Μετά από μήνες κινηματογραφικής απραξίας,  η Weird Wave φέρνει στις οθόνες των θερινών κινηματογράφων τέσσερα αριστουργήματα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τέσσερις εμβληματικές ταινίες από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, που καθόρισαν τον τρόπο που βλέπουμε ψυχολογικό δράμα στο σινεμά. Με ηθοποιούς της κλάσης του Μαξ φον Σίντοφ και της Λιβ Ούλμαν, με δύο όσκαρ στις αποσκευές τους και με φιλμικό χωρόχρονο που εκτείνεται από τη μεσαιωνική Σουηδία μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά της Βαλτικής του ’60, οι τέσσερις ταινίες πιστοποιούν πως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι ο μεγάλος εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως θα προβληθούν και δύο από τις λιγότερο παιγμένες ταινίες του σπουδαίου Σουηδού οτέρ: το «Πάθος» και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μπέργκμαν, η «Επαφή», με τον Έλιοτ Γκουλντ.

Οι ταινίες:

*Κραυγές και ψίθυροι (Cries and whispers, 1972), με τους Λιβ Ούλμαν και Ίνγκριντ Τούλιν .  Η ιστορία δύο αδελφών, στα τέλη του 19ου αιώνα, που επιστρέφουν στην πατρική κατοικία για να συμπαρασταθούν στην ανύπαντρη αδελφή τους που αργοπεθαίνει. Η ταινία που ήταν η μεγαλυτερη εμπορική επιτυχία του Μπέργκμαν στις ΗΠΑ, ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο για την καλύτερη φωτογραφία.

*Η πηγή των παρθένων (The Virgin Spring, 1960) με τους Μαξ Φον Σίντοφ και Μπιργκίτα Βάλμπεργκ . Βραβευμένη με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αυτή η μεσαιωνική ελεγεία παραπέμπει ευθέως σε αρχαία ελληνική τραγωδία: οι φονιάδες μιας κοπέλας ζητούν καταφύγιο στο σπίτι της, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κατοικία της οικογένειάς της…

*Το πάθος (The passion of Anna, 1969), με τους Λιβ Ούλμαν, Μαξ Φον Σίντοφ και Μπίμπι Άντερσον.  Κλασικό μπεργκμανικό ψυχολογικό δράμα, που αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αποσύρεται σε ένα μακρινό νησί μετά από τον χωρισμό του με τη γυναίκα του. Όμως εκεί ελλοχεύει ένας μανιακός και μια όμορφη χήρα που ταράζουν την απομόνωσή του…

*Η επαφή (Temas, 1971),  με τους Μπίμπι Άντερσον, Έλιοτ Γκουλντ και Μαξ Φον Σίντοφ. Μια ιστορία αγάπης και απιστίας με τον τρόπο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και κεντρικά πρόσωπα μια όμορφη Σουηδή νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, τον χειρουργό σύζυγό της και έναν Αμερικανό αρχαιολόγο. H ταινία είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μπέργκμαν και σηματοδότησε την τελευταία συνεργασία του Μαξ Φον Σίντοφ με τον σουηδό σκηνοθέτη.

INFO

Οι ταινίες θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους
«Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη), «Δάφνη»(Δάφνη) και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες.

http://www.weirdwave.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCF9Dj8Vq2W1QIqbTS80SanQ

https://www.facebook.com/WEIRDWAVE.GR

https://www.instagram.com/weirdwavegr/https://twitter.com/weirdwavegr

Leave a comment