«Ίσως όλη η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνεχές όνειρο. Ίσως η στιγμή του θανάτου να είναι μια ξαφνική αφύπνιση, όπου θα ανακαλύψουμε την ψευδαίσθηση όλων όσων είχαμε πιστέψει ως τα πιο αληθινά».

Fénelon, Διάλογοι των νεκρών (1712)

Η ταινία MUSAσυνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art. Είναι ένα arthouse, LGBTQ, drama and mystery thriller, χτισμένο πάνω σε ένα λεπτό πολιτικό υπόστρωμα. Μια «χειροποίητη» ταινία, φτιαγμένη από την αρχή ως το τέλος, από την συγγραφή του σεναρίου μέχρι το τελευταίο cut στο μοντάζ, με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με τη συμμετοχή καλλιτεχνών-συντελεστών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ταινία με πολλαπλές ιδιότητες ο καθένας/η καθεμιά. 

Στην ταινία MUSA έχει ενσωματωθεί αφηγηματικά το video art έργο “How to Hide from Cameras” της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Jillian Mayer, μετά από ευγενική παραχώρησή της.

Η προβολή της ταινίας MUSA θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 21:30

στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός),

παρουσία των συντελεστών.

Θα ακολουθήσει πάρτυ στο Tarzan Bar (Αγίων Ασωμάτων 3, Θησείο).

όπου τη μουσική θα επιλέγει ο πρωταγωνιστής της ταινίας Στέφανος Μουαγκιέ.

MUSA

Παραγωγή: 2021 Φορμάτ: DCP | DCP Χρώμα: Έγχρωμο | Color

Musa του Νίκου Νικολόπουλου (2021)

Η ταινία MUSA είναι η ερωτική ιστορία-θρίλερ ανάμεσα σε δύο άνδρες, τον Σίμο και τον Musa, οι οποίοι γνωρίζονται μια νύχτα σε ένα κρυφό, απροσδιόριστο μέρος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τους εβδομάδων μαζί, κι όσο ερωτεύονται, οι επιθυμίες του ενός αντανακλώνται στις επιθυμίες του άλλου. Η συνθήκη αλλάζει λίγους μήνες αργότερα, με τη συμβίωσή τους στο σπίτι του Σίμου. Όσο ο Musa προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια ανοίκεια κατάσταση, ο Σίμος παλεύει να ελέγξει την κτητικότητα και τον διαρκή του φόβο ότι θα χάσει τον εραστή του. Κάθε φορά που η λογική του αποδεικνύεται ανεπαρκής για να χειριστεί τη ζήλια του, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα και κάνει τους φόβους του ανατριχιαστικούς εφιάλτες: Ένας φόνος θα επαληθεύσει τον χειρότερο από αυτούς.

Σημειώσεις του σκηνοθέτη / Directors Notes:

Όλες οι ιστορίες αγάπης έχουν στοιχεία μυστηρίου και μια σκοτεινή πλευρά. Η αγάπη πάει μαζί με την απώλεια. Απώλεια του σημαντικού άλλου, απώλεια επιθυμίας, απώλεια εαυτού, μέχρι το τέλος όλου του ανθρώπινου δράματος: τον θάνατο. Ήθελα να πω αυτήν την ιστορία με τον τρόπο που συνηθίζουμε να θυμόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες αγάπης: όχι σαν μια ευθεία γραμμή, αλλά σαν μια σπείρα, με θραύσματα της πραγματικότητας, αναμνήσεις και φαντασιώσεις να συγκεντρώνονται και να συμπιέζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν αφηγούμαστε ένα πραγματικό γεγονός, προσθέτουμε -συχνά ασυνείδητα- συμπληρωματικά, επινοημένα περιστατικά και, καθώς αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, στο τέλος δεν μπορούμε να διακρίνουμε το πραγματικό από τα φανταστικά μέρη της αφήγησης. Καταλήγουμε να πιστεύουμε όλη την ιστορία ως ακλόνητα αληθινή, ακόμα και γιατί θέλουμε και πρέπει να την ερμηνεύσουμε με τρόπο που θα έχει νόημα και που θα μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρομερό τραύμα της απώλειας. Έτσι συμβαίνει με όλες τις προσωπικές μας ιστορίες, έτσι συμβαίνει και με την ιστορία της ανθρωπότητας.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ:

Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Works in Progress του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2020), όπου και απέσπασε βραβείο.

Έκανε πρεμιέρα στο  62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2021).

Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (2022).

Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 7ου The Greek Film festival in Berlin (2022).

Συμμετείχε στο 16ο Los Angeles Greek Film Festival (2022).

Παραγωγή:

Cenote Productions

Οι πρωταγωνιστές:

Στέφανος Μουαγκιέ, ηθοποιός, χορευτής και performer

Θανάσης Γεωργίου, σκηνοθέτης και ηθοποιός

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Ιερώνυμος Καλετσάνος

Αλέξανδρος Μαυρόπουλος

Ελεάνα Στραβοδήμου

Έκτακτη συμμετοχή:

Αντιγόνη Κουλουκάκος, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Σύλλας Τζουμέρκας

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές:

Νίκος Νικολόπουλος: σκηνοθεσία, σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, color grading

Άρτεμις Ζερβού: σενάριο, καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνογραφία

Πρωτότυπη μουσική και sound design: Miyaki (Δημήτρης Μιγιάκης).

Το OST της ταινίας θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες μέσα στον Οκτώβριο 2022.

Ήχος: Γιάννης Αντύπας, Δημήτρης Μιγιάκης, Κώστας Κοντοβάς

Κοστούμια: Γεωργία Παφίλη Μακιγιάζ: Ιωάννα Σιμεωνίδη Κομμώσεις: Ιουλία Συγγριμή

Επικοινωνία: Φωτεινή Αλευρά

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE & SOCIAL MEDIA:

Site: https://www.nikosnikolopoulos.com/musa

Facebook: https://www.facebook.com/MUSAthefilm

Instagram: https://www.instagram.com/musa_the_film/

Leave a comment