Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας θα προβάλει την ταινία “Η Αδελφότητα της καπνιστής σάουνας” της Άνα Χιντς τη Δευτέρα 04/03 στις 19:00 και στις 21:30 στη Βέσο Μάρε.

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ– SMOKE SAUNA SISTERHOOD

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο : Ανα Χιντς
  • Φωτογραφία: Αντς Τάμικ
  • Μοντάζ: Κουτέμπα Μπαρχαμζί, Ανα Χιντς, Χέντρικ Μάγκαρ, Μάρτιν Μάνικ.
  • Μουσική: Εντβαρντ Εγκλισον, EETER
  • Χώρα: Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία.
  • Διάρκεια: 90΄

Διακρίσεις: 7 Βραβεία και 26 Υποψηφιότητες 

European Film Awards 2023, Βραβείο Ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ

 Hamptons International Film Festival 2023, Βραβείο V. Rabinowitz and J. Grant Κοινωνικής Δικαιοσύνης. 

International Documentary Association 2024, Βραβείο Φωτογραφίας 

San Francisco International Film Festival 2023, Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ 

Sundance Film Festival 2023, Βραβείο Σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ 

Cinéfest Sudbury 2023, Βραβείο Εξαίρετης σκηνοθεσίας 

Guanajuato International Film Festival 2023, Βραβείο Διεθνούς ντοκιμαντέρ.

Ενα καθηλωτικό ξεγύμνωμα της γυναικείας ψυχής, στο ντοκιμαντέρ – επίσημη πρόταση της Εσθονίας για τα Οσκαρ και υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια γυναίκα αφηγείται. Πολλές γυναίκες αφηγούνται.

Γερασμένη γυναικεία ομορφιά. Ισως το καλύτερο ντοκιμαντέρ, και μάλιστα από Εσθονία, όπου αποκαλύπτονται τα κρυφά βιώματα, ο πόνος, η μεγαλοσύνη γυναικών κάποιας ηλικίας. Θεόγυμνες να αχνίζουν από τη σάουνα και ταυτόχρονα να εξομολογούνται τους καημούς τους!—Οπωσδήποτε   (Δανίκας)

Μέσα στη σάουνα καπνού, το σκοτάδι είναι πυκνό, το ίδιο κι η υγρασία, το ίδιο κι η εμπιστοσύνη: κανείς δεν μπορεί να διαπεράσει αυτό το ασφαλές κουκούλι, εκτός ίσως από το βραβευμένο στο Σάντανς ντεμπούτο της Εσθονής Ανα Χιντς.

Με μια ιδέα τίποτα λιγότερο από… αποκοτιά, η σκηνοθέτης πέρασε επτά χρόνια κάνοντας γυρίσματα για την ταινία της. Σ’ ένα περιβάλλον που η ίδια γνωρίζει από παιδί, κάλεσε γυναίκες, διαφόρων ηλικιών, καταβολών, διαθέσεων και τούς προσέφερε μια αφηγηματική καρτ μπλανς. Εκείνες, σιγά-σιγά, έγιναν από μονάδες μια σφιχτά δεμένη κοινότητα και μοιράστηκαν. Ιστορίες απογοήτευσης, ιστορίες οδύνης, δράματα που κόβουν την ανάσα, καλυμμένες από το πέπλο του καπνού, το περίβλημα του ιδρώτα, το μόνιασμα των ψυχών. Ιστορίες που ξεκινούν αφαιρετικά και, με την ώρα, γιγαντώνονται σε αιχμή και δύναμη.

Εκεί η Χιντς στάθηκε υπομονετικά, μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας της, κι έγινε ακροατήριο ενός συναρπαστικού υποδείγματος εμπιστοσύνης. Οι γυναίκες απογυμνώνονται, πρώτα στο σώμα, μετά στο βίωμα, κι η κάμερα τις αποτυπώνει με μια τρυφερότητα και μια αμεσότητα που δεν επιτρέπουν ούτε ίχνος αδιακρισίας, εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, μοντάροντας το άφθονο υλικό της, η Χιντς χτίζει την εξιστόρησή της με προοδευτική ένταση.

Ωσπου να έρθει η κάθαρση, στις λέξεις, στη συμπαράσταση, στο νερό που ξεπλένει και γιατρεύει. Οπως η σάουνα φέρνει στην επιφάνεια ό,τι το σώμα, το δέρμα θέλει ν’ αποβάλλει και το νερό δροσίζει, καθαρίζει κι ηρεμεί, έτσι και το ντοκιμαντέρ δεν αρκείται στην αποκάλυψη, φροντίζει να χαϊδέψει, να καθαίρει, να γιατρέψει. Ενα ολόφρεσκο, θαρραλέο, ιαματικό βλέμμα στην απανταχού κοινότητα των γυναικών, ένα συγκινητικό μοίρασμα που βλέπεται σαν αναμέτρηση και θεραπεία.                  
Λήδα Γαλανού     

Ένα πρωτότυπο, μύχιο και εντέλει ιαματικό ντοκιμαντέρ πάνω στην έννοια της οικειότητας και τη φροντίδα μεταξύ γυναικών που αφοπλίζει με τη δύναμη της ειλικρίνειάς του. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σάντανς και επίσημη πρόταση της Εσθονίας για τα 96α βραβεία Όσκαρ.

Επί σειρά ετών, η Εσθονή σκηνοθέτρια Άνα Χιντς και το συνεργείο της ταξίδευαν σε μια περιοχή του Νότου της πατρίδας τους, όπου τηρείται η παράδοση της σάουνας καπνού. Η αποστολή τους, βέβαια, δεν ήταν τόσο πολιτισμικού χαρακτήρα όσο ανθρωπολογικού. Στα στενόχωρα δωμάτια της σάουνας, γεμάτα ζεματιστό από την υγρασία σκοτάδι, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και καταβολών συναντιούνται για να μοιραστούν προσωπικές τραυματικές εμπειρίες, σε μια απόπειρα να επουλώσουν τις πληγές τους.

Η Χιντς κινηματογραφεί αυτό το ιδιότυπο και εντελώς μύχιο τελετουργικό, όπως μόνο οι γυναίκες μεταξύ τους μπορούν να το βιώσουν, καθώς απογυμνώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η αύρα της σάουνας, φτιαγμένη από ξύλο, νερό και ημίφως, δίνει διαστάσεις εξομολογητηρίου. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η ασφάλεια του αφιλτράριστου μοιράσματος, αφού το “άδειασμα” που συνοδεύει τη συναισθηματική εξουθένωση, όταν τα δάκρυα ανακατεύονται με τον ιδρώτα, διαδέχεται η ιδιαίτερη φροντίδα που οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν η μία στην άλλη.

Το ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται της ηρωίδες του, τις οποίες σέβεται μέχρι κεραίας, χωρίς να διστάζει να απεικονίσει ιστορίες που σφίγγουν την καρδιά. Η Χιντς αποφεύγει τις όποιες προειδοποιήσεις, ακόμα και πριν από επώδυνες εξομολογήσεις που θα δυσκόλευαν οποιονδήποτε στο άκουσμά τους (να είστε προετοιμασμένοι), χωρίς ποτέ να γίνεται καταχρηστική. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο δεδομένων των συνθηκών κατόρθωμα, το οποίο επιτυγχάνεται χάρη στην ειλικρινή ενσυναίσθηση με την οποία η σκηνοθέτρια προσεγγίζει τους χαρακτήρες της.

Έπειτα, σκοπός είναι οι γυναίκες που έχουν βιώσει ταπείνωση και εξευτελισμό να βρεθούν σε ένα καταφύγιο που θα τις ενδυναμώσει. Το βρίσκουν στο εξαγνιστικό περιβάλλον της σάουνας, αλλά και στο καθόλα πρωτότυπο όσο και ιαματικό ντοκιμαντέρ της Χιντς, το οποίο αποκτά διαστάσεις κινηματογραφικού safe space ακόμα και για τους θεατές. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που αυξάνει την πρωτοτυπία της ταινίας και επιπλέον υπογραμμίζει την ανάγκη των γυναικών να μη χρειάζεται να κρύβονται και να θάβουν τα τραύματά τους.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος  

Anna Hints      
Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Συνθέτης, γεννήθηκε το 1982 στο Tartu, Εσθονία. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 2000.  Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Tartu και Φωτογραφία στο Κολλέγιο Τέχνης του Tartu. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Κινημ/γράφου και Media, Πανεπιστήμιο του Talllin. 

Φιλμογραφία:  The Weight of Light (Post-production, Short), Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας (2023), Homme saabub paradiis (2021, Short), Juured (2018), Ice (2018, Short), Õnne manifest (2014, Short), Sein (2012, Short), Vaba maa (2012, Short).

Leave a comment