«Η Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου» του Γάλλου ιστορικού Ζωρζ Σαντούλ είναι ένα από τα βιβλία αναφοράς της κινηματογραφικής έρευνας. Στο βιβλίο αυτό μελετά την ανάπτυξη και εξέλιξη του κινηματογράφου από τις αρχές του έως την εποχή που το συνέγραψε .

Στον πρόλογό του γράφει:

«Μια τέχνη γεννήθηκε κάτω απ΄ τα μάτια μας. Η ζωγραφική, η μουσική υπάρχουν από εκατομμύρια χρόνια. Τον Λυμιέρ, τον Μελιές τους γνωρίσαμε, και θα μπορούσαμε να είχαμε συναντήσει τον Έντισον, τον Ρενώ.

Μια τέχνη γεννήθηκε κάτω απ’ τα μάτια μας. Πολλοί απ’ τους σκαπανείς της, κι απ’ τους εφευρέτες της μάλιστα, ζουν ακόμα, κι ωστόσο η μελέτη των πηγών της είναι δύσκολη. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι διατηρούν και τις παραμικρές μαρτυρίες των παραμικρών τους πράξεων, τ’ αρχεία αυτής της νεογέννητης τέχνης εξανεμίστηκαν σχεδόν, προτού ακόμα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πως ο κινηματογράφος είχε δημιουργήσει μια νέα γλώσσα. Πρέπει λοιπόν ο ερευνητής να εργάζεται σαν παλαιοντολόγος, ν’ ανασυσταίνει ένα ζώο ξεκινώντας από λίγα κόκαλα και κάνοντας μέσα του την ευχή να μην έρθουν κατοπινότερες ανακαλύψεις και γκρεμίσουν τις υποθέσεις του.

[…] Εκείνο που συνιστά το μεγαλείο του κινηματογράφου, είναι πως αποτελεί ένα άθροισμα, μια σύνθεση, μάλιστα, πολλών άλλων τεχνών».

Leave a comment