Ο Γυμνός Οφθαλμός θα προβάλει το ντοκιμαντέρ, “Αυτοπροσωπογραφία” της Katja Høgset στο Σινέ Πάνθεον την Τετάρτη 01/03 στις 21:45.

Ακολουθεί η επιστολή του Νίκου Καββαδία και το Δελτίο Τύπου.

Πάτρα, 21 Φεβρουαρίου 2023

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας στέλνω το Δελτίο Τύπου γιά την προβολή του εξαιρετικού ντοκυμανταίρ “Αυτοπροσωπογραφία”.

Με αυτήν την προβολή νιώθω να ξεχρεώνω ακόμα ένα γραμμάτιο προς τους συν-οδοιπόρους, συν – ονειροπόλους και σιν – ενόχoυς, που ευλαβικά ακολουθούν τον “γυμνό οφθαλμό” τρεις και πλέον δεκαετίες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο “Σινέ Παντάνασσα”, σε μιά ειδική εκδήλωση, παρουσίασα αποσπάσματα από τις ταινίες, που επιθυμώ διακαώς κάποια στιγμή σύντομα να μοιρασθώ μαζύ σας.
Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρά ή μεγάλα κινηματογραφικά διαμάντια, τα οποία, δυστυχώς, δεν βρήκαν διανομή στην χώρα μας.
Αυτές οι ταινίες είναι τα γραμμάτια, που νιώθω, ότι πρέπει να σας τα ξεπληρώσω με την προβολή τους.
Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα, που, το ομολογώ, η απάντησή του με τρομάζει: και τι θα γίνει, όταν ξεπληρώσω όλα τα γραμμάτια?

Αυτό αφήνω να το απαντήσετε, όπως σας το λέει ο νους, η καρδιά και οι “γυμνοί οφθαλμοί” σας…

Οφείλω να γράψω, ότι δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας γιά την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας.
Σε μιά παρακμάζουσα πόλη με ανάλογο Καρναβάλι, που τα νεογέννητα μοιάζουν να γεννιούνται με μάσκες, ο “γυμνός οφθαλμός”έρχεται να θυμίσει, όχι τι σημαίνει Πατρινός (αλήθεια τι σημαίνει?), αλλά τι σημαίνει να προσπαθείς, κάτω από απίστευτα σκληρά κτυπήματα,
να παραμένεις Άνθρωπος.

Επίσης θέλω να πω ένα ταπεινό και βγαλμένο από τα βάθη της καρδιάς μου “Ευχαριστώ!” στην Χριστίνα Σορδίνα (Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα) και στην Σοφία Πουλουπάτη (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Πελοποννήσου). Αυτές ξέρουν…
Γιά το τέλος άφησα αυτούς, που θα μπορούσα να τους αποκαλέσω χορηγούς, αλλά προτιμώ να τους αποκαλώ και να τους νιώθω φίλους.
Βλέπετε τα λογότυπα των επιχειρήσεών τους στην αφίσσα.
Τραγουδούν κι αυτοί ένα “μπλουζ με σφιγμένα δόντια”. Ίσως γι’ αυτό κι επέλεξαν να είναι σταθερά στο πλευρό του “γυμνού οφθαλμού”.
με ειλικρίνεια,

(διά “γυμνού οφθαλμού”, πάντα)

νικόλαος ε. καββαδίας
σιν – ένοχος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθεσία: 
Katja Høgset
Συν – σκηνοθεσία: 
Margreth Olin, Espen Wallin
Σενάριο: 
Katja Høgset, Margreth Olin
Διεύθυνση φωτογραφίας: 
Lars Erlend Tubaas Øymo, Øystein Mamen
Μοντάζ: 
Helge Billing
Ήχος: 
Andreas Lindberg Svensson
Μουσική: 
Susanne Sundfør
Παραγωγή:
 Speranza Film
Παραγωγοί: 
Margreth Olin
Χρώμα: 
Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: 
Νορβηγία
Έτος Παραγωγής: 
2020
Διάρκεια: 
78΄


ΥΠΟΘΕΣΗ

Η “Αυτοπροσωπογραφία” είναι ένα εξαιρετικό ντοκυμανταίρ, που ρίχνει φως στην ζωή της Νορβηγίδος σπουδαίας φωτογράφου Λένε Μαρίε Φόσσεν (Lene Marie Fossen).
Η Λένε Μαρίε, θέλοντας, όπως η ίδια εξομολογείται, να μείνει γιά πάντα παιδί, σταμάτησε να τρώει όταν ήταν, μόλις, δέκα χρόνων.
Στην αρχή το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε ιατρικά κι όλα έδειχναν, ότι ήταν ήταν κάτι, που πέρασε και τελείωσε.
Δυστυχώς η ζωή τα είχε αλλιώς γραμμένα γιά την τόσο ταλαντούχο, μα ταυτόχρονα και τόσο τραγική Λένε Μαρίε.
Μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής της (18.08.1986 – 22.10.2019) πάλεψε θαρραλέα το θηρίο της ανορεξίας, καταφεύγοντας στην Τέχνη της Φωτογραφίας.
Χωρίς καν να έχει σπουδάσει σε κάποια σχολή, έμαθε μόνη της στην πράξη τα μυστικά της Φωτογραφίας κι εξέπληξε τους πάντες, όταν έχοντας στο πλευρό της τον 73χρονο διάσημο Νορβηγό φωτογράφο Morten Krogvold, άρχισε, μέσα από Εκθέσεις, να εκθέτει τις υπέροχες φωτογραφικές συνθέσεις της και να γίνεται γνωστή.
Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Χίος, θα αποτελέσει τον φωτογραφικό Παράδεισό της.
Εκτός από τα εξαιρετικά πορτραίτα ντόπιων και προσφύγων (κυρίως μικρών παιδιών) η Λένε Μαρίε θα μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο λεπροκομείο σε μοναδικό σκηνικό γιά τις απίστευτα όμορφες και γεμάτες πόνο “Αυτοπροσωπογραφίες” της.
Η αυτοδίδακτη Λένε Μαρίε θα αποδειχθεί εξαιρετική στην σύνθεση, στο χρώμα και στον φωτισμό, ενώ θα τολμήσει να εκθέσει ακόμα και, σχεδόν, γυμνό το υποσιτισμένο και φρικτά σκελετωμένο κορμί της.
Στην Χίο οι ντόπιοι την νιώθουν δική τους κι εκείνη ονειρεύεται να παντρευτεί έναν ‘Ελληνα!
“Οι φωτογραφίες μου δεν έχουν να κάνουν με την Ανορεξία”, έλεγε η Λένε Μαρίε. “Έχουν να κάνουν με τον Ανθρώπινο Πόνο”.
Το ντοκυμανταίρ “Αυτοπροσωπογραφία” ολοκληρώθηκε ενόσω η Λένε Μαρίε ήταν ακόμα στην ζωή και πρόλαβε, μάλιστα, να το δει ολοκληρωμένο.
Το ντοκυμανταίρ, μέσα από το σπουδαίο έργο της Λένε Μαρίε, μιλάει γιά την δύναμη της Τέχνης, την ίδια στιγμή, που βάζει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το είδος της θεραπείας, που χρειάζονται οι άνθρωποι, που έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της Ανορεξίας…

Η “Αυτοπροσωπογραφία” δεν είναι απλά μιά ταινία.
Είναι μιά ταινία ΠΡΟΣ – ΕΥΧΗ!!!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Πού? – μικρόΠΑΝΘΕΟΝ (Δημητρίου Γούναρη 34, Πάτρα – τηλ.:2610-325778)
Πότε? – Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023
‘Ωρα ‘Εναρξης: 9.45 το βράδυ
Διοργανωτής: γυμνός οφθαλμός
με την υποστήριξη: Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Πελοποννήσου

Αφίσσα προβολής: sin1891pge
Σελίδα της προβολής στο facebook:https://www.facebook.com/events/1181301649195712

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/component/documentaries/educational_doc/116
https://www.filmfestival.gr/en/movie-tdf/movie/1048/12985
https://www.lenemariefossen.com/the-documentaryhttps://europeanfilmawards.eu/en_EN/film/self-portrait.15252

Leave a comment