Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Απριλίου το 1935. Ο σπουδαιότερος έλληνας σκηνοθέτης, ο ποιητής, ο άνθρωπος που ζητούσε το βλέμμα του θεατή να είναι ενεργό και να συνθέτει την ταινία μάς άφησε στις 24 Ιανουαρίου του 2012 εντελώς απροσδόκητα μετά από σοβαρό τραυματισμό από μοτοσικλέτα στο διάλειμμα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα».

Ανάμεσα στα αριστουργήματά του έκανε ταινίες εκπληκτικές, ταινίες που κατάφεραν να κάνουν τη σύζευξη ανάμεσα στην ελληνική ιστορία και παράδοση και στις ευρωπαϊκές αξίες και την αισθητική. Ο ίδιος πάντα στοχαστικός και δημιουργικός εκτόξευσε τον ελληνικό κινηματογράφο, τον έβαλε στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Εμείς στο cinepatra με δέος και συγκίνηση θυμόμαστε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το σκηνοθέτη του Θιάσου, μιας ταινίας που αποτελεί σημείο καμπής για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με το άπιαστο παιχνίδι με τον χρόνο και την Ιστορία, με τις φωνές τις τραγωδίας, που είναι φωνές της ανθρωπότητας, με τα καρέ – ποιήματα, με την αιώνια γοητεία που αναδίδουν τα έργα τέχνης. Τον σκηνοθέτη που δημιούργησε το Ταξίδι στα Κύθηρα, με τη δύναμη του απραγματοποίητου, με το όνειρο και τα φαντάσματα, με το θάνατο και την αγάπη. Το σκηνοθέτη που δημιούργησε ταινίες αδιανόητης αξίας, όπως η Αναπαράσταση, ο Μεγαλέξανδρος, Το βλέμμα του Οδυσσέα, Μία αιωνιότητα και μία μέρα και άλλες.

Θυμόμαστε τη δύναμη και την ευφυΐα των συνθέσεών του, που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ. Ένας πραγματικός διανοούμενος, που ποτέ του δεν ξεπουλήθηκε και ποτέ δεν μας απογοήτευσε.

Leave a comment