20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει την 14η διοργάνωσή του με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού το αφιέρωμα που θα εκτείνεται πριν, κατά τη διάρκεια του κυρίως φεστιβάλ και μετά από αυτό έχει τον τίτλο «20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο» και θα περιλαμβάνει 20 ταινίες, ενώ θα πλαισιώνεται από ανοιχτές συζητήσεις, μία ειδική έκδοση καθώς και καθολικά προσβάσιμες προβολές.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ, σε μια προφεστιβαλική προβολή των ντοκιμαντέρ «Το Κουλουριώτικο Χασάπικο», που υλοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, και το «Συριανό Λουκούμι, 200 χρόνια ιστορίας», που υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αυτή τη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

Στο κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει επίσης μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία “Margot” της Catarina Alves Costa, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτρια της ταινίας θα είναι είναι παρούσα στη προβολή να συζητήσει με το κοινό.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην προβολή της ταινίας «The Village» (1968) του Mark McCarty. 55 χρόνια από τη δημιουργία του, το άγνωστο αυτό διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από την Ιρλανδέζικη επαρχία του Kerry, όπου διαδραματίζεται το «The Village», οι ταινίες του αφιερώματος θα μας ταξιδέψουν στη συνέχεια «Μέσα στον Κόσμο» συστήνοντάς μας εκφάνσεις της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που μπορεί να μην είναι απτές, είναι όμως σίγουρα ζωντανές και επίκαιρες.

Από το 2014 και την πρωτοβουλία του για την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ από την εκπαιδευτική κοινότητα, το Ethnofest συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει, να εξελίσσει και να επανασυστήνει δημιουργικά τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε τις έννοιες της «παράδοσης» και της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων του αφιερώματος καθώς και του
κύριου προγράμματος του 14ου Ethnofest Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου
της Αθήνας θα ανακοινωθεί σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι στο www.ethnofest.gr .


Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του
Υπουργείου Πολιτισμού

Leave a comment