Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο

Σενάριο: Ντέιβιντ Κατζάνικ

Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Ρέιφ Φάινς, Ματίας Σένερτς, Ντακότα Τζόνσον

Παραγωγή: Ιταλογαλλική, 2015

Διάρκεια: 125΄

Η ηρεμία της Μαριάν (Τίλντα Σουίντον) και του συντρόφου της Πολ (Ματίας Σένερτς) διαταράσσεται ξαφνικά από τον ερχομό του πρώην της, Χάρι (Ρέιφ Φάινς) μαζί με την νεαρή κόρη του Πένυ (Ντακότα Τζόνσον) στην πλήρη απομόνωση που έχουν επιλέξει. Η Μαριάν, διάσημη ροκ σταρ, πάσχει από αφωνία και προσπαθεί να βρει ηρεμία και ασφάλεια στην αγκαλιά του φωτογράφου Πολ, επιλέγοντας για παραθερισμό το νησί της Παντελερία στη μέση της Μεσογείου. Στον αντίποδα, ο μεγαλομουσικός παραγωγός Χάρι προσπαθεί να γνωρίσει καλύτερα μέσω αυτού του ταξιδίου τη κόρη του, που μόλις έχει ανακαλύψει ότι έχει, μέσα από μία παλιά σχέση του.

Το ζευγάρι αναγκάζεται να τους φιλοξενήσει στη βίλα τους και εκεί να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναμνήσεων του τριγώνου Μαριάν – Χάρι – Πολ. Ο Χάρι εμφανώς μετανιωμένος από το χωρισμό του με τη Μαριάν και την «πάσα» που την είχε κάνει στο πρώην φίλο του Πολ φτάνει σε αδιέξοδο, καθώς το φέρει βαρέως και μάχεται για τελευταία φορά να την κερδίσει. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η μικρή Πένυ γίνεται το σκοτεινό σημείο του καλοκαιρινού πόθου και ταράζει τα έτσι κι αλλιώς μη ήρεμα νερά της πισίνας του σπιτιού, που χρησιμοποιείται σαν προικονομία για το τι θα ακολουθήσει.

Ο Λούκα Γκουαντανίνο δομεί ένα θρίλερ με γραμμικό τρόπο και αναλύει με έμφαση την εσωτερικότητα των ηρώων, που δείχνουν να κρύβουν ακόμα μέσα τους πολλά στο πέρας των ετών, παλεύοντας να παραδεχτούν τις αλήθειες που ωμά θα ριχθούν μπροστά τους. Εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό το φυσικό κάλλος του μικρού νησιού με τα πανέμορφα πλάνα του τόσο στα ηλιοβασιλέματα όσο και τη μικρή γραφική πόλη του. Επιπροσθέτως, προσεκτική είναι και η επιλογή της βίλας με την αρχιτεκτονική της να δένει άρτια με το μέρος που διαλέγει να δομηθεί η ιστορία.

Μέσα σε όλους τους προβληματισμούς του εύπορου δυτικού κόσμου καταφέρνει με επιτυχία να αντιπαραβάλει και τα προβλήματα ενός άλλου κόσμου. Έμμεσες κατηγορίες στην ιταλική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστών, καθώς το μικρό αυτό νησάκι, που δεν έχει διαλέξει διόλου τυχαία (βρίσκεται απέναντι από την Τυνησία), αποτελεί έναν από τους πολλούς χώρους που διαθέτουν προσωρινές δομές, όπου βρίσκουν ενδιάμεσο καταφύγιο προς τις Βόρειες Χώρες.

Λίγα χρόνια πριν την τεράστια εμπορική επιτυχία του στην ταινία «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου», ο Ιταλοαλγερινός Λούκα Γκουαντανίνο κατασκευάζει ένα θελκτικό προς το θεατή δραματικό θρίλερ μυστηρίου. Αντλεί τη κεντρική ιστορία από τη γαλλική ταινία του 1969, «Η Πισίνα» του Ζακ Ντερέ, ενώ δίνει και έμφαση σε σύγχρονα θέματα, προσπαθώντας να εδραιώσει την άποψη ότι καμιά φορά οι «ακραίες» θυσίες είναι απαραίτητες για τη μετέπειτα ροή των πραγμάτων που έχουν ουσιαστική αξία.

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment