Το αριστούργημα του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ «Η Σιωπή της Θάλασσας» θα προβληθεί στο «Σινέ Παντάνασσα» (Παντανάσσης και Καραϊσκάκη γωνία) την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 21:30 από τον Γυμνό Οφθαλμό του Νίκου Καββαδία.

Το cinepatra.gr είναι ένας εκ των χορηγών της προβολής.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

Πάτρα, 17 Ιουλίου 2020

Αγαπητοί συνεργάτες.Σας στέλνω το Δελτίο Τύπου γιά την τέταρτη προβολή του διά “γυμνού οφθαλμού” Κινητού Κινηματογράφου Πατρών 2020 στο Σινέ Παντάνασσα (Παντανάσσης και Καραϊσκάκη γωνία).

Πρόκειται γιά την αριστουργηματική ασπρόμαυρη ταινία “Η Σιωπή της Θάλασσας” του μάστορα Ζαν-Πιέρ Μελβίλ (Le Silence De La Mer – Jean-Pierre Melville).Ο πανέμορφος μέσα στην μοναξιά του πεζόδρομος (γωνία Παντανάσσης και Καραϊσκάκη) μιά φορά την εβδομάδα μεταμορφώνεται σε πανέμορφο θερινό κινηματογράφο, σαν αυτόν (τον, τουλάχιστον, ένα), που θα έπρεπε η πόλη μας να έχει και δεν έχει.

Μάλιστα το Σινέ Παντάνασσα είναι ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη πλατεία, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Παντανάσσης, εκεί, που γιά δεκαετίες τα παιδιά με τις σανίδες έχουν “στήσει” το αυτοσχέδιο πάρκο τουςκάνοντας τις αγαπημένες τους πτήσεις, βάζοντας, όμως, σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, τόσο την δική τους, όσο και των περαστικών (που, ίσως, γι΄αυτόν τον λόγο δεν περνούν, πιά, από την πλατεία).

Ο “γυμνός οφθαλμός”, όντας παιδί αυτής της πόλης, άστεγο κι αυτό, ενώνεται με τους άστεγους σκεητάδες της πόλης και, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας γιά τον εξακολουθητικό κι αισχρό εμπαιγμό τους από όλες τις Δημοτικές Αρχές, τους αφιερώνει την προβολή της ερχόμενης Πέμπτης, φωνάζοντας: “Τέρμα η κοροιδία. Πάρκο σκέητ στην Πάτρα, τώρα!”

με ειλικρίνεια,
(διά “γυμνού οφθαμού”, πάντα)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ταινία: Η Σιωπή της Θάλασσας του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ (Le Silence de la mer – Jean-Pierre Melville)

τόπος: Σινέ Παντάνασσα – (πεζόδρομος Καραϊσκάκη και Παντανάσσης)

ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

ώρα: 9.30 το βράδυ

εισιτήριο: Ελεύθερη Είσοδος (με σειρά προτεραιότητας)

διοργανωτές: “γυμνός οφθαλμός” και NS Sound

υποστηρίζουν: cinepatra.gr, Βιβλιοπωλείο Nouveau, Motel Vintage Store, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Γαλλική Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα

H TAINIA

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Melville
Σενάριο: 
Jean-Pierre Melville από μιά ιστορία του Vercors
Διεύθυνση φωτογραφίας: 
Henri Decaë
Μοντάζ: 
Jean-Pierre Melville, Henri Decaë
Ήχος:
Jacques Carrère
Μουσική:
 Edgar Bischoff Παραγωγοί: Marcel Cartier – Jean-Pierre Melville   Χρώμα: Ασπρόμαυρο    Χώρα Παραγωγής: Γαλλία Έτος Παραγωγής: 1949 
Διάρκεια: 87′

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στην Κατοχή, σ’ ένα Γαλλικό χωριό, ένας ηλικιωμένος ζει μόνος με την ανιψιά του.
Η Κομαντατούρ στέλνει έναν γερμανό αξιωματικό να μείνει στο σπίτι τους. Ευγενικός και διαποτισμένος από την γαλλική κουλτούρα, επισκέπτεται σχεδόν κάθε βράδυ τους οικοδεσπότες, οι οποίοι όμως στέκονται αποφασιστικά βουβοί. Σιγά-σιγά γεννιέται ένα σιωπηλό πάθος ανάμεσα στην ανιψιά και τον αξιωματικό.
Αυτός φεύγει με άδεια στο Παρίσι και συναντιέται με τους συναδέλφους του αξιωματικούς στην Κομαντατούρ, οι οποίοι τον κάνουν να δει καθαρά: η “συνεργασία” είναι μόνο μια επίφαση, ο πραγματικός στόχος είναι να καταστραφεί η Γαλλία και ο πολιτισμός της, που τόσο πολύ ο αξιωματικός θαυμάζει.
Στην επιστροφή νιώθει αναστατωμένος…

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΖΑΝ-ΠΙΕΡ ΜΕΛΒΙΛ (1917 – 1973)
1972 – Ο μπάτσος
1970 – Ο Κόκκινος Κύκλος
1969 –The Army of Shadows
1967 – Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο
1966 – Le deuxième souffle
1963 – L’aîné des Ferchaux
1962 – Ο Χαφιές
1961 – Léon Morin, prêtre
1959 – Deux hommes dans Manhattan
1956 – Μπομπ, ο χαρτοπαίκτης (as Melville)
1953 – Quand tu liras cette lettre
1950 – Les enfants terribles
1949 – Le silence de la mer
1946 – 24 heures de la vie d’un clown (μικρού μήκους ντοκυμανταίρ)

Leave a comment