Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το Νεανικό Πλάνο, ο μακροβιότερος φορέας με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση και τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, ανανεώνει το κάλεσμά του για συνεργασία προς τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Το Νεανικό Πλάνο διαθέτει ήδη από τη δεκαετία του ‘90 Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη, στην οποία εντάσσονται κάθε χρόνο κινηματογραφικές ταινίες που πληρούν υψηλά αισθητικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Οι ταινίες αυτές προσφέρονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων για για οργανωμένες κινηματογραφικές προβολές, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργαζόμενων κινηματογραφικών αιθουσών.

Στόχος, να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε βιωματική επαφή με τη μαγεία της έβδομης τέχνης στη σκοτεινή αίθουσα και να αναπτύξουν τα εφόδιά τους ως απαιτητικοί θεατές κινηματογραφικών ταινιών κατάλληλων για την ηλικία τους. Οι προβολές συνοδεύονται από παρουσιάσεις, αναλύσεις και συζητήσεις για τις ταινίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συνεργάτες στην κινηματογραφική αίθουσα. Συμπληρωματικά, για ορισμένες από τις ταινίες διατίθενται ψηφιακοί οδηγοί μελέτης, τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη, πριν και μετά από την επίσκεψη στην κινηματογραφική αίθουσα.

Για κάθε μαθήτρια και μαθητή, η επίσκεψη στην κινηματογραφική αίθουσα, εκτός από την αυτονόητη ψυχαγωγική και βιωματική εμπειρία, έχει τεράστια κοινωνική σημασία και εκπαιδευτική διάσταση. Σας καλούμε, λοιπόν, να τροφοδοτήσουμε αυτή την εμπειρία και να επιστρέψουμε στα σινεμά!

Στον φετινό κατάλογο της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης συμπεριλαμβάνονται ταινίες όπως “Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη”, του Pawo Choyning Dorji (μια ταινία από το μακρινό Μπουτάν που έφτασε στην τελική πεντάδα για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2022 και επαναπροσδιορίζει τη σημασία της σχολικής εκπαίδευσης) ή η “Αντιγόνη” της Sophie Deraspe (μια ταινία από τον γαλλόφωνο Καναδά που αποτελεί εντυπωσιακή μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στη σύγχρονη πραγματικότητα).

Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες (νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού), προτείνονται σετ ταινιών animation μικρού μήκους που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα των μεγάλων στούντιο και αναδεικνύουν την πολυμορφία και την ευρηματικότητα που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του σύγχρονου animation.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας: www.neanikoplano.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να οργανώσουμε την προβολή σας, στο email neanikoplano@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-8664470.

Leave a comment