Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης

Σενάριο: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης

Παραγωγή: Ελλάδα, 2020

Διάρκεια: 12΄

Βραβεία:

Festival SocialMed Valencia 2021: Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2021 – Αργυρή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας – Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου ANIMASYROS International Animation Festival 2021: Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Animation

Drama International Short Film Festival (Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας 2021): Onassis Film Development Grant – Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – 2ο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Animation – Βραβείο Κοινού – Σχεδιασμού ήχου – Καλύτερης Ταινίας από την Ο.Κ.Λ.Ε

Στη Ν. Φιλαδέλφεια του σήμερα ξεδιπλώνεται η ιστορία της κυρά Λίνας όπως την φωνάζει σύσσωμη η γειτονιά. Η προαναφερθείσα μένει στον 3ο όροφο και σαν άγρυπνος φρουρός καιροφυλακτεί μετά τη δουλειά της, εποπτεύοντας τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω της. Το μάτι της είναι μια άτυπη κάμερα ασφαλείας. Οι περίοικοι δείχνουν να ενοχλούνται αρκετά με την συμπεριφορά της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η ενόχληση πολλών θα καταλαγιάσει έπειτα από ένα απρόοπτο γεγονός που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη ζωή της.

Το πολυβραβευμένο animation μικρού μήκους σε σενάριο Άρη Καπλανίδη – Ηλία Ρουμελιώτη αθροίζει τόσο το άρρωστο κομμάτι της κοινωνίας όσο και το ευαίσθητο που μένει κρυμμένο. Πολύ εύστοχη σκιαγράφηση της μοντέρνας γειτονιάς με αναφορές στη σύγχρονη ελλαττωματική κατάσταση, επενδεδυμένες με αρκετές δόσεις σκληρού χιούμορ. Μέσα από τις ευτράπελες καθημερινές καταστάσεις με άνεργους, μικροαπατεώνες, εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, ζευγάρια χωρίς επικοινωνία, αβεβαιότητα για το μέλλον αποτυπώνει ανάγλυφα όλο το εύρος των σημερινών προβλημάτων. Μόνο που κατά βάθος υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την κουλτούρα της παλιάς παραδοσιακής ελληνικής γειτονιάς, που δυσκολεύεται να αποτινάξει από πάνω της η ηρωίδα του φιλμ. Πάντα υπήρχε ένας κατάσκοπος που τα ήξερε όλα και ωθούσε αρκετούς να τον αποφεύγουν και να τον κακολογούν λειτουργώντας ως αποδιοπομπαίος τράγος.

Όλα αυτά δυναμώνουν στο φιλμ με την ύπαρξη αφήγησης υπό την συνοδεία κλασικών λαϊκών κλαπατσίμπανων που συντροφεύουν τις στιγμές της γραφικής γειτονιάς. Μέσα σε μόλις 12 λεπτά οι δημιουργοί χαρίζουν ένα ολοκληρωμένο δίχως σεναριακά κενά φιλμ, δείχνοντας πως πολλές φορές ό,τι μας ενοχλεί έχει γίνει τελικά δεύτερη φύση μας, που μας λείπει γλυκά αν χαθεί και ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Το animation είναι διαθέσιμο online στην πλατφόρμα του Ertflix έως την Κυριακή 15.05.

Λεωνίδας Ρηγόπουλος

Leave a comment