Mε μια κεφάτη γιορτή στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έριξε αυλαία το 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 22η Camera Zizanio –και η αθρόα συμμετοχή του κόσμου, έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, είχαν μικροί και μεγάλοι αυτήν την φυσικη επαφή.

Οι νεαρές παρουσιάστριες  Μαρία Ασμή και Ειρήνη Ζέζα, δύο πρώην “Ζιζάνια” του Φεστιβάλ, έκαναν ένα μικρό αλλά πολύ αισιόδοξο απολογισμό του φεστιβάλ: πάνω από 10.000 παιδιά μπήκαν στις αίθουσες στη φετινή διοργάνωση. Το επετειακό, 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, πρόβαλε συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες σε 12 πόλεις. Στη συνέχεια κάλεσαν στην σκηνή τους βραβευμένους δημιουργούς που ήταν παρόντες, όπως ο τυνήσιος σκηνοθέτης Ανίς Λασουέντ, ο οποίος απέσπασε 4 βραβεία για την ταινία του Μια δεύτερη ζωή (ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερου σεναρίου). Ο μεγάλος νικητής ήταν ο Γιοχαν Μανκά από την Γαλλία: Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας  μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον σπουδαίο Αλέν Μπεργκαλά. Ο σκηνοθέτης, την Πέμπτη, ήταν παρών στην προβολή της ταινίας του και συνομίλησε με το κοινό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος  υπογράμμισε το γεγονός πως «μπαίνει ένα λιθαράκι για να αποκτήσει το φεστιβάλ το νέο του σπίτι», ενώ την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη: «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διατηρεί τη νεανική του ορμή, αλλά έχει και την αυτοπεποίθηση ενός θεσμού αναγνωρισμένου διεθνώς. Συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των μελλοντικών σινεφίλ στη χώρα μας, συνεχίζει να μυεί τους νεότερους θεατές στη σκοτεινή αίθουσα, ενώ δίνει την δυνατότητα και σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την αξία του θεσμού γι’ αυτό συνεχίζει να τον υποστηρίζει έμπρακτα: τα τελευταία χρόνια υπογράφτηκαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Φεστιβάλ, της Περιφέρειας και του ΥΠΠΟΑ, με το πόσο να φτάνει συνολικά τα 800.000 ευρώ».

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία στους δύο νικητές του 5ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο του ΕΚΚ στην ιδέα του Ευάγγελου Βροχίδη «Χιλή Καναδάς», ενώ ο Ηλίας Δημητρίου έδωσε το βραβείο της ΕΡΤ στο «Good Friday» της Λουκίας Τζωρτζοπούλου. To Pitching Lab του Φεστιβάλ Ολυμπίας, στόχο έχει να ενθαρρύνει τους δημιουργούς να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές βέβαια της τελετής λήξης ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι που πρωταγωνίστησαν και στην εβδομάδα που πέρασε. Μια σειρά από βιντεάκια κατέγραψαν τη ζωντάνια και το κέφι των παιδιών που συμμετείχαν στις προβολές, στα πολυεθνικά εργαστήρια και βέβαια στο highlight του Φεστιβάλ: τα απολαυστικά Daily News από τα Ζιζάνια, που έκαναν την αίθουσα «Απόλλων» στον Πύργο να σείεται από τα γέλια. Και όχι μόνο… Το βιντεάκι που δημιούργησαν, με μια νεαρή χορεύτρια να εκφράζει με το σώμα της τη βία και τον πόνο της γυναικείας κακοποίησης, συγκίνησε το κοινό. «Καμία μόνη, κανένας μόνος»…

Οπως και ένα ακόμα εμπνευσμένο βίντεο που γυρίστηκε στο πλαίσιο της Camera Zizanio στον Πύργο, με πρωταγωνίστριες γυναίκες μεγάλης και μικρής ηλικίας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Σπύρου, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ευχαρίστησε τους δημιουργούς των ταινιών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα (εκτός από τις μεγάλου μήκους ταινίες) ελληνικές συμμετοχές, «και μάλιστα εξαιρετικές υποψηφιότητες. Ξεκινώντας αυτό το Φεστιβάλ το 1997, μια από τις βασικές παραμέτρους που θέσαμε ήταν  η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών  παιδικών ταινιών. Την πρώτη χρονιά είχαμε μια ελληνική ταινία του Μένου Δελιοτζάκη, την ταινία του “Στο δάσος”, αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Αγαπάμε το ελληνικό σινεμά, αλλά το επίπεδό των ταινιών που παίζει ένα διεθνές φεστιβάλ πρέπει να είναι αυτό που πρέπει. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής στροφή, και σε αυτό συνετέλεσε και το ΕΚΚ που καθιέρωσε ένα ειδικό μπόνους γι’ αυτές τις ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ Τέλος Χρόνου του Λουκά Παλαιοκρασσά. Μια ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που δούλεψαν σκληρά τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στις 18  ταινίες που παράχθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Νομό Ηλείας.  Μιλώντας για το νέο χώρο που θα στεγάσει το Φεστιβάλ στον ΑΣΟ του Πύργου, είπε πως «θα ανεβάσει σε κλίμακα το Φεστιβάλ και θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά την πολιτική βούληση, αντιμετωπίσαμε εμπόδια στην πορεία, όμως το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη  στην επιμονή του είναι που φτάσαμε εδώ».

Κλείνοντας τη βραδιά, ο Βασίλης Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Δ.Σπύρου για τα θερμά του λόγια: «Δεν έκανα παρά αυτό που έπρεπε. Όταν έχεις στον τόπο σου έναν τέτοιο θεσμό δεν μπορείς παρά να τον αναπτύξεις. Αυτή η όμορφη βραδιά συνέπεσε την ίδια μέρα με την επίσημη παρουσίαση της μακέτας του νεου χώρου στον ΑΣΟ. Το Φεστιβάλ μεγαλώνει ως θεσμός, μεγαλώνει σε ηλικία, και οι άνθρωποί  του μεγαλώνουν κι αυτοί, αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά που το ενδυναμώνει, κι εδώ πρέπει να αναφέρω τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, τον Παντελή Παντελόγλου».

«Η δύναμη του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων του», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ.Γιαννόπουλος.

Από τις 10 έως τις 18 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.  

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται στη βάση προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου. 

Τα βραβεία και το σκεπτικό:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / INTERNATIONAL FEATURE FICTION JURY

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους μας ταξίδεψε σε έναν πλούσιο κόσμο κινηματογραφικής απόλαυσης, προβληματισμού και συγκίνησης. Είδαμε μια πληθώρα ταινιών από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, με ποικίλα θέματα, που ωστόσο δίνουν το στίγμα για τον σημερινό κόσμο.

Οι δώδεκα ταινίες μεγάλου μήκους του φετινού προγράμματος εγείρουν τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας με διακριτικότητα και ειλικρίνεια. Η κοινωνική ανισότητα και η βαρβαρότητα της εξουσίας εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται και να συνθλίβουν. Το άτομο αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εστία του, την οικογένεια και τον τόπο του. Ατυχήματα και ασθένειες συνιστούν την αλληγορία ενός κόσμου που πάσχει. Ακόμη και ο έρωτας βρίσκεται κρυμμένος σε δεύτερο πλάνο και δεν προσφέρεται ως λύση. Ωστόσο, τα παιδιά και οι νέοι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους και να ονειρευτούν ακόμη και μέσα από το ποδόσφαιρο τη μουσική και τον κινηματογράφο. Αυτό που μοιάζει να αντέχει τελικά, είναι οι σχέσεις και οι δεσμοί που φτιάχνουμε μεταξύ μας οι άνθρωποι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE FILM

Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ / La Traviata, my brothers and I / Mes frères et moi

Yohan Manca, Γαλλία / France, 108′, 2021

Mια θαυμάσια ταινία που προσφέρει μια φρέσκια και δυνατή ματιά στην ανάγκη των παιδιών να ανακαλύψουν τον δρόμο τους και να αντισταθούν σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE FILM DIRECTION

Λευκό κτίριο / White building

Kavich Neang, Καμπότζη-Γαλλία-Κίνα-Κατάρ/ Cambodia-France-China-Qatar, 90′, 2021

Η αποτελεσματική και συνειδητή σκηνοθεσία αρθρώνει με συμπαγή τρόπο τα διαφορετικά επίπεδα της βαθιάς κρίσης που ταλανίζει τους νέους.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE FILM SCREENPLAY

Μια δεύτερη ζωή / A second life

Chema Ben Chaabene & Anis Lassoued, Τυνησία /Tunisia, 93′, 2021

Η ταινία επιτυγχάνει μια ευαίσθητη ισορροπία σε ένα δύσκολο θέμα, με ειλικρίνεια και ανθρωπιά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST CHILD’S PERFORMANCE IN A FEATURE FILM

Μόγια Βέσνα / Moja Vesna

Loti Kovavic (Moja), Σλοβενία-Αυστραλία /Slovenia-Australia,81′, 2022

Για τη ζεστή της ερμηνεία δίνοντάς μας όλο το φάσμα των συναισθημάτων στην ιδιαίτερή της ερμηνεία.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

SPECIAL MENTION

Ήλιος και κόρη / Sun and daughter / Cuidando al sol

Catalina Razzini, Βολιβία / Bolivia,84′, 2021

Για την παρουσίαση μιας οικουμενικής ιστορίας ενός δυναμικού κοριτσιού σε ένα περιβάλλον μιας μοναδικής κουλτούρας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ / INTERNATIONAL ANIMATED SHORT FILM JURY

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

BEST ANIMATED SHORT FILM

Λουδοβίκος ο Α’, Βασιλεύς των αμνών / Louis I., King of the sheep / Louis I., Roi des moutons

Markus Wulf, Γερμανία / Germany, 9′, 2022

Μια διαυγής και κομψή ταινία όπου όλα συμβαίνουν στη σωστή διάσταση και στο σωστό χρόνο. Ένα αναθεωρημένο μάθημα Ιστορίας. Μια ταινία για παιδιά αλλά όχι παιδιάστικη που δείχνει με το δάχτυλο ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ / INTERNATIONAL SHORT FICTION FILM JURY

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

BEST SHORT FICTION FILM

Η κουβέρτα / The blanket / Lakana

Teppo Airaksinen, Φινλανδία / Finland, 15′, 2021

Μια ταινία που μας κρατάει καθηλωμένους καθ’όλη τη διάρκειάς της μέσα από τα μάτια ενός δυνατού κοριτσιού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ KIDS & DOCS / INTERNATIONAL KIDS & DOCS JURY

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE DOCUMENTARY

Τέλος χρόνου / Final year

Lucas Paleocrassas, Ελλάδα / Greece, 74′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST SHORT & MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY AWARD

Πιο πολλά απ’ όσα θέλω να θυμάμαι / More than I want To remember

Amy Bench, ΗΠΑ / USA,15′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE DOCUMENTARY DIRECTOR

Αλίς / Alis

Clare Weiskopf & Nicolás Van Hemelryck, Κολομβία-Χιλή-Ρουμανία/ Colombia-Chile-Romania, 84′, 2022

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

SPECIAL MENTIONS

Η πρώτη κοινωνία της ξαδέρφης μου Αντρέα / The communion of my cousin Andrea / Acomuñón da miña prima Andrea

Brandán Cerviño, Ισπανία /Spain,13′, 2021

Κριάρι / Ramboy

Matthias Joulaud & Lucien Roux, Γαλλία / France, 31′, 2022

          ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ / CHILDREN’S JURIES UP TO 12 YEARS OLD

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE FILM

Μαχητής / Bigman / Strijder

Camiel Schouwenaar, Ολλανδία-Γερμανία / Netherlands-Germany, 90′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE DOCUMENTARY

Ο καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν / Nion’s shadow puppeteer

Irina Boiko, Ελλάδα / Greece, 74′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ/ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST SHORT/ MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY

 Νερό, αέρας, σκόνη, ψωμί / Water, wind, dust, bread / Ab, bad, khak, nan

Mahdi Zamanpoor Kiasar, Ιράν / Iran, 25′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

BEST SHORT FICTION FILM

Ορκίσου / Cross your heart / Ama’r halshug

Nikolaj Storgaard Mortensen, Δανία / Denmark, 15′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

BEST ANIMATED SHORT FILM

Βαδίζοντας στον άνεμο / Footsteps on the wind

Maya Sanbar, Gustavo Leal & Faga Melo, ΗΠΑ-Βραζιλία-Ηνωμένο Βασίλειο / USA-Brazil-UK, 8′, 2021

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 13 ΕΤΩΝ / CHILDREN’S JURIES OVER 13 YEARS OLD

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE FILM

Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ / La Traviata, my brothers and I / Mes frères et moi

Yohan Manca, Γαλλία / France, 108′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST FEATURE DOCUMENTARY

Κάλε, ο κοσμοναύτης / Kalle kosmonaut

Tine Kugler & Günther Kurth, Γερμανία / Germany, 99′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ/ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

BEST SHORT/ MEDIUM LENGTH DOCUMENTARY

Εκεί έξω / Out there

Sebastian Hill-Esbrand, Καναδάς / Canada, 13′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

BEST SHORT FICTION FILM

Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας / Memoir of a veering storm

Sofia Georgovassili, Ελλάδα / Greece, 14′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

BEST ANIMATED SHORT FILM

Cat postale

Zacharias Mavroeidis, Ελλάδα / Greece, 9′, 2022

              ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ / INTERNATIONAL YOUTH JURY

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

BEST SHORT FICTION FILM

Ετοιμόρροπο / Loose / Klimanje

Paula Skelin, Κροατία / Croatia, 19′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION

BEST ANIMATED SHORT FILM

Γράμμα σ’ ένα γουρούνι / Letter to a pig

Tal Kantor, Γαλλία-Ισραήλ / France-Israel, 17′, 2022

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / SPECIAL PRIZES

Βραβείο “#ThisisEU – ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΞΙΕΣ” ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“#ThisisEU – EUROPEAN VALUES” AWARD BY THE EUROPEAN COMMISSION’S REPRESENTATION IN GREECE

Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ / La Traviata, my brothers and I / Mes frères et moi

Yohan Manca, Γαλλία / France, 108′, 2021

Μια ταινία που στηλιτεύει τα στερεότυπα και αναδεικνύει τον πολιτισμό και την κουλτούρα σαν όπλο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΚΛΕ)

GREEK FILM CLUBS’ ASSOCIATION AWARD

Μια δεύτερη ζωή / A second life

Anis Lassoued, Τυνησία /Tunisia, 93′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

GREEK FILM CRITICS ASSOCIATION AWARD

Ο άνεμος χορεύει τα ζαχαροκάλαμα /The wind that shakes the sugar canes

Ebrahim Ashrafpour, Ιράν / Iran, 85′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

HELLENIC PARLIAMENT “HUMAN VALUES” AWARD

Μια δεύτερη ζωή / A second life

Anis Lassoued, Τυνησία /Tunisia, 93′, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (CIFEJ)

CENTRE INTERNATIONAL DU FILM POUR L’ ENFANCE ET LA JEUNESSE (CIFEJ) PRIZE

Μια δεύτερη ζωή / A second life

Anis Lassoued, Τυνησία /Tunisia, 93′, 2021

Η ταινία αναφέρεται σε μια σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική τραγωδία που προκύπτει από την καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων για παιδιά και νέους. Το θέμα παρουσιάζεται μέσα από μια καλογραμμένη αφήγηση σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές βασικές ερμηνείες που αναδεικνύουν τις λεπτές γραμμές των συμβολικών αντιθέσεων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA) ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

EUROPEAN CHILDREN’S FILM ASSOCIATION (ECFA) AWARD FOR DOCUMENTARY

Τα νερά του Παστάσα / Waters of Pastaza / Juunt Pastaza entsari

Inês T. Alves, Πορτογαλία / Portugal, 61′, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA) ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ

EUROPEAN CHILDREN’S FILM ASSOCIATION (ECFA) AWARD FOR SHORT FILM

Ψηλά το κεφάλι / The right words / Ηaut les cœurs

Adrian Moyse Dullin, Γαλλία / France, 15′, 2021

Στην ταινία κατά την οποία η ζωή, η ελπίδα και ο πρώτος έρωτας γίνονται μια γλώσσα που ξεχωρίζουν την πραγματική ζωή από την εικονική.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA) ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ

EUROPEAN CHILDREN’S FILM ASSOCIATION (ECFA) AWARD FOR FEATURE FILM

Μαχητής / Bigman / Strijder

Camiel Schouwenaar, Ολλανδία-Γερμανία / Netherlands-Germany,90′, 2022

Η ταινία μας δείχνει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τα θέματα της συμπερίληψης, της προσωπικής εξέλιξης, της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας.

Leave a comment