Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών στις 28 Μαρτίου, ο Ιάπωνας συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο, από καρκίνο που είχε διαγνωστεί το 2020.

«Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος», προσέθεσε σε μια ανακοίνωση η εφημερίδα Yomiuri, και εξηγεί πως ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο, ήταν μέλος της Yellow Magic Orchestra (YMO) και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη μουσική για την ταινία «The Last Emperor» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Γεννήθηκε στο Τόκιο, και σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, όπου και συνέχισε στο ίδιο μεταπτυχιακό και άρχισε να εργάζεται ως μουσικός.

Σχημάτισε την YMO με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi το 1978. Η καινοτόμος μουσική που χρησιμοποιεί πλήρως τα συνθεσάιζερ ονομάζεται techno pop και έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Ιαπωνία και έχει σημειώσει επιτυχία, όπως εμφανίσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σακαμότο εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία του 1983 «Merry Christmas on the Battlefield» σε σκηνοθεσία Ναγκίσα Όσιμα και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το θεματικό τραγούδι που συνέθεσε εξακολουθεί να αγαπιέται σε όλο τον κόσμο.

Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης ΜουσικήςΧρυσή Σφαίρα και Βραβείο Γκράμι.

Leave a comment