Σκηνοθεσία: Λίσα Ιμορντίνο Βρίλαντ

Πρωταγωνιστούν: Τενεσί Γουίλιαμς, Τρούμαν Καπότε, Ντέιβιντ Φροστ, Ζάκαρι Κουίντο, Τζιμ Πάρσονς, Ντικ Κάβετ

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2020

Διάρκεια: 86΄

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους δύο σπουδαίους συγχρόνους αμερικανούς συγγραφείς και φίλους, που έρχεται να προσδώσει μέσα από διάφορες καταστάσεις την πορεία της πολυτάραχης ζωής τους, που ίσως πολλοί αγνοούσαν.

Μέσα από τη διαδρομή τους στο χώρο της συγγραφής ξετυλίγεται το πέπλο της πορείας τους, που εν πολλοίς ταυτίζεται σε επίπεδο συναισθηματικών δυσκολιών. Η σκηνοθέτης βασίζεται στα πλάνα που έχει συγκεντρώσει από το talk show της τηλεοπτικής περσόνας Ντικ Κάβετ, όπου τόσο ο Τρούμαν Καπότε όσο και ο Τένεσι Γουίλιαμς είχαν δώσει συνέντευξη σχετικά με διάφορες απόψεις τους επί των έργων τους, αλλά και για την προσωπική τους ζωή. Μαζί με τα εν λόγω πλάνα, βοηθητικό στοιχείο είναι και η αφήγηση που ακούγεται, ώστε να φωτιστεί ο τρόπος με τον οποίο βίωναν όλα αυτά τα αδιέξοδα και τις πιέσεις που τις μετέτρεπαν με αμείωτους ρυθμούς σε τέχνη.

Μέσα από τη συρραφή των πλάνων από τις συνεντεύξεις, δομεί και τα προβλήματα της ενδοοικογενειακής κατάστασης, που αντιμετώπισαν και οι δύο από μικρά παιδιά. Η έλλειψη αγάπης – αποδοχής μαζί και με τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις τους σε μια εποχή που πίεζε ακόμα και άκρως επιτυχημένα άτομα, αποτελούν τη βάση για το μετέπειτα συγγραφικό τους έργο.

Ένα άλλο γεγονός που τονίζεται μέσα από αρκετές σκηνές θρυλικών παλιών ταινιών, είναι το πόσοι σημαντικοί σκηνοθέτες πάτησαν σεναριακά πάνω στα βιβλία τους για να δημιουργήσουν κινηματογραφικές ταινίες – θρύλους. Πολλές από αυτές όμως δεν απέδωσαν το αρκετά προχωρημένο νόημα των αυθεντικών έργων, σε μια περίοδο που το Χόλυγουντ μαστιζόταν από τη λογοκρισία. Ειδικά το έργο που άφησε ο Τένεσι Γουίλιαμς είναι κάτι το πρωτόγνωρο αθροίζοντας και τα θεατρικά του έργα.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που στέκεται πολύ στο τι καθόρισε τον τρόπο σκέψης τους μέσα από τις δυσκολίες που τους έπνιγαν, ώστε να βρουν τον εαυτό τους. Το βαρύ φορτίο του παρελθόντος τους ακολουθεί σα δεύτερη φύση και δεν μπορούν να καταφέρουν να λυτρωθούν δίχως καταχρήσεις. Θα οδηγηθούν σε ένα τραγικό φινάλε με υπόβαθρο μια μανιακή συγγραφική παράλληλη πορεία, μένοντας παντοτινά αληθινοί φίλοι με μεγάλη εκτίμηση ο ένας προς τον άλλον.

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment