ANIMASYROS 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου – Σύρος

#animasyros23

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ANIMASYROS 2023 στο Νομισματικό Μουσείο:

βραβευμένες ταινίες, διεθνείς καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, η Αγορά πιο πλούσια από ποτέ και με δύο νέες δράσεις και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων έρχονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων!

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ANIMASYROS 2023 φιλοξενήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο – Ιλίου Μέλαθρον, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, καλλιτεχνών, επαγγελματιών του ανιμέισον, υποστηρικτών και φίλων του Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, η οποία είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, καλωσόρισε το κοινό στην Αίθουσα των Εσπερίδων του εμβληματικού κτιρίου, έργου του Ερνέστου Τσίλλερ, και – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στην εξωστρεφή πολιτική του Μουσείου που το καθιστά έναν χώρο ζωντανό, φωτεινό και ανοιχτό σε κάθε μορφή δημιουργικότητας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και απηύθυναν χαιρετισμό η Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η ΔΕΗ, χρυσός χορηγός της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS, εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Σοφία Δήμτσα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να στηρίζουμε και το φετινό ANIMASYROS. Η ενέργεια και η κινούμενη εικόνα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, όσο η βιώσιμη ανάπτυξη και ο πολιτισμός. Έχουμε δεσμευτεί για συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που δημιουργούμε και ο πολιτισμός είναι η έκφραση της κοινωνίας.”

Βασικό υποστηρικτή του Φεστιβάλ και υποστηρικτή του Pitching Forum της Αγοράς αποτελεί και φέτος η αεροπορική εταιρεία SKY express. Η Γενική Διευθύντρια Βάσω Χριστίδη τόνισε ότι: “Με μεγάλη χαρά συμπορευόμαστε για ακόμα μία χρονιά με το ANIMASYROS και φέρνουμε την Ελλάδα και το νησί της Σύρου στο προσκήνιο. Στη SKY express έχουμε ακόμα ένα λόγο να είμαστε χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία, καθώς φέτος για πρώτη φορά υποστηρίζουμε μία πολύ δυναμική ενότητα του Φεστιβάλ, το Agora Pitching Forum δίνοντας φτερά στους νέους δημιουργούς για να έχουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και να συνεχίσουν να πετάνε μακριά με τις ιδέες και τα όνειρά τους.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι πρέσβεις της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Ισραήλ και της Βραζιλίας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους ανιμέισον που δημιούργησαν μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ANIMASYROS. O Βασίλης Κ. Καραμητσάνης κάλεσε στο βήμα τη Σοφία Θεοδωρή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ, μαζί με δύο μέλη της κοινότητας, τον Θανάση και τον Παναγιώτη, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία και μίλησαν για το όλο εγχείρημα.

Τέλος, η Διευθύντρια του ANIMASYROS Μαρία Ανεστοπούλου και ο Συντονιστής Προγράμματος Στέφανος Άλαν Κόλλιας παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων ανέφεραν “Για 6 ημέρες ο κόσμος του ανιμέισον ζωντανεύει στη Σύρο με σχεδόν 300 ταινίες από 53 διαφορετικές χώρες, διεθνείς καλεσμένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σχολικές προβολές και την Αγορά. Φέτος, σχεδιάσαμε το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ποτέ!”.

ANIMASYROS 2023 – Το πρόγραμμα αποκαλύπτεται!

Η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 16η συνεχή χρονιά και τοANIMASYROS πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου σεσυνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) ως στρατηγικός υποστηρικτής, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ακαδημαϊκός συνεργάτης καθώς και το Enterprise Greece ως υποστηρικτής της Αγοράς και της δράσης Animation Speed Dating. Το Pitching Forum της Aγοράς υποστηρίζεται, φέτος, για πρώτη χρονιά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την εταιρεία SKY express, επίσημο αερομεταφορέα του Φεστιβάλ.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων με την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Nayola του José Miguel Ribeiro, βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους “Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Λοΐζο”. Πρόκειται για την τέταρτη ταινία της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα” σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 στο πλαίσιο της οποίας η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Ένα animated biopic αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη χαρτογραφεί με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον τις σημαντικές στιγμές της ζωής και του έργου του μέσα από το αξέχαστο τραγούδι “Όλα σε θυμίζουν” και την τρυφερά επιβλητική απαγγελία της Χάρις Αλεξίου.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στην Αυλή του Θεάτρου με ένα θεματικό πάρτι που αντλεί έμπνευση από το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στην Ιβηρική χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική (La Animación IberoamericanaAnimação Iberoamericana). Τη μουσική θα επιλέξει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Kosmos 93.6, Λεωνίδας Αντωνόπουλος.

Οι εκδηλώσεις του ANIMASYROS 2023 θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 1 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων με την καθιερωμένη τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.

Αφιερώματα

Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη στο “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα”, με τίτλο Anima Ancients, διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ και παρουσιάζει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε αρχαίους μύθους στη μεγάλη οθόνη και θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. 

La Animaciόn Iberoamericana / Animação Iberoamericana

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικής βιομηχανίας ανιμέισον στην Ιβηρική χερσόνησο και της άνθησης που παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια, και στη Λατινική Αμερική, το ANIMASYROS παρουσιάζει ένα ευρύ αφιέρωμα στις χώρες αυτές, με τίτλο La Animaciόn Iberoamericana / Animação Iberoamericana, με 5 ταινίες μεγάλου μήκους και προγράμματα ταινιών μικρού μήκους που επιμελούνται τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ Animac Lleida από την Ισπανία και Cinanima από την Πορτογαλία. Τα προγράμματα αυτά παρουσιάστηκαν πριν από το ANIMASYROS στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους καλλιτεχνών από τη Λατινική Αμερική, επιμέλειας του ANIMASYROS. Το αφιέρωμα La Animaciόn Iberoamericana υποστηρίζεται από διπλωματικές αποστολές και ινστιτούτα χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Παναμά, όπως επίσης το Ινστιτούτο Cervantes, το Ινστιτούτο Camões I.P. και το Ινστιτούτο Guimarães Rosa.

Polish School of Animation: Male Eye, Female Heart

Το ANIMASYROS 2023 παρουσιάζει, ακόμη, ένα αφιέρωμα στην Πολωνική σκηνή ανιμέισον, στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις 17 καλύτερες σπουδαστικές ταινίες των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Etiuda & Anima της Κρακοβίας και με την υποστήριξης της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.


Ταινίες Μεγάλου Μήκους & Διεθνές Πανόραμα

Το ANIMASYROS, και φέτος, παρουσιάζει τις 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών σηκώνοντας αυλαία με την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Nayola του José Miguel Ribeiro, μια συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών (Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία) και βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο. Πρόκειται για την ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα, όπου η πολιτική και το προσωπικό βίωμα, το παρελθόν και το παρόν διαπλέκονται. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία συντελεστών της ταινίας. 

Ακόμη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βραβευμένη με Goya γαλλο-ισπανική ταινία Unicorn Wars του Alberto Vázquez σε πανελλαδική πρεμιέρα, το Mironins, μια ταινία που ζωντανεύει έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Joan Miró, και που θα αγαπήσουν σίγουρα οι μικροί – και όχι μόνο! – φίλοι του Φεστιβάλ παρουσία του σκηνοθέτη Mikel Mas Bilbao, τη σουρεαλιστική La Otra Forma του Diego Felipe Guzman από την Κολομβία και τη νέα ταινία του προτεινόμενου για Όσκαρ Alê Abreu, Perlimps, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους και τοChaniartoon.

Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων συνεχίζεται με τη βραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία Titina της ΝορβηγίδαςKajsa Næss, που περιγράφει τις περιπέτειες του Umberto Nobile και της σκυλίτσας του στην εξερεύνηση του αρκτικού κύκλου αλλά και την ταινία The Inventor, του βραβευμένου με Όσκαρ Jim Capobianco – παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ, που αφηγείται τη ζωή του μεγάλου εφευρέτη και καλλιτέχνη Leonardo Da Vinci, με τις φωνές των μεγάλων σταρ Marion Cotillard, Stephen Fry και Daisy Ridley.

Στο ANIMASYROS 2023 θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και το Sirocco and the Kingdom of the Winds, σε παραγωγή του πολυβραβευμένου Γάλλου ιδρυτή της θρυλικής Sacré Bleu,Ron Dyens, παρουσία του ίδιου του παραγωγού, όπως επίσης και την ταινία – ωδή στη φύση, υποψήφια για Όσκαρ που απέσπασε φέτος το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Annecy, Four souls of Coyote.

Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα μέσα από 24 ταινίες που προβάλλουν κατά κύριο λόγο κοινωνικά θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιορδανία και στο Αζερμπαϊτζάν και η κλιματική κρίση. Ανάμεσα σε αυτές και η νέα ταινία της Πολωνής Paulina Ziółkowska, What’s Bugging You?, όπως επίσης και το Pour Generation του θρυλικού για τα videos του στο MTV σκηνοθέτη Patrick Smith.

Διαγωνιστικά Τμήματα

170 ταινίες πλαισιώνουν φέτος τα 8 διαγωνιστικά τμήματα του ANIMASYROS 2023 (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες).

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος 34 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες η υποψήφια για Όσκαρ και πολυβραβευμένη Πορτογαλική ταινίαIce Merchants του João Gonzalez και η επίσης υποψήφια για Όσκαρ My year of dicks τηςSara Gunnarsdóttir, το I’m Hip του θρυλικού σκηνοθέτη της Disney John Musker, το βραβευμένο με Goya καλύτερης μικρού μήκους animation ταινίας Roped της Carmen Córdoba González και – φυσικά – δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η μοναδική ελληνική παρουσία στην κατηγορία, η νέα ταινία της Ειρήνης Βιανέλλη, Ready.

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελείται από τις 16 καλύτερες ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών που έχει να προσφέρει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική σκηνή. To τμήμα υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που αθλοθετεί χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στην καλύτερη ελληνόφωνη ταινία στην τελετή λήξης και απονομής των βραβείων την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 στο θέατρο Απόλλων.

H διαγωνιστική ενότητα AnimaPride αναδεικνύει μέσα από 22 ταινίες σημαντικές πτυχές του LGBTQI+ κινήματος: την ομοφοβία, τα τρανς δικαιώματα, τα όρια των φύλων, το online dating, την πολυσυντροφικότητα.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελείται από 25 ταινίες, οι οποίες μέσα από τη φαντασία, την τρυφερότητα, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης μικρών και μεγάλων και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία και τις οικογενειακές σχέσεις.

Τέλος, στο πλαίσιο του #thisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες, με βραβείο που απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, θα προβληθούν 6 ταινίες σχετικής θεματικής.

Δείτε όλες τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο των διαγωνιστικών και πληροφοριακών τμημάτων εδώ.

Κριτικές Επιτροπές

Οι κριτικές επιτροπές του ANIMASYROS 2023 αποτελούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου και του ανιμέισον, animators, σκηνοθέτες, παραγωγούς, διοργανωτές φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές απ’ όλο τον κόσμο.

Διεθνές & Ελληνικό Διαγωνιστικό Tμήμα

 • Αλέξανδρος Χαρκιολάκης (GR) – μουσικολόγος, διευθυντής ορχήστρας
 • Paulina Ziolkowska (PL) – animator, illustrator, σκηνοθέτις
 • Iván Miñambres (ES) – παραγωγός, διευθύνων σύμβουλος της UniKo

Φοιτητικό – Τηλεοπτικές & κατά Παραγγελία Ταινίες

 • Κατερίνα Αθανασοπούλου (GR) – σκηνοθέτις
 • Carolina López Caballero (ES) – καλλιτεχνική διευθύντρια του Animac Lleida
 • Ιφιγένεια Βλαχογιάννη (GR) – μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου & του δικτύου των Europa Cinemas

K.ID.S.

 • Παντελής Παντελόγλου (GR) – πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
 • Jitendra Mishra (IN) – κινηματογραφιστής, promoter, επιμελητής, πρόεδρος του Φεστιβάλ SIFFCY / πρεσβευτής Καλής Θέλησης του CIFEJ
 • Mikel Mas Bilbao (ES) – σκηνοθέτης, παραγωγός

AnimaPride

 • Αλεξάνδρα Ταγκαλή (GR) – animator, illustrator & game designer
 • Yael Nudelman (IL), σκηνοθέτις, παραγωγός
 • Harry Saxon (GR) – comic colourist & illustrator

Αγορά

Η Αγορά του ANIMASYROS, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Φεστιβάλ, συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum ενώ, οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης και οι νέες ενότητες των Animation Speed Dating sessions και των Greek Animation Talks που διοργανώνονται για πρώτη φορά φέτος προσφέρουν τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών – και όχι μόνο – να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Το ANIMASYROS έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί τους θρυλικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες της Disney John Musker & Ron Clements, που δημιούργησαν τη Μικρή Γοργόνα (1989) και, φυσικά, την ταινία Οι περιπέτειες του Ηρακλή (1997) για ένα μοναδικό masterclass βασισμένο στην τελευταία και να διηγηθούν ανάμεσα στα άλλα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας. Το masterclass συντονίζει η δημοσιογράφος Πόλυ Λυκούργου.

Ακόμη, στην Αγορά κάνουν την εμφάνισή τους, για πρώτη φορά, δύο νέες δράσεις εστιασμένες αποκλειστικά στους Έλληνες animators: το Animation Speed Dating, με την υποστήριξη τουEnterprise Greece και τα Greek Animation Talks με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στα Animation Speed Dating sessions, έως 15 Έλληνες δημιουργοί επιλέγονται από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 15’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας ανιμέισον, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο. Στα Greek Animation Talks, σκηνοθέτες και παραγωγοί των ταινιών που συμμετέχουν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συνομιλούν με τους διάσημους δημιουργούς Joanna Quinn και Les Mills από τη Μεγάλη Βρετανία μιλώντας για το έργο τους, τις ταινίες τους και τις προκλήσεις της δημιουργικής πορείας τους στο ελληνικό ανιμέισον.

Τα 5 projects που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop), με εισηγήτρια την διεθνώς καταξιωμένη παραγωγό από την Ολλανδία, Tünde Vollenbroek,για να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και σε πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions) είναι τα: Dr. Pap – the life of G.N. Papanikolaou, a pioneering doctor του Πέτρου Χριστούλια (GR), Awakening των Julien Kobersy και Tania Iskandar (LB),White Noise των Eran Luzon και Michael Negari (IL), Inspiration Wave του Αλέξανδρου Μαθιουδάκη (GR) και The Fall του Στέφανου Πλέτση (GR).

Η διεθνής επιτροπή του Pitching Forum αποτελείται από τους παραγωγούςViviane Vanfletėren (BE), Bruno Caetano (PT) και Agnė Adomėnė (LT), τη δημοσιογράφο και ιστορικό ανιμέισονNancy Denney Phelps (BE)και τη συντονίστρια της Αγοράς και σκηνοθέτιδα Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού (GR). Ο νικητής θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ. Το Pitching Forum υποστηρίζεται από τον σταθερό χορηγό αερομεταφορών του Φεστιβάλ, τη δυναμική εταιρεία SKY express,καθώς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα”, ενώ μερικές ακόμη θεματικές που παρουσιάζονται αφορούν στη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες ανιμέισον τεκμηρίωσης και masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. Σημαντική ακόμη θα είναι και η παρουσία των σταθερών συνεργατών του ANIMASYROS, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΚΟΜΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Όλες οι δραστηριότητες της Αγοράς πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και είναι διαθέσιμες στο κανάλι του ANIMASYROS στο YouTube στο τέλος κάθε ημέρας. Ο σχετικός σύνδεσμος είναι διαθέσιμος στο www.animasyros.gr.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του ANIMASYROS, φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα” ενώ εμπλουτίζονται και πειραματίζονται με νέες τεχνικές, όπως τοsand animation (τεχνική της άμμου).

Μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, όπως ο Nicolas Fattouh (Λίβανος), οι Remco Polman καιJantiene de Kroon (Ολλανδία), η Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η Έλενα Παυλάκη, ο Αγησίλαος Ρόμπολας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” (άτομα τρίτης ηλικίας) ζωντανεύουν κυκλαδικά ειδώλια, γίνονται για λίγο αρχαιολόγοι για να φέρουν στην επιφάνεια σπάνια ευρήματα, αποδομούν και φέρνουν στο σήμερα αρχαίους μύθους. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό εργαστήριο κεραμικής με εισηγητή τον Μάνο Μαστοράκη, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν το δικό τους κυκλαδικό ειδώλιο. Το εργαστήριο για ΑμεΑ Το εργαστήριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα εργαστήρια εδώ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το πλούσιο πρόγραμμα του ANIMASYROS 2023 περιλαμβάνει και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις, networking events και πάρτι:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 19.00 – 20.00 | Θέατρο Απόλλων
Το όραμα της Δημοκρατίας – μια συζήτηση με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Αρβανίτης και ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Νίκος Παπανδρέου συνομιλούν με τον αναπληρωτή καθηγητή και αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πέτρο Καβάσαλη για το σήμερα και το αύριο της Δημοκρατίας αλλά και το πώς τα οπτικοακουστικά μέσα διευκολύνουν και αναδεικνύουν τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συζήτηση συντονίζει η δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστίνα Πουλίδου. Η συζήτηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ενώ θα αναμεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει δεξίωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στην Αυλή του Θεάτρου Απόλλων.

Social events

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 15.00 – 17.00 | Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
Meet the Directors: Lobbying Event Israel, Greece and the entire Med Spotlight

Η καθιερωμένη συνάντηση δικτύωσης σκηνοθετών, παραγωγών, επαγγελματιών και όλων των συμμετεχόντων του ANIMASYROS 2023, φέτος, είναι αφιερωμένη στις συνεργασίες μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιαστεί στους επαγγελματίες και στο κοινό η αποστολή των Ισραηλινών εκπροσώπων της κοινότητας ανιμέισον της χώρας. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Υπουργείο Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, 23.00 | Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
Το πάρτι του
ANIMASYROS 2023

​Όπως κάθε χρόνο, το μεγάλο πάρτι του ANIMASYROS αποτελεί talk of the town και για ένα βράδυ το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης μετατρέπεται στο απόλυτο hot spot. Τη μουσική της βραδιάς επιλέγει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του Athens Voice Radio 102,5 Γιώργος Μουχταρίδης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

*To αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων του ANIMASYROS 2023 είναι αναρτημένο στο www.animasyros.gr.

*Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό και τους επαγγελματίες.

*Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης, μέσω της ιστοσελίδας Εventbrite είναι απαραίτητη για τις προβολές στο Θέατρο Απόλλων. Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις είναι ανοιχτές εδώ.

*Οι παρουσιάσεις της Αγοράς είναι διαθέσιμές στο κανάλι του ANIMASYROS στο YouTube στο τέλος κάθε ημέρας. Ο σχετικός σύνδεσμος είναι διαθέσιμος στο www.animasyros.gr.

* Tο πωλητήριο του Φεστιβάλ βρίσκεται στο Θέατρο Απόλλων.

*To Café Hermoupolitan (χώρος συνάντησης) λειτουργεί στην Αυλή του Θεάτρου Απόλλων, καθημερινά 11.00 – 15.00  & 16.00 – 23.00.

*Σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Δείτε εδώ το επίσημο trailer του ANIMASYROS 2023 εδώ.

Την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης και το επίσημο trailer υπογράφει το βραβευμένο animation studio Odd Bleat που ίδρυσαν το 2015 οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης.


Social Media: Animasyros @ facebook, twitter, instagram, vimeo, youtube

Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr

Leave a comment