Ο Εντ Γούντ, ο αγαπημένος «χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών», γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1924. Οι ταινίες του ήταν τόσο κακές ώστε κατέληγαν να έχουν αξία. Τα χαρακτηριστικά τους: συνεχή τεχνικά λάθη, πρωτόγονα εφέ, εκκεντρικοί ηθοποιοί, σκοτεινές και παράξενες ιστορίες. Το βιβλίο Nightmare of Ecstasy: The Life and Art of Edward D. Wood Jr. (1992) του Ρούντολφ Γκρέι έδωσε το υλικό για την ταινία Ed Wood του Τιμ Μπάρτον, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τζόνι Ντεπ ως Εντ Γουντ και ο Μάρτιν Λάνταου ως Μπέλα Λουγκόσι. Πρόκειται για την ταινία που έφερε στο προσκήνιο έναν απόκληρο του κινηματογράφου που με τις low-budget δημιουργίες του εφοδίασε τον καλτ κινηματογράφο με μια σειρά από αδιανόητα φιλμ-γκάφες.

Η πιο γνωστή του ταινία είναι το Plan 9 From Outer Space (1959), που έγινε γνωστή δύο χρόνια μετά το θάνατό του, όταν ανθολογήθηκε στο βιβλίο The Golden Turkey Awards (1980) των Χάρι και Μάικλ Μέντβεντ. Η ταινία πέραν των γνωστών υφολογικών προβλημάτων διαθέτει έναν αντικρατικό χαρακτήρα, καθώς οι ήρωες αντιτίθενται στο κράτος μετά από συγκαλύψεις των UFO που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο Glen or Glenda τον απασχολεί το ζήτημα της παρενδυσίας και ο έμφυλος προσδιορισμός. Αναμφισβήτητα μια προσωπική ταινία, καθώς και ο ίδιος είχε τη συνήθεια να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, αφού μέχρι τα 12 του η μητέρα του, η οποία επιθυμούσε διακαώς ένα κοριτσάκι, τον έντυνε με ρούχα κοριτσιού.

Η σχέση-κλειδί που τον σημάδεψε ήταν αυτή με τον ηθοποιό Μπέλα Λουγκόσι, βετεράνο σταρ ταινιών τρόμου, μια πατρική φυσιογνωμία για τον ίδιο και μια επιβλητικά και αβίαστα αστεία φιγούρα στο Ed Wood του Τιμ Μπάρτον με την ερμηνεία του εκπληκτικού Μάρτιν Λάνταου. Ο Λουγκόσι πρωταγωνίστησε στα Glen or Glenda (1953), Bride of The Monster (1955), ενώ συμμετείχε και στο Plan 9 From Outer Space. Στο τελευταίο,λοιπόν, ο Γουντ παρέθεσε αποσπάσματα ερμηνειών του Λουγκόσι από ημιτελείς ταινίες όπως το The Vampire’s Tomb, καθώς εκείνος είχε ήδη αποδημήσει. Πρόκειται δηλαδή για μια μεταθανάτια συμμετοχή, που συνδυάστηκε με την ερμηνεία του Tom Mason, ενός χειροπράκτη που επέλεξε ο Γούντ για να καλύψει το κενό του Λουγκόσι, χωρίς φυσικά να υπάρχει η απαραίτητη ομοιότητα – ακόμα ένα καλτ στοιχείο στην ταινία.

Δυστυχώς ο Εντ Γούντ στο τέλος κατέληξε χρεοκοπημένος, αλκοολικός και σύμφωνα με κατοπινό άρθρο του περιοδικού Rolling Stone συμμετείχε σε παραγωγές ταινιών πορνό. Το τέλος του έχει κάτι από τον ψεύτη βοσκό, αφού μετά από τη συνήθειά του να τρομάζει τη γυναίκα του Κάθι προσποιούμενος τον νεκρό, στις 10 Δεκεμβρίου 1978 ένα πραγματικό έμφραγμα την έκανε να πιστέψει ότι την κοροϊδεύει. Ήταν η μέρα που ένας παθιασμένος σκηνοθέτης, ίσως όχι με μεγάλο ταλέντο, όμως με καρδιά αφιερωμένη στη σκηνοθεσία – στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο δομείται στην οθόνη μια ιστορία, ένα αίσθημα, μία λέξη – έφυγε από τη ζωή.

Επειδή όμως υπάρχει και Θεός (!), από το 1996 δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει τέτοιου είδους προβληματισμούς να προσευχηθεί στον Εντ Γούντ, καθώς τότε ιδρύθηκε η Εκκλησία του Εντ Γούντ και η θρησκεία που πρεσβεύει τον Γουντισμό μέσα από μια pop culture θεώρηση των πραγμάτων. Η εκκλησία μετρά πάνω από 3000 βαπτισμένα μέλη! Την 10η Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Γούντ, γιορτάζουν τα Woodmas με συναυλίες και πάρτι, ενώ από τις 4,5 Οκτωβρίου του 2003 o Mr. Lobo, ένας γνωστός παρουσιαστής ταινιών και σειρών τρόμου της αμερικανικής τηλεόρασης, ονομάστηκε «πολιούχος των παρουσιαστών μεταμεσονύχτιων ταινιών και των άυπνων» στην Εκκλησία του Εντ Γούντ! Αν πειστήκατε, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά εδώ. Αν όχι, ας ελπίσουμε να σας συγχωρήσει ο θεός Εντ Γούντ!

Ανδρέας Άννινος

Leave a comment