ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ!
H Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 26 Μαρτίου, συμμετέχει στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου και γιορτάζει μαζί με το ελληνικό σινεμά, προβάλλοντας τέσσερις ανεξάρτητες και πειραματικές ταινίες νέων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών: τις μεγάλου μήκους Η βοή του κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου και Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού και τις μικρού μήκους Midnight skin του Μανώλη Μαύρη και Λευκή νύχτα της Μαριτίνας Πάσσαρη.
Kατ’ εξοχήν χώρος προβολής ελληνικών ταινιών, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη θα υποδεχθεί δημιουργούς που εκφράζουν διαφορετικές γενιές κινηματογραφιστών αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετες αισθητικές, θέλοντας να μυήσει το κοινό στον πολυδιάστατο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
*H βοή του κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου μεταφέρει τον θεατή σε Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες, ο σκηνοθέτης ένοιωσε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια του. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη, χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Ειδική μνεία στο 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Συμμετοχή στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
*H Αγία Έμυ πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο με ένα αναπάντεχο θέμα, που μας ταξιδεύει στα άδυτα της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας. Ηρωίδα (Άμπιγκειλ Λόμα) είναι μια γυναίκα με μία βίαια δύναμη την οποία η κοινωνία γύρω της δεν μπορεί εύκολα να τιθασεύσει. Eιδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας, Φεστιβάλ Λοκάρνο. Βραβείο WIFT και, εξ ημισείας, Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
* Στο Μidnight Skin του πολυβραβευμένου Μανώλη Μαυρή, πρωταγωνιστεί η Φανή (Ρομάνα Λόμπατς), μια νεαρή νοσηλεύτρια, η οποία ονειρεύεται ότι μεταμορφώνεται σε δέντρο. Ενώ βρίσκεται στάσιμη μέσα σε μία μοναχική καθημερινότητα, συνειδητοποιεί ότι ο εφιάλτης της ξεπερνά τα όρια του φαντασιακού καιεισχωρεί σταδιακά στη ζωή της. Η ταινία προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Δράμας.
*Στη Λευκή νύχτα της Μαριτίνας Πάσσαρη, ένα κορίτσι (Μαριλένα Γερμανού) διασχίζει την Ελλάδα για να βρει το αγόρι των ονείρων της (Νικολάκης Ζεγκίνογλου) και περνάει μια νύχτα μαζί του θέλοντας να τον κάνει να την αγαπήσει. Εύφημη Μνεία «Τώνια Μαρκετάκη» στο 2ο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Βραβείο Cinematic Achievement στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Καρδίτσας «Όψεις». Συμμετοχή στο Festival Internacional de las Artes Cinematograficas de San Cristobal de las Casas (Μεξικό).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18:30 | Midnight Skin του Μανώλη Μαύρη (40’)
Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού (110’)
21:30 | Λευκή Νύχτα της Μαριτίνας Πάσσαρη (14’)
Η Βοή του Κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου (87’)
Προλογίζουν τις ταινίες τους οι: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαριτίνα Πάσσαρη και
Μανώλης Μαυρής.
Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ.
26 Μαρτίου 2024: Ημέρα γιορτής για το ελληνικό σινεμά
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) προσκαλεί το κοινό να γίνει θεατής της ελληνικής ταινίας, σε μια γιορτή η οποία θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, στις 26 Μαρτίου 2024. Το σύνολο της ελληνικής παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων ετών θα είναι προσβάσιμο στις κινηματογραφικές αίθουσες της επικράτειας, τον φυσικό χώρο της κινηματογραφικής ταινίας, με τιμή εισιτηρίου 3 €, χάρη στη δράση «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου». Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΚΚ εδράζεται στην πεποίθησή του ότι η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα οφείλουν να συνυπάρξουν σε μια εποχή δομικών αλλαγών για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια συγκυρία διεθνούς καταξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών. Η «Ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου» έρχεται να ενισχύσει και την αίθουσα, χώρο πολιτισμού του οποίου η επιβίωση δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά. Σκοπός του ΕΚΚ είναι η προβολή της ελληνικής ταινίας σε ένα διευρυμένο κοινό, το οποίο το ελληνικό σινεμά έχει αποδείξει πως μπορεί να το συγκινήσει.