Σε μια πρωτότυπη δράση προέβη το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, ώστε να παρουσιάσει το σύνολο των ταινιών του, επηρεασμένο από την «κοινωνική απόσταση» όπως την ζούμε παγκοσμίως από πέρυσι λόγω του κορονοϊού. Αναζητά έναν σινεφίλ με γερά νεύρα για το φετινό του πρότζεκτ, «The Isolated Cinema» που είναι πολύ ιδιαίτερο ως έμπνευση.

Ένα μόνο άτομο καλείται να μείνει στο βραχώδες νησάκι Pater Noster ανατολικά της Βόρειας Θάλασσας, στην Σουηδία. Εκεί υπάρχει ένας φάρος και ένα μικρό ξενοδοχείο. Το άτομο που θα επιλεγεί από το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί εκεί με πλοίο και θα παραμείνει για μια εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα που έχει επιλεγεί για να διαμείνει είναι από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου. Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα θα έχει τη δυνατότητα να δει τις 60 ταινίες του φετινού φεστιβάλ. Πρόκληση αποτελεί σαφώς ότι δε θα έχει μαζί του κινητό, ούτε ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, βιβλία, παρά μόνο τη δυνατότητα να στέλνει ένα μικρό βίντεο στο φεστιβάλ, καταγράφοντας την μοναδική εμπειρία του πάνω σ’ αυτό το απόκοσμο περιβάλλον. Ουσιαστικά, μία περίφημη δοκιμή για όποιον κληθεί να φέρει εις πέρας αυτό το πρότζεκτ τεστάροντας τον εσωτερικό του κόσμο μέσα από την αγάπη του για το σινεμά και τις ταινίες. Όποιος επιθυμεί μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσει συμμετοχή μέσω του site του διεθνούς Φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιόνας Χόλμπεργκ ανέφερε: «Το φετινό focus του φεστιβάλ είναι η κοινωνική απόσταση και εξετάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε από την πανδημία. Η δημιουργία κινηματογραφικών εμπειριών για ένα μόνο άτομο είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε προβολές με ασφάλεια, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το σινεμά. Στο Pater Noster θα εξομοιώσουμε την εμπειρία της απομόνωσης που είχαν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όποιο άτομο επιλεχθεί θα έχει εκεί ό,τι χρειάζεται, ωραίο φαγητό, ωραία ποτά και ένα ωραίο κρεβάτι, αλλά δεν θα μπορεί να φέρει κάτι μαζί του από τον έξω κόσμο – τηλέφωνο, υπολογιστή, ακόμη και βιβλία απαγορεύονται. Θα μπορεί να βλέπει μόνο κύματα και ταινίες».

Leave a comment