σαν την Αρχεντίνα. Η Αρχεντίνα του οκτάχρονου Αντρές, που δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι και η Αρχεντίνα του Τσε, που δεν κοιμόταν, σχεδόν, ποτέ, ξαγρυπνώντας και παλεύοντας γιά το δίκιο των αδυνάτων και των αδικημένων όπου Γης.

Το Σινέ Παντάνασσα θα μας αποχαιρετήσει με δυό εξαιρετικές Αρχεντίνικες ταινίες: “Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι” του Ντανιέλ Μπουσταμάντε την Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου και “Τσε, Ένας Νέος Άνθρωπος” του Τριστάν Μπάουερ, την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου.’Ενας αποχαιρετισμός, που πολλά οφείλει στην Αργεντίνικη Πρεσβεία στην Αθήνα, που ευγενικά μας προσέφερε τις ταινίες.

Μετά, ποιός ξέρει? Μπορεί να ξανασυναντηθούμε, μπορεί κι όχι. Ό,τι και να συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πει, ότι δεν προσπαθήσαμε…

με ειλικρίνεια,
(διά “γυμνού οφθαλμού”, πάντα)
νικόλαος ε. καββαδίας

Ο ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
(Andres No Quiere Dormir La Siesta, Daniel Bustamante, κοινωνικό δράμα, Αργεντινή, 2009, έγχρωμο, 2009)

ΣΥΝΟΨΗ
Σάντα Φε. Αρχεντίνα. 1977/1978
Ο Αντρές ζει στην Σάντα Φε με τον μεγαλύτερο αδερφό του και την χωρισμένη μητέρα του, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα των παιδιών και πρώην σύζυγό της.
Η μητέρα σκοτώνεται σε τροχαίο και τα δυό αδέρφια αναγκάζονται να μετακομίσουν στο πατρικό σπίτι γιά να ζήσουν με τον πατέρα και την γιαγιά τους.
Η σχέση ανάμεσα στον πατέρα και τα παιδιά δεν είναι εύκολη με αποτέλεσμα η γιαγιά να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.
Το κάθε παιδί θα προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει την απουσία της μάνας.
Ο οκτάχρονος θα δεθεί ακόμα περισσότερο με την γιαγιά του.
Από την άλλη πλευρά, απέναντι από το σπίτι των παιδιών λειτουργεί ένα μυστικό κέντρο κράτησης, όπου οι αγωνιστές ενάντια στην Χούντα του Βιντέλα μεταφέρονται και βασανίζονται.
‘Ενα μυστικό, που όλη η γειτονιά γνωρίζει και προτιμάει να κρατάει κρυφό…Κανείς δεν είδε, ούτε άκουσε κάτι…
Ο Αντρές θα αναπτύξει μιάν ιδιαίτερη σχέση μ’ έναν από τους μυστικούς αστυνομικούς του απέναντι “σπιτιού”.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο Αντρές μεγαλώνει, έξω και μέσα του.
Η ταινία είναι ένας τρυφερός ύμνος στην παιδική ηλικία και στην Ελευθερία.
Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Μπουσταμάντε, μέσα από τον αξιολάτρευτο πιτσιρικά Αντρές (που δεν θέλει να κοιμάται τα μεσημέρια γιά να βλέπει στην τηλεόραση την αγαπημένη του σειρά κουνγκ-φου) φωτίζει τον αγώνα μιάς χώρας γιά Ελευθερία και μας θυμίζει, ότι η μόνη πραγματική ελεύθερη πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
 Andrés no quiere dormir la siesta
Έτος παραγωγής: 2009
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Χώρα: Αργεντινή
Γλώσσα: Ισπανικά
Διάρκεια: 108′
Σκηνοθεσία: Daniel Bustamante
Σενάριο: Daniel Bustamante
Παίζουν: Conrado Valenzuela, Norma Aleandro, Fabio Aste, Nontué Bautista, Alicia Aller, Ezequiel Diaz, Celina Font, María José Gabín, Marcelo Melingo, Lautaro Puccia Sagardoy, Brian Sichel, Juan Manuel Tenuta
Φωτογραφία: Sebastián Gallo
Μουσική: Federico Salcedo

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Ταινία: Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι
Τόπος: Σινέ Παντάνασσα – (πεζόδρομος Καραϊσκάκη και Παντανάσσης – Πάτρα)
Ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020
Ώρα: 9.30 το βράδυ
Εισιτήριο: ελεύθερη είσοδος (με σειρά προτεραιότητας)
Διοργανωτές: “γυμνός οφθαλμός” και NS Sound
Υποστηρίζουν:cinepatra.gr, Βιβλιοπωλείο NOUVEAU, MOTEL VINTAGE STORE, CANTO, ΚΕΤΣΟΓΙΑΝ, καφέ ΜΑΚΙΝΑ, έπιπλα Μανωλόπουλος και
Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα
Αφίσσα προβολής: Έλενα Φωτακέλη (Fotakeli Design –
https://www.facebook.com/FotakeliDesign/)

Leave a comment