Σκηνοθεσία: Μπένι Σάφντι, Τζος Σάφντι

Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μπένι Σάφντι

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2017

Διάρκεια: 97΄

Δύο αδέρφια ο Κόνι (Ρόμπερτ Πάτινσον) και ο Νικ (Μπένι Σάφντι) αντιμετωπίζουν προσωπικά θέματα με τη γιαγιά τους, που αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι το μοναδικό άτομο που έχουν κοντά τους από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Ο Νικ με το πρόβλημα διανοητικής καθυστέρησης που έχει, παραμένει γαντζωμένος στον αδερφό του, που τον στηρίζει παντού και είναι το μόνο πρόσωπο που εμπιστεύεται.

Τα προβλήματα και τα κενά που έχουν στη ζωή τούς οδηγούν σε μία πολύ πρόχειρη, αποτυχημένη ληστεία για να αποκομίσουν χρήματα. Ο Νικ συλλαμβάνεται και μετά από μία συμπλοκή στη φυλακή, οδηγείται τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Από εκεί σπεύδει να τον βγάλει ο αδερφός του. Ο Κόνι δρα θολωμένος. Συνεχείς μη ορθολογικές σκέψεις με μόνιμο γνώμονα την αγάπη του προς τον αδερφό του τον οδηγούν να κάνει τα ανθρωπίνως δυνατά για να τον βγάλει από αυτή τη δύσκολη συνθήκη προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες πράξεις απελπισίας.

Δύο χρόνια πριν την εξαιρετική τους ταινία «Uncut Gems», τα αδέρφια Μπένι και Τζος Σάφντι γράφουν και σκηνοθετούν αυτήν την αστυνομική περιπέτεια. Η σκληρή πραγματικότητα, η ένταση, η γρήγορη ροή της πλοκής και των διαλόγων υφαίνονται εξαιρετικά, υποβοηθούμενα από την πόλη της Νέας Υόρκης. Εναλλαγή κοντινών – μακρινών νυχτερινών πλάνων δίνουν την αίσθηση του αγνώστου και της ανατροπής που κρύβεται σε κάθε γωνιά μιας τέτοιας μητρόπολης.

Ο Άγγλος ηθοποιός Ρόμπερτ Πάτινσον έχει αποτάξει από πάνω του τους παλιούς άχαρους ρόλους τού εξωτερικά εμφανίσιμου και ξεκινάει μια δυναμική παρουσία δείχνοντας το πόσο καλός ηθοποιός είναι. Η ερμηνεία του, μεστή, ουσιαστική με έναν αβίαστο ρεαλιστικό τρόπο προσεγγίζει το ρόλο του αδερφού – προστάτη με τις συνεχείς λύσεις που πρέπει να βρίσκει ώστε να έρθει κοντά του. Την εμφάνισή του ως έτερος αδερφός υπογράφει ο Μπένι Σάφντι και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι καταφέρνει να αγγίξει ένα δύσκολο και ευαίσθητο ρόλο με αρκετή προσήλωση ως προς την ενσάρκωσή του.

Το δέσιμο των δύο αδερφών που κυνηγιέται – καταπνίγεται μέσα από τις συνεχείς αναποδιές – κακοτοπιές δεν αναστέλλει το ουσιαστικό δέσιμο και τα αμοιβαία αισθήματα που νιώθουν. Μια απλή σύντομη λέξη κυριολεκτικά στο φινάλε της ταινίας υπό το στοιχειωμένο ηχόχρωμα της φωνής του Ίγκι Ποπ συνοψίζει το χαώδες βλέμμα του Νικ: Αγάπη…

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment